Από Δευτέρα αλλάζει το κυκλοφοριακό τοπίο στο κέντρο του Βόλου

Από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, πρόκειται να εφαρμοστούν στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος στο Βόλο, οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και προβλέπουν απαγόρευση της στάθμευσης, ενώ από την Κυριακή θα φύγουν και οι κάδοι απορριμμάτων και η αποκομιδή θα γίνεται πόρτα – πόρτα. Τα νέα μέτρα θα αστυνομεύει η Τροχαία Βόλου, όλη τη διάρκεια του 24ώρου, που εδώ και 10 ημέρες άρχισε να βεβαιώσει παραβάσεις και να αφαιρεί πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ μετά από μια περίοδο χάριτος μιας εβδομάδας, που θα βεβαιώνονται μόνο παραβάσεις και θα αφαιρούνται πινακίδες, από τις 5 Δεκεμβρίου, προβλέπεται η απομάκρυνση παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων με γερανούς και μεγάλα πρόστιμα, καθώς ο παραβάτης θα επιβαρύνεται με τις δαπάνες φορτοεκφόρτωσης, μεταφορά και φύλαξης του οχήματός του.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, αστυνόμος Α’ Θανάσης Κουλούρης, αναφέρθηκαν στις αλλαγές που έρχονται στο κέντρο της πόλης και ζήτησαν τη συνεργασία και την πειθαρχία των Βολιωτών, ώστε να μην αναγκαστούν να πληρώσουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος σε τυχόν παραβάσεις που θα βεβαιωθούν.

Ο δήμαρχος κάλεσε τους Βολιώτες να αλλάξουν νοοτροπία και τόνισε ότι πρώτος ο ίδιος θα δώσει το παράδειγμα, ώστε να αλλάξει η εικόνα στο κέντρο της πόλης, ενώ τόνισε ότι αν συμμορφωθούν δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος και κατά συνέπεια δεν θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα μεγάλα πρόστιμα που προβλέπονται και φθάνουν μέχρι και 300 €. Επίσης ανέφερε έγινε διανομή 15000 εντύπων που ενημερώνουν τους οδηγούσες και τους συμπολίτες για τις αλλαγές που θα γίνουν σε οδηγούς της Ιάσονος και της Δημητριάδος και σε πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης.
«Η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία διάθεση να πάρει τα χρήματα των πολιτών. Η αστυνόμευση δεν είναι το μέτρο. Πρέπει να συνεργαστούμε και από εμάς εξαρτάται να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται», ήταν η δήλωση του Αχιλλέα Μπέου.
Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι ως πρώτος πολίτης του Βόλου θα δώσει ο ίδιος το παράδειγμα και από τη Δευτέρα θα βγει και ο ίδιος στο δρόμο με την Τροχαία για να παροτρύνει τους οδηγούς να εφαρμόσουν τα νέα κυκλοφοριακά μέτρα.
Μάλιστα τόνισε ότι, σε συνεργασία με την Τροχαία Βόλου, αποφασίστηκε ότι το διάστημα πέντε ημερών, από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα του νόμου και να είναι περίοδος χάριτος, αλλά από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου θα γίνει ότι προβλέπει η νομοθεσία για τους παραβάτες.

Αστυνόμευση επί 24ωρου – επίταξη γερανών
Από την πλευρά του ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Βόλου Θανάσης Κουλούρης δήλωσε ότι η κυκλοφοριακή αταξία σημαίνει έλλειψη πολιτισμού και έκανε λόγο για πρωτόγνωρα μέτρα για τα δεδομένα του Βόλου, ενώ υπογράμμισε ότι η μεγάλη αυτή αλλαγή πρέπει να γίνει με τη συνεργασία όλων.
Ο διοικητής τόνισε ότι υπάρχει έντονη παρουσία της Τροχαίας, οι έλεγχοι ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα και κλιμακώνονται σταδιακά με βεβαίωση παραβάσεων και αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος.
Με την εφαρμογή των μέτρων προβλέπεται αστυνόμευση σε 24ωρη βάση των δύο δρόμων (με συνεργεία τροχονόμων), ενώ όταν εφαρμοστεί η νομοθεσία προβλέπεται η απομάκρυνση των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων, τόσο με τον ένα γερανό που διαθέτει η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, όσο και με την επίταξη ιδιωτικών γερανών Δημόσιας Χρήσης.
Μάλιστα ο κ. Κουλούρης ανέφερε ότι επειδή το προσωπικό στην Τροχαία δεν περισσεύει, ήδη έκανε αίτημα προς τον αστυνομικό διευθυντή Γιάννη Τόλια, για ενίσχυση της υπηρεσίας του.

Τρία ρεύματα κυκλοφορίας
Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα δούμε στο κέντρο της πόλης από τη Δευτέρα, ο διοικητής της Τροχαίας τόνισε ότι στις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος θα λειτουργήσουν λεωφορειολωρίδες, που ήδη έχουν διαγραμμιστεί με κίτρινο χρώμα, και ήδη συνεργεία του Δήμου τοποθετούν τις πληροφοριακές πινακίδες.
Το ωράριο λειτουργίας των λεωφορειολωρίδων είναι 07.30 ως 21.30 από Δευτέρα ως και Σάββατο και στο διάστημα αυτό θα μπορούν να κινούνται τα λεωφορεία, τα ταξί, ασθενοφόρα, οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και όχι Ι.Χ. αυτοκίνητα. Τις υπόλοιπες ώρες και την Κυριακή, στη λωρίδα θα μπορούν να κινούνται και τα αυτοκίνητα.
Στο υπόλοιπο πλάτος του δρόμου προβλέπονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας που προορίζονται για την κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.
Εκτός από τις έξι εσοχές στην Ιάσονος και τις ισάριθμες στη Δημητριάδος, που προορίζονται για ολιγόλεπτη στάθμευση και για περιπτώσεις ανάγκης (όχι πάντως για μόνιμη στάθμευση), η στάθμευση απαγορεύεται στις δύο κεντρικές αρτηρίες.
Στη δεξιά πλευρά της Δημητριάδος από τη διασταύρωση της οδού Ιωλκού, μέχρι το πριν τη διασταύρωση προς 2ας Νοεμβρίου, θα δημιουργηθούν υπό γωνία θέσεις στάθμευσης, οι οποίες, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015 θα είναι δωρεάν.
Ο κ. Κουλούρης τόνισε επίσης ότι από τα σημεία των λεωφορειολωρίδων όπου υπάρχουν διακεκομμένες γραμμές θα μπορούν τα βυτιοφόρα να κάνουν ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων, που βρίσκονται επί της οδού Δημητριάδος.

Βαριά τα πρόστιμα
Σύμφωνα τον Ν. 2696/1999 Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στις απαγορεύσεις του άρθρου που αναφέρεται στη στάση και στη στάθμευση, επιβάσλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 €, εκτός από το σταθμευμένο όχημα κλείσει ράμπα ΑμεΑ ή παρκάρει σε χώρο στάθμευσης ΑμεΑ, οπότε τιμωρείται με πρόστιμο 150 €. Τα πρόστιμα αυτά ορίζονται στο μισό αν πρόκειται για μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
Ο νόμος ορίζει ακόμη ότι αν η παράνομη στάθμευση συνεχιστεί πέραν των τριών ωρών, βεβαιώνεται νέα παράβαση και μετά την περίοδο και δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος με γερανό. Ο νομός ορίζει ότι αν το παράνομα σταθμευμένο όχημα παρεμποδίζει την κυκλοφορία, η μεταφορά του γίνεται αμέσως.
Το πρόστιμο για Ι.Χ. αυτοκίνητο που κινείται στη λεωφορειολωρίδα, τις ώρες που απαγορεύεται, ανέρχεται στα 200 €, που αν πληρωθεί εντός 10 ημερών είναι τα μισά χρήματα.
Για τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα και απομακρύνονται με γερανό, εκτός από το πρόστιμο, οι παραβάτες θα πληρώνουν τη δαπάνη φορτοεκφόρωσης , που για Ι.Χ. αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι 3.500 κ. είναι 77,70 €, τη δαπάνη μεταφοράς (1,95 € για κάθε χιλιόμετρο) και τη δαπάνη φύλαξης που ανέρχεται σε 11,68 € ανά ημέρα, τιμές που είναι χωρίς Φ.Π.Α.

Ενίσχυση της Τροχαίας
Για να αστυνομευτούν οι δύο δρόμοι, η Τροχαία Βόλου ζήτησε να ενισχυθεί με προσωπικό, καθώς τα 45 άτομα που υπηρετούν σήμερα δεν είναι αρκετά για να καλύψουν και αυτή την ανάγκη.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην Τροχαία θα μετατεθούν πέντε ή έξι αστυνομικοί άλλων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας μόνιμα, ενώ επικουρικά θα συμβάλει η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και κάποιοι πρώην Δημοτικοί Αστυνόμοι που σήμερα υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου.

Η αποκομιδή
Ο δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι την Κυριακή θα μαζευτούν από τις οδούς Ιάσονος και Δημητριάδος οι κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης και από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει το σύστημα αποκομιδής πόρτα – πόρτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.