Κώδωνα κινδύνου έκρουσε για τον αγροτικό κόσμο ο Νικ. Πρίτζος

Κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση που περιήλθε ο αγροτικός κόσμος της χώρας έκρουσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος που είπε ότι τα χωριά ερημώνουν, τα νέα παιδιά τα εγκαταλείπουν, δεν υπάρχει ρευστότητα και πλέον οι αγρότες δανείζονται από τους εμπόρους για να καλλιεργήσουν. Επίσης είπε ότι εκτάσεις μένουν ακαλλιέργητες, χωράφια πωλούνται και τα αγοράζουν λίγοι, δημιουργώντας τσιφλίκια μειώνεται δραματικά ο αγροτικός πληθυσμός και με χώρα με το κλίμα της Ελλάδας πλέον δεν μπορεί να τραφεί, αλλά εισάγει αγροτικά προϊόντα.

Ο κ. Πρίντζος είπε για άλλη μια φορά ότι ο αγροτικός κόσμος είναι σε άσχημη κατάσταση, καθώς οι παραγωγές και οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται χαμηλά και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.
Ο ΕΛΓΑ, ανέφερε δεν αναγνωρίζει τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώσει για τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν στα δημητριακά, στο βαμβάκι και στις δενδρώδεις καλλιέργειες.
«Τα χωριά ερημώνουν και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν ρευστότητα και δεν μπορούν να ζήσουν. Υπάρχουν χωριά που βγάλουν από βάθος 300 μ. υφάλμυρο νερό. Με 80 €/στρέμμα, ο αγρότης δεν μπορεί να ζήσει. Οι νέοι φεύγουν από τα χωριά και όσοι μένουν δεν παντρεύονται. Η κατάσταση θυμίζει δεκαετία ’60, που οι άνθρωποι έφευγαν μετανάστες στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φόροι, ο ΕΦΚΑ, η ενέργεια και το πετρέλαιο βρίσκονται στα ύψη, οι αγρότες δεν έχουν ρευστότητα και αναγκάζονται να πηγαίνουν να δανείζονται χρήματα από τους εμπόρους για να καλλιεργήσουν επί πιστώσει.

Ακόμη ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα στις μισές γεωτρήσεις, λόγω οφειλών, ενώ με την χαμηλή τιμή του γάλακτος κοπάδια αιγοπροβάτων πωλούνται, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ο κ. Πρίντζος έβγαλε κραυγή αγωνίας και κάλεσε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να κάνουν κάτι, έστω και τώρα, καθώς η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού είπε ότι τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι διαχρονικά, κατήγγειλε ότι ποτέ πολιτικά κόμματα και αγρότες δεν συζήτησαν σοβαρά για να χαράξουν μια αγροτική πολιτική, με αποτέλεσμα ότι γίνεται να είναι άναρχο και χωρίς όραμα και η χώρα να οδεύει στο …πουθενά.
Επίσης τόνισε ότι μειώνεται δραματικά ο αγροτικός πληθυσμός, κάτι που έχει συνέπεια να μην μπορούμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Έφερε ως παράδειγμα τα κρεμμύδια, που εισάγονται από την Ινδία, ενώ για τις πατάτες είπε ότι οι εισαγωγής από Γερμανία και Αίγυπτο κοστίζουν 0,70 €, ενώ αυτές από το Νευροκόπι 0,90 €/κιλό.

Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ασχολείται μόνο με τη διανομή χρημάτων από την Ε.Ε. και δεν έχει όραμα, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει προσδοκά τίποτα με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Έφερε δε ως παράδειγμα τις εκτάσεις της Κάρλας, που πρότεινε να δοθούν στην ΕΑΣ Βόλου, για να καλλιεργηθούν και να βοηθηθούν δωρεάν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Όπως είπε πέρασαν έξι χρόνια από τότε και οι εκτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Ακόμη είπε ότι από τα 35 εκ. στρέμματα της χώρας καλλιεργούνται μόλις 18 εκ. και τα άλλα ανήκουν στα υπουργεία και παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τράπεζας γης και τα χωράφια να πάνε σε όσους τα καλλιεργούν.

2.500 αιτήσεις στην ΕΒΟΛ!
Τέλος άσκησε κριτική για το θέμα της ανάπτυξης, λέγοντας ότι ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει και η δική του γενιά. Σχολιάζοντας την ανεργία ειδικά των νέων πτυχιούχων, ο κ. Πρίντζος είπε ότι μόνο στην ΕΒΟΛ το 2018 έγιναν 2500 αιτήσεις πρόσληψης!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.