Η Κίνα εκτόξευσε δορυφόρο για την εξερεύνηση της αθέατης πλευράς της Σελήνης

Η Κίνα εκτόξευσε νωρίς τη Δευτέρα έναν δορυφόρο- αναμεταδότη, με σκοπό τη δημιουργία ενός link επικοινωνίας μεταξύ της Γης και της σεληνακάτου Chang’e-4, η οποία θα εξερευνήσει την άλλη πλευρά της Σελήνης, η οποία δεν φαίνεται από τη Γη.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο δορυφόρος Queqiao εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March-4C από το διαστημικό κέντρο του Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα, όπως ανέφερε η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA).

«Η εκτόξευση είναι ένα βήμα- κλειδί για να υλοποιήσει η Κίνα τον στόχο της να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει σκάφος για “μαλακή” προσγείωση και περιήγηση στην άλλη πλευρά της Σελήνης» είπε ο Ζανγκ Λιχούα, μάνατζερ του σχετικού προγράμματος.

Περίπου 25 λεπτά μετά την εκτόξευση, ο δορυφόρος αποχωρίστηκε από τον πύραυλο και μπήκε σε πορεία προς τη Σελήνη, ξεδιπλώνοντας τους ηλιακούς του συλλέκτες και τις κεραίες του. O Queqiao αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από το δεύτερο σημείο Lagrange (L2) στο σύστημα Γης- Σελήνης, σε απόσταση περίπου 455.000 χλμ από τη Γη. Όπως υπογραμμίζει το κινεζικό πρακτορείο, θα είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος στην ιστορία που επιχειρεί εκεί.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ζανγκ, η αποστολή έχει να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες, όπως η ανάγκη για πολλαπλές ρυθμίσεις στην τροχιά του, το φρενάρισμα κοντά στη Σελήνη, η αξιοποίηση της βαρύτητας της Σελήνης κ.α.

Κινέζοι επιστήμονες και μηχανικοί ελπίζουν πως ο δορυφόρος Queqiao θα δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτών στη Γη και στην άλλη πλευρά της Σελήνης, όπου αναμένεται να προσεληνωθεί το Chang’e-4 αργότερα μέσα στο τρέχον έτος. Σημειώνεται πως η εκτόξευση της Δευτέρας ήταν η 275η αποστολή με πύραυλο της σειράς Long March.

H απευθείας επικοινωνία με την αθέατη πλευρά της Σελήνης είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχει οπτική επαφή με τη Γη, που θα επέτρεπε την άμεση τηλεπικοινωνία- οπότε και για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ένα σκάφος- αναμεταδότης στο L2, που θα λαμβάνει τα δεδομένα από τη σεληνάκατο και θα τα στέλνει με τη σειρά του στη Γη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.