ΣτΕ: Απορρίφθηκε αίτηση αντισμηνάρχου να επιστρέψει στην υπηρεσία του από όπου είχε παραιτηθεί

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έφεση που είχε ασκήσει αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, σύμφωνα με την οποία δεν του επετράπη να επιστρέψει στην υπηρεσία του μετά από παραίτησή του για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 1996.

Ο αντισμήναρχος αφού δεν εξελέγη, ζήτησε να επιστρέψει στην Π.Α. αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την αίτησή του.

Μετά την παραίτησή του, εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με τον βαθμό του σμηνάρχου.

Όταν δεν εξελέγη ζήτησε από το ΓΕΑ να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ή τουλάχιστον να υπάρξει βαθμολογική αποκατάσταση, αλλά το ΓΕΑ απέρριψε το αίτημά του, με την αιτιολογία ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται ανάκληση Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε κατόπιν παραίτησης στρατιωτικού προκειμένου να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές.

Ο αντισμήναρχος προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δεν δέχθηκε τις θέσεις του.

Το ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, «δεν είναι επιτρεπτή, η κατόπιν υποβολής αιτήματος στρατιωτικού, παραιτηθέντος για να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές και μη εκλεγέντος, επαναφορά στην κατάσταση την οποία τελούσε προ της αποστρατείας του». Όμως, είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη ανάκληση ως εφέδρου μονίμου στρατιωτικού, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετέχει σε εκλογές και δεν εξελέγη, μόνο σε «περιπτώσεις εξαιρετικές, όπως πολέμου, επιστράτευσης ή εν καιρώ ειρήνης προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.