Fitch: Παραμένει στο ΒΒ το αξιόχρεο της Ελλάδας – Τι εκτιμά για το χρέος

Στο ίδιο επίπεδο άφησε το ελληνικό αξιόχρεο η Fitch αναβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο μεγάλος διεθνής οίκος διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές από σταθερές, κάτι που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση σε “ΒΒ+”, δηλ, ένα σκαλί κάτω απο την επενδυτική κατηγορία, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τι σημαίνει
Ουσιαστικά εξέλιξη αυτή δημιουργεί καλύτερη κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές την ώρα που αναμένεται να ξεκινήσει ε και το πρόγραμμα δανεισμούς του ΟΔΔΗΧ ύψους 12 δισ. ευρώ για το 2022. Μπορεί, δηλαδή, ο διεθνής οίκος να μην ανεβάζει «σκαλί» την Ελλάδα, αλλά με την θετική «διάγνωση» που κάνει για το μέλλον ανοίγει το δρόμο σε πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε χαμηλού ρίσκου ομόλογα να «κοιτάξουν» τη χώρα.

Έτσι, η χώρα που εκτιμάται ότι θα βγει το αμέσως επόμενο διάστημα στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ή 20ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, θα μπορούσε να δει καλύτερα επιτόκια, δηλαδή να δανειστεί πιο φτηνά. Και βέβαια το κόστος χρήματος αφορά όλη την οικονομία και βέβαια τη διαχείριση του χρέους. Βέβαια η προσπάθεια ανόδου της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, που θα σημάνει και την ολική έξοδο από την εποπτεία έχει δρόνο ακόμη. Να σημειωθεί πάντως ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού χρέους είναι θεσμικός καθώς ανήκει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αλλά και σε κράτη μέλη, απλά η ισορροπημένη σχέση με τις αγορές μπορεί σταδιακά να σημάνει και τη συνολική απεξάρτηση της χώρας από τους «υβριδικούς» μηχανισμούς που έφερε, ουσιαστικά, η χρεοκοπία της δεκαετίας του 2010.

Τι λέει η Fitch
Αναλυτικά, ο οίκος επισημαίνει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023.

Όπως εκτιμά ο οίκος, η ισχυρή ανάπτυξη και η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα στηρίξουν την ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο και του χαμηλού κόστους δανεισμού. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και ενισχύοντας την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει ανακάμψει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2021. Η Fitch εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους ήταν 8,3%, σημαντικά υψηλότερη από την πρόβλεψή τον Ιούλιο για 4,3%. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο εννεάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί το 2022, καθώς θα επιταχύνεται η ανάπτυξη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 4,1% και αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Οι επιχορηγήσεις στο ελληνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.

Η πανδημία αποτελεί βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για την οικονομική δραστηριότητα, κατά την άποψη της Fitch. Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά το φθινόπωρο, και με υψηλότερο ρυθμό πρόσφατα με την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εισαγάγει περιορισμούς που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Ένας περαιτέρω κίνδυνος για τις προβλέψεις της Fitch είναι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που προβλέπονται από το ελληνικό σχέδιο.

Το χρέος
Όπως επισημαίνει ο οίκος, ο συνδυασμός ισχυρότερης της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης του ελλείμματος λόγω σημαντικής μείωσης στα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία θα υποστηρίξει τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε στο 198,4% το 2021 από 206,3% το 2020 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 190,3% φέτος και στη συνέχεια στο 185,3% ως το τέλος του 2023.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει εκκρεμή δάνεια του ΔΝΤ το 2022 και θα προπληρώσει τις δόσεις των δανείων του 2022 και 2023 από το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010. Συνολικά, αυτές οι πληρωμές θα ανέλθουν σε 7,2 δισ. ευρώ (περίπου 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ), και ο οίκος υποθέτει ότι περίπου το ήμισυ του ποσού θα χρηματοδοτηθεί από ταμειακά αποθέματα. Την ίδια στιγμή, η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεχίζει να στηρίζει τις συνθήκες χρηματοδότησης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.