Διατήρηση του QE και το 2018 «βλέπει» ο S&P

Τη χρονική επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, πέραν του Δεκεμβρίου του 2017, προεξοφλεί ο Standard & Poor’s, σε έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην παράταση του προγράμματος έως και το α’ εξάμηνο του 2018, με ταυτόχρονη ωστόσο, μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων.
«Παρά την κλιμάκωση των πιέσεων για αύξηση των επιτοκίων, ως απόρροια της βελτίωσης του πληθωρισμού, αναμένουμε μία σταδιακή και προσεκτική μείωση των αγορών, στο β’ εξάμηνο του 2017 και στο α’ εξάμηνο του 2018» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ έχει παραταθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017, με τον Μάριο Ντράγκι να ανακοινώνει τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών, από 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ.
Ο S&P στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά περαιτέρω μείωση στα 40 δισ. ευρώ, προτού το πρόγραμμα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ρυθμός της μείωσης θα εξαρτηθεί από τις παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες, διευκρινίζει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.