Ν. Πρίντζος: Να μειωθεί ο ΦΠΑ για να πωλείται φθηνά το γάλα

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος
Παράγοντες της αγοράς διεμήνυσαν στον Υφ. Ανάπτυξης ότι δεν αντέχουν μείωση κέρδους…

Την πρόταση να μειώσει η κυβέρνηση το ΦΠΑ στο γάλα, ώστε να μειωθεί και η τιμή προς τον καταναλωτή, έκανε στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα υπό τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος.

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το τι άλλο μπορεί να κάνει η ΕΒΟΛ, καθώς όπως υποστήριξε, οι κτηνοτρόφοι είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση και η όποια μεταβολή στις τιμές από μέρους του Συνεταιρισμού, θα επέφερε προβλήματα στους ίδιους.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των εργοστασίων και συνεταιρισμών γάλακτος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι «το γάλα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή έγιναν παρεμβάσεις και δεν έπεσε η τιμή του, πρέπει να δείξουμε όλοι την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι στον λαό».

Ο κ. Πρίντζος, μιλώντας στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», υποστήριξε ότι ο κ. Γιακουμάτος με ευγενικό τρόπο, επεσήμανε ότι το Υπουργείο, δεν θέλει και δεν μπορεί να επιβάλει τις τιμές της αγοράς, αλλά παρακάλεσε στο μέτρο των δυνατοτήτων όλων των συμμετεχόντων, να γίνει κάτι, προς όφελος των καταναλωτών.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, επεσήμανε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι οι αγελαδοτρόφοι είναι σε άσχημη κατάσταση. Η όποια μείωση, θα επιφέρει ζημία στον παραγωγό, τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, ενώ η πολιτεία αυξάνει το κόστος, τη ΔΕΗ, τα «χαράτσια», τον ΕΝΦΙΑ…

Αν παρατηρήσουμε, έχουμε μείωση παραγωγής στο γάλα και μείωση στον αριθμό των αγελαδοτρόφων, ενώ δεν παρουσιάζεται ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Η πολιτεία μπορεί να μειώσει την τιμή αφαιρώντας από το γάλα το ΦΠΑ όπως στην Αγγλία ή να το μειώσει στο μισό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο, τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, θα μεταφερθούν στα Δ.Σ. των εταιρειών και των συνεταιρισμών, ενώ θα γίνει και νέα σύσκεψη, ώστε να τεθεί το θέμα στη βάση του, ώστε να αντέξει και η κτηνοτροφία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.