Γ. Πετράκος: Το Π.Θ. θέλει να αναπτύξει τις υποδομές στο Βόλο

Στα προβλήματα σίτισης και καθαριότητας αναφέρθηκε ο πρύτανης

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει στόχο στην επόμενη τετραετία να αναπτύξει περαιτέρω της υποδομές του στο Βόλο, να βελτιώσει την ποιότητα διδασκαλίας προς τους φοιτητές, να δώσει έμφαση στην έρευνα και να βελτιώσει της σχέσεις του με την τοπική κοινωνία και σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον, τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, που αναφέρθηκε και στα προβλήματα της σίτισης και της καθαριότητας που ταλανίζουν το ίδρυμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρύτανης, παρουσία των τριών αναπληρωτών πρυτάνεων (κ.κ. Μαμούρη, Μπουρδάκη και Σφουγγάρη), επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να ολοκληρωθεί ο τετραετής σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για την ανάπτυξη των υποδομών, του εξοπλισμού και των πραγμάτων που μπορούν να προσφερθούν στην τοπική κοινωνία.

«Σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε μια σχολή δια βίου μάθησης για τους πολίτες, που δεν θα παρέχει τυπική εκπαίδευση, αλλά προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε ο κ. Πετράκος.
Όπως ανέφερε, οι πόλοι για να αναπτυχθούν υποδομές και εξοπλισμός, προέρχονται από το εθνικό σχέδιο προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από το νέο ΕΣΠΑ, από κοινές δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία ή δανεισμό.

Ο πρύτανης ως παράδειγμα ότι για το Βόλο προτεραιότητα θα είναι τα κτίρια μηχανικών και μηχανολόγων, που δεν κατάφερε να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο, το υπόλοιπο του κτιρίου Ματσάγγου και άλλες υποδομές σε σχέση με χώρους του Π.Θ. Όπως ανέφερε, το Πανεπιστήμιο (Παπαστράτου, Τσαλαπάτα κλπ.) επηρέασε τον αστικό ιστό της πόλης, με τις παρεμβάσεις που έγιναν σε Παπαστράτου, Τσαλαπάτα και σε άλλα σημεία και σημείωσε ότι το ίδιο θέλει το Πανεπιστήμιο να εξακολουθήσει να κάνει.

Για σίτιση και καθαριότητα
Ο πρύτανης εκτίμησε ότι απαιτείται αλλαγή θεσμικού πλαισίου στο μοντέλο σίτισης που παρουσιάζει προβλήματα και αδυναμίες, αναφέροντας ότι το Π.Θ. εξετάζει εναλλακτικά συστήματα και θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Ο κ. Πετράκος, ανέφερε ότι τη σίτιση του πανεπιστημίου την αναλαμβάνει ανάδοχος και διανέμονται περίπου 3.000 – 3.5000 κάρτες σίτισης σε φοιτητές για να σιτίζονται καθημερινά. Ωστόσο προέκυψαν δύο προβλήματα, ο προσδιορισμός του αριθμού των φοιτητών που θα λάβουν την κάρτα που καθυστέρησε λόγω μετεγγραφών και δεύτερον, το Υπουργείο ζήτησε ειδικές κατηγορίες (ΑμεΑ, πολύτεχνοι, υρίτεκνοι κλπ.) να προηγηθούν.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης «ο συνδυασμός των καθυστερήσεων οδήγησε σε αδικίες. Αυτά έχουν εξομαλυνθεί. Περίπου 2.000 κάρτες σίτισης έχουν διανεμηθεί ήδη και από τις αρχές του 2015 σταδιακά θα φτάσουμε στο μέγιστο 3.200 κάρτες».

Ερωτηθείς για την ποιότητα του φαγητού, ο Γ. Πετράκος ανέφερε ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει επιτροπή ελέγχου που συμμετέχουν καθηγητές και φοιτητές και κάνουν περιοδικούς ελέγχους στην ποιότητα του φαγητού αλλά και στο αν τηρούνται οι όροι υγιεινής κι ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας ο ίδιος την ποιότητα του φαγητού μέτρια, καθώς το υπουργείο πληρώνει 2 € για τρία γεύματα.

Για την καθαριότητα τόνισε ότι υπάρχουν πιστώσεις για την καθαριότητα στον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά μόνο μέσα από προκήρυξη διαγωνισμού.
Ο πρύτανης τόνισε ότι παλιά υπήρχε εργολάβος στο Πανεπιστήμιο, αλλά σταμάτησε το καθεστώς διότι υπήρξε μεγάλη περικοπή του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Στη συνέχεια προσλήφθηκαν καθαρίστριες που πληρώνονταν από κονδύλια της έρευνας και για 18 μήνες η καθαριότητα στις σχολές του Βόλου κόστισε 500.000 €.

«Δεν υπάρχουν πλέον οι πόροι, διατέθηκαν για να προσληφθούν 100 συμβασιούχοι διδάσκοντες και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά επιστροφή στο καθεστώς προκήρυξης αναδόχου. Θέλαμε να διασφαλίσουμε την απασχόληση των καθαριστριών και θα ζητήσουμε από τον ανάδοχο να εξασφαλίσει την πρόσληψή τους. Είναι κάτι που γίνεται γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», ήταν η δήλωση του πρύτανη, που διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.