Βοήθεια για τη σίτιση πενήντα παιδιών ζητάει το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες»

Ο Βασ. Μπακαλιάνος είπε ότι γίνεται καθημερινός αγώνας ζωής

Καθημερινό αγώνα ζωής δίνει η Διοίκηση του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» για τα περίπου 50 παιδιά που φιλοξενεί και αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχικές αναπηρίες. Φέτος, όμως, λόγω των συνθηκών και των προβλημάτων που υπάρχουν, απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Ο Βασίλης Μπακαλιάνος αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Άσπρες Πεταλούδες» και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη και είπε ότι στην εποχή του κορωνοϊού, τα πράγματα είναι δύσκολα για το ίδρυμα, τόσο σε ζητήματα προμηθειών για σίτιση των παιδιών, όσο και για τα οικονομικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακαλιάνο, κάθε χρόνο περίπου στις 10 Δεκεμβρίου γινόταν μια εκδήλωση – γιορτή, μέσω της οποίας συγκεντρωνόταν χρήματα, ώστε να μπορεί το ίδρυμα να ανταπεξέλθει οικονομικά για τον επόμενο χρόνο και πάντα οι Βολιώτες βοηθούσαν, αλλά φέτος, λόγω των συνθηκών, η εκδήλωση δεν θα γίνει.

«Για να μην παρεξηγηθούμε, η έκκληση για βοήθεια, δεν αφορά τα χρήματα, αλλά το βάλαμε προαιρετικά γιατί κάποιος μπορεί να είναι μακριά και να μην μπορεί να πάει στο ίδρυμα. Εμείς θέλουμε τα παιδιά να έχουν το φαγητό τους, και τη θαλπωρή που πρέπει να έχουν», επισήμανε ο αντιπρόεδρος. Ο ίδιος είπε ότι επιδίωξη είναι η σωστή διαβίωση των παιδιών, κάτι που έχει καταφέρει εδώ και 30 χρόνια ο πατέρας του και πρόεδρος του ιδρύματος Αθανάσιος Μπακαλιάνος, που έχει δύο παιδιά που φιλοξενούνται στις «Άσπρες Πεταλούδες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ίδρυμα τηρούνται όλοι οι κανόνες των μέτρων προστασίας και δεν εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού, υπάρχουν σχεδόν καθημερινά επαφές με τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει, έχουν απαγορευτεί οι επισκέψεις και δεν επιτρέπεται ούτε στα μέλη του ΔΣ να πηγαίνουν συνεχώς, ούτε στον ίδιο που έχει δύο αδελφές στο ίδρυμα, ούτε και κανένας γονέας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι συγγενείς των παιδιών έχουν επαφή μαζί τους με βιντεοκλήσεις.

Παρά τους περιορισμούς, ο κ. Μπακαλιάνος, είπε ότι η εσωτερική λειτουργία του ιδρύματος, δεν σταμάτησε, γίνονται γιορτές γενεθλίων για τα παιδιά.
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν τις «Άσπρες Πεταλούδες», μπορούν να πηγαίνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας (ρύζι, μακαρόνια, τραχανάς κλπ.) στην κεντρική είσοδο του ιδρύματος, να χτυπήσει το κουδούνι και τα παραδώσει σε άτομο του διοικητικού προσωπικού που να ανοίξει την πόρτα.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι το ίδρυμα, δεν παίρνει καμία επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το κράτος, παρά μόνο τα χρήματα που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία των παιδιών, ενώ όσοι επιθυμούν και έχουν δυνατότητα μπορούν να συνεισφέρουν για τη θέρμανση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Η πολυαισθητηριακή αίθουσα

Για τη δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος, μέσω της οποίας οι «Άσπρες Πεταλούδες» διαθέτουν την πολυαισθητηριακή αίθουσα, ο αντιπρόεδρος είπε ότι προορίζεται για παιδιά που είναι ευρέως φάσματος αυτιστικά και ήδη υπάρχει τεράστια βελτίωση. «Φανταστείτε ένα παιδί που ήταν πολύ ανήσυχο, σε διάστημα 1-2 μηνών, το ποσοστό ανησυχία μπορεί να είναι και 100% κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπακαλιάνος ανέφερε ότι είναι μια αίθουσα που είναι μοναδική στην Ελλάδα, όσον αφορά στη λειτουργία της, μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν ανάλογες και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για τη δωρεά του.

«Γίνεται άθλος στο Νοσοκομείο»

Με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, ο Βασίλης Μπακαλιάνος τόνισε ότι ήδη προσλήφθηκαν δύο γιατροί, ακόμη ένας αναμένεται να πιάσει δουλειά. Επίσης ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Βόλου θα ενισχυθεί με γιατρούς από τα περιφερειακά κέντρα, κάτι που δεν είχε γίνει ως τώρα, ενώ άρχισαν να γίνονται προσλήψεις και άλλου προσωπικού (νοσηλευτές, βοηθοί θαλάμου, καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι) και ήδη έπιασαν δουλειά περίπου 15 άτομα.
Στις συνθήκες πανδημίας, ανέφερε το μέλος του Δ.Σ., είναι δύσκολο ένας γιατρός να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της ΜΕΘ, τονίζοντας ότι ένας αγγειοχειρουργός μπορεί να βοηθήσει μέχρι ένα σημείο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εντατικολόγο που είναι σπάνια ειδικότητα και προσλήφθηκαν με τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας.

Για τις ειδικότητες πνευμονολόγων είπε ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα τον καινούργιο χρόνο.
Ο κ. Μπακαλιάνος είπε ότι η δουλειά που γίνεται στο Νοσοκομείο Βόλου, γίνεται πάρα πολύ καλά, τονίζοντας ότι όλοι οι μόνιμοι γιατροί, οι ειδικευόμενοι, οι νοσηλεύτριες, οι τραυματιοφορείς και το άλλο προσωπικό βρίσκονται στις θέσεις του όλη την ημέρα και δουλεύουν παραπάνω από το κανονικό.
«Γίνεται ένας άθλος, αλλά ο κόσμος δεν το ξέρει. Όταν σε ένα Σαββατοκύριακο δημιουργούνται δύο κλινικές Covid, καταλαβαίνει κανείς πόσο καλά δουλεύει το Νοσοκομείο, γιατί πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά είναι κάτι που μετράει πολλά χρόνια, καθώς προσλήψεις πνευμονολόγων έχουν να γίνουν από το 2011 και δυστυχώς, δεν λύνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ο κ. Μπακαλιάνος τόνισε ότι η δουλειά που γίνεται, γίνεται πάρα πολύ καλά. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά, τα ονόματα των γιατρών που προσφέρουν νυχθημερόν, των Μάνδρου, Ποτολίδη, Μεϊκόπουλου, Κόκκορη, Καραμέτου, Ζήγρα, τη διευθύνουσα Νοσηλευτικής κα Χαρανά, την Επιτροπή Λοιμώξεων, τους ειδικευόμενους και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους τραυματιοφορείς, τους διοικητικούς όλους ανεξαιρέτως. Ο διοικητής όπως τόνισε, φεύγει στις 9 το βράδυ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.