Tσάμης: Θέλουμε τα στοιχεία των αναλύσεων για το νερό, δεν μας καλύπτει η απάντηση της Υφυπουργού Υγείας

Τι ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Επιπλέον προβλήματα, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπως είναι ο Βόλος, δημιούργησε η καταστροφική πλημμύρα της κακοκαιρίας Daniel, ενώ δεν καλύπτει η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας σχετικά με το ότι το νερό του Βόλου, δεν ήταν πόσιμο και πριν τις καταστροφές από την πλημμύρα, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Ευθύμιος Τσάμης πρώην πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, ομαλοποιείται η κατάσταση, όσο περνούν οι μέρες, αλλά οι πληγές που προκάλεσε η πλημμύρα που έφερε η κακοκαιρία Daniel εξακολουθούν να υπάρχουν στην πόλη μας, όπου υπάρχουν ακόμη πλημμυρισμένα σπίτια σε διάφορες περιοχές του Βόλου, όπου υπάρχουν ακόμη νερά και λάσπη, σε διάφορα σημεία της πόλης που δεν έχουν καθαριστεί δημιουργείται σύννεφο σκόνης, που δεν είναι αθώα, αλλά δημιουργεί προβλήματα σε μια ήδη επιβαρυμένη με αέρια ρύπανση πόλη.

Προβλημάτισε η δήλωση για το νερό
Αναφορικά με τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη ότι το νερό του Βόλου ήταν ακατάλληλο και πριν τις πλημμύρες, ο κ. Τσάμης είπε ότι προβλημάτισε πολύ, ενώ δεν ικανοποίησε και η εξήγηση που έδωσε μετά, ότι δεν ήταν πόσιμο γιατί δεν το προτιμούσαν οι κάτοικοι που αγόραζαν εμφιαλωμένο, κάτι όμως που δεν αποδεικνύει ότι λόγω της επιθυμία των κατοίκων μιας περιοχής, που εν τους αρέσει η γεύση, δεν ήταν πόσιμο. Όπως είπε η εξήγηση που έδωσε μετά, δεν ήταν επίσημη για υπουργό σε σχέση με τη σοβαρότητα του θέματος και δεν ήταν πειστική.
Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι με ανακούφιση είδαμε την ανακοίνωση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη ότι το νερό του Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, όπου κι εκεί υπάρχουν ερωτήματα, θέμα το οποίος συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Όπως εξήγησε, τα ερωτήματα αφορούν στην κατανάλωση για ανθρώπους που έχουν προβλήματα υπέρτασης και τόνισε ότι οι γιατροί θέλουν να δουν τα στοιχεία των αναλύσεων, τα οποία και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν γνωστοποιήθηκαν, όπως οφείλει η ΔΕΥΑΜΒ να κάνει.

Ο γιατρός τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ σταμάτησε να αναρτά στην ιστοσελίδα της από τις 9 Αυγούστου τα δεδομένα και τις αναλύσεις για το νερό, κάτι που είναι υποχρεωμένη να κάνει καθημερινά, σύμφωνα και με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, που υπογράφηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, κάτι που προβληματίζει και κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να υποκρύπτει.

Να γίνουν αναλύσεις και στη θάλασσα
Ο Ιατρικός Σύλλογος θα ζητήσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αναλύσεων και με δεδομένη την ανησυχία που είχαν εκφράσει ο Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και η Ένωση Ελλήνων Χημικών τις προηγούμενες μέρες.
Ο κ. Τσάμης τόνισε ότι συμφωνεί με την Ένωση Χημικών ότι πρέπει να γίνουν αναλύσεις και στον Παγασητικό, που είναι ένας ευαίσθητος κλειστός κόλπος, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχει μόλυνση και στα αλιεύματα.

«Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό, γιατί σ’ αυτό ζούμε και πρέπει να ξέρουμε πως ακριβώς είναι και δεν το κάνουμε επειδή θέλουμε να δυσφημούμε την περιοχή, όπως κατά καιρούς λένε κάποιοι, αλλά φέρνουμε αντιρρήσεις και έχουμε προβληματισμού, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», τόνισε ο κ. Τσάμης.

Όπως εξήγησε είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι παράμετροι, γιατί έχουν να κάνουν με την τροφική αλυσίδα ακόμη και με παθήσεις του δέρματος. Γιατί αν υπάρχουν χημικά ή τοξικά που έχουν βγει στον Παγασητικό και μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν παθήσεις, θα πρέπει να το γνωρίζουμε και να μην μολυνθούν άνθρωποι που κολυμπούν στη θάλασσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.