Στον δρόμο βγήκαν για ακόμη μια φορά οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας ζητώντας αυξήσεις των συντάξεών τους, δημόσια υγεία αλλά και την παύση του πολέμου στο Ισραήλ και την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν.
Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ), ΝΑΤ, ΟΑΕΕ (ΤΑΕ) και ΑΓΕΤ συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ παρόντες ήταν και μέλη των Ομοσπονδιών, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά οι συνταξιούχοι και ζητούν από την κυβέρνηση αυξήσεις όλων των συντάξεων στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού, καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, άμεση καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις για όλους, στη σύνταξη χηρείας να αποδίδεται το 70% του αποθανόντος, χωρίς περικοπή.
Δίπλα στους συνταξιούχους βρέθηκε και ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Βασίλης Μεταξάς.
Παναγιώτης Πάλμος, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: «Το 2023 είναι μια καταστροφική περίοδος για τους συνταξιούχους, Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται και το 2023 είναι αντιλαϊκές, θίγουν τους συνταξιούχους. Οι αυξήσεις που δίνονται είναι πολύ κάτω του πληθωρισμού, δεν δίνονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, πολλοί συνταξιούχοι θα πάρουν μία αύξηση 3.1%, 800.000 συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν επίδομα 150-200 ευρώ.

Ο πάτος του βαρελιού που είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα τον ξύσει για να δώσει κάποια επιδόματα στους συνταξιούχους, του λέμε κ. πρωθυπουργέ και εσύ και οι προηγούμενοι το βαρέλι ήταν γεμάτο με 130 δις ευρώ, που πήρατε τα τελευταία δέκα χρόνια απ’ όλους τους συνταξιούχους και ως εκ τούτου εμείς δεν ανεχόμαστε αυτά τα ψίχουλα.
Θέλουμε αυξήσεις, θέλουμε τα δώρα μας, θέλουμε να καταργηθεί το ΑΚΑΓΕ, το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχου 17δις εκ. φορολογία από τους συνταξιούχους πέρα από την κανονική τους φορολογία. Ας πάνε να φορολογήσουν τους μεγάλους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο.
Έχουμε αιτήματα για την υγεία, είναι κατανοητό ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Δεν είμαι φιλοτομαριστές και να βλέπουμε μόνο το τομάρι μας, βλέπουμε τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο η επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη δείχνει την όλη κατάσταση. Εμείς είμαστε από τη σωστή γραμμή της ιστορίας, είμαστε με τον παλαιστινιακό λαό, απαιτούμε να σταματήσει ο πόλεμος, να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης και να γίνει κατανοητό ότι κάθε δέκα λεπτά σκοτώνεται ένα παιδάκι, 10.000 θύματα έχουμε τις τελευταίες ημέρες. Ο πόλεμος δεν άρχισε στις 8 Οκτωβρίου αλλά από το 1948 και απαιτούμε να εφαρμοστεί η απόφαση της Βουλής το 2015 που αναφέρει ότι η Παλαιστίνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της κράτος».
Μάκης Γκούβας, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ: «Ως συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ έχουμε επιπλέον προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η προσωπική διαφορά. Είναι ο μόνος κλάδος που έχει τη μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Ζητάμε να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και η προσωπική διαφορά να ενσωματωθεί στη σύνταξη, να δοθούν τα δώρα μας, που τα έχουμε πληρωμένα, να υπάρξει δημόσια υγεία, να μην έχουμε συμμετοχή στα φάρμακα, να αυξηθούν οι συντάξεις χηρείας. Ακόμη και από την αύξηση που είπαν πέρυσι ότι δώσανε, από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ ελάχιστοι είδανε κάτι, οι υπόλοιποι είδαμε μία λογιστική διαφορά και τίποτα περισσότερο.

Πρόβλημα επίσης υπάρχει με τον κοινωνικό τουρισμό. Εδώ και δέκα χρόνια μιας έχουν κρατημένα χρήματα για τον κοινωνικό τουρισμό. Είναι περίπου τα 40 εκ. ευρώ και τώρα δειλά- δειλά δίνουν με το σταγονόμετρο voucher κοινωνικού τουρισμού, ενώ κάθε χρόνο αυτά που παίρνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δίνουν.
Επίσης τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία. Ζητάμε να κοπούν τα πανωπροίκια, να πληρώσουν αυτό που χρωστάνε και να κρατούν από την σύνταξή τους ένα ποσό που να μπορούν να ζουν».
Ερμόλαος Λινάρδος, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων: « Αυτή τη στιγμή από τα 60 γραφεία που έχουμε απ’ όλους τους νομούς 400.000 συνταξιούχοι ταυτίζονται τα μηνύματά μας και η αγωνία μας με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και από κοινού προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κυβέρνηση και κόμματα να ενσκύψουν πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Οι μειώσεις έφεραν τον κόσμο σε οικτρά αποτελέσματα, είτε με τα αναδρομικά που δεν δίνονται, είτε με την προσωπική διαφορά, αλλά και την ιατρική περίθαλψη.

Τασσόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ζητούμε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη. Κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες να δουν την Τρίτη ηλικία».































