Βαρύτερος ο νέος Ποινικός Κώδικας για τον κατηγορούμενο

Όπως θα τονιστεί σε επιστημονική ημερίδα αύριο στον Βόλο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα διοργανώνει αύριο Σάββατο στις 10.30 το πρωί στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, με θέμα τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στους νομικούς κύκλους.
Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και συντονιστής της εκδήλωσης.

Όπως είπε ο νέος νόμος αυστηροποιεί τις ποινές, μειώνει το όριο της αναστολής, επαναφέρει την μετατροπή της ποινής, αυξάνει τις χρηματικές ποινές, ενώ ο νόμος προβλέπει πραγματική έκτιση μέρους της ποινής ακόμη και για μεσαίας βαρύτητας αδικήματα.
«Ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους πολίτες είναι η απαλλαγή των αστυνομικών και των προανακριτικών υπαλλήλων από την υποχρέωση εμφάνισης στο ακροατήριο, αρκεί να αναγνωστεί η κατάθεσή του στο Δικαστήριο και όχι να εμφανιστεί για να δεχτεί ερωτήσεις από τις διάδικες πλευρές, ενώ η κατ’ έφεση δίκη θα μπορεί να γίνεται χωρίς κανέναν μάρτυρα», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος είπε ότι πολλές φορές έχει παρατηρηθεί μάρτυρες να ανασκευάζουν στη δίκη όσα είχαν καταθέσει αρχικά, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κατηγορουμένου να μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα κατηγορίας.
Ο συντονιστής της ημερίδας προέβλεψε ότι θα παρατηρείται μια σώρευση ύλης σε δικαστήρια Μονομελούς συνθέσεως, που θα δικάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πλημμελημάτων, ενώ λίγες υποθέσεις θα δικάζονται από το Τριμελές.
«Δεν είμαι πολύ βέβαιος, ότι ο σκοπός της μεταρρύθμισης που είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μπορεί να επιτευχθεί όταν θα γίνεται συσσώρευση υποθέσεων σε μονομελή Δικαστήρια, τα οποία στο τέλος δεν θα προλαβαίνουν να δικάσουν», ανέφερε ο νομικός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ομιλητές στην ημερίδα είναι ο κ. Γεώργιος Δημήτραινας, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θράκης, που θα μιλήσει για τα ζητήματα του Ποινικού Κώδικα, ο κ. Αριστομένης Τζαννετής, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ, που θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις του νέου νόμου στη διαδικασία των ακροατηρίων και τη διαδικασία των ένδικων μέσων και η κ. Ελένη Κοντακτσή αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που θα αναφερθεί σε ζητήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, μετατροπής της ποινής και απόλυσης υπό όρους, με τις νέες τροποποιήσεις.
Επίσης, ανέφερε ο συντονιστής, θα γίνουν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από την κ. Παρασκευή Μιχαηλίδου, πρόεδρο Πρωτοδικών Βόλου, την κ. Χριστίνα Φασούλα διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, καθώς και την κ. Λυδία Σαμαρά, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.