Σχέδιο διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων στην Κάρλα

Φωτό αρχείου
Ανάγκη μετεγκατάστασης για να μη μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας

Σχέδιο διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται περιμετρικά της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Κάρλας, πρόκειται να εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους φορείς, καθώς υπάρχει ανάγκη μεταστέγασης μονάδων που δεν είναι συμβατές με την περιοχή και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας έχει στοιχεία για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Κάρλας, από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχουν δραστηριότητες συμβατές, ασύμβατες και υπό προϋποθέσεις γύρω από τη λίμνη, που σημαίνει ότι κάποιες μολύνουν με τη δραστηριότητά τους τον υδροφόρο ορίζοντα.

Τα παραπάνω ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Ιφιγένεια Κάγκαλου, που ανέφερε ότι επιχειρηματική δραστηριότητα παρατηρείται αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα αρχικά, ακολουθούν οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και τέλος η κτηνοτροφική δραστηριότητα περιμετρικά της Κάρλας, η οποία συσσωρεύεται σε ορισμένα σημεία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο, ο Φορέας έχει καταγράψει τις επιχειρηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες που έγιναν στην προστατευόμενη περιοχή, από το 2011 μέχρι σήμερα και από τα στοιχεία προκύπτει ευρεία γκάμα από δραστηριότητες που είναι συμβατές με προστατευόμενη περιοχή, άλλες ασύμβατες και άλλες συμβατές υπό προϋποθέσεις.

«Μας ανησυχεί λίγο ως πολύ αυτή η δραστηριότητα γιατί πρέπει να υπάρχει μια συνολική και ολιστική μέριμνα για τα απόβλητα και πως λειτουργούν αυτές οι δραστηριότητες. Έχουμε εκπονήσει σχέδιο κτηνοτροφικής διαχείρισης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει ένα σχέδιο γι’ αυτές τις δραστηριότητες αλλιώς θα υπάρξει ζήτημα με την υποβάθμιση της περιοχής.

Σύμφωνα με την κα Κάγκαλου, για κάποιες μονάδες κτηνοτροφικές προτείνεται η μετεγκατάστασή τους γιατί δεν είναι δυνατόν να γειτνιάζουν με τον υδάτινο χώρο. «Σίγουρα οι προστατευόμενες περιοχές δεν είναι μουσειακοί χώροι, όμως σίγουρα δεν μπορούν σε αυτές να λειτουργούν δραστηριότητες που μολύνουν το περιβάλλον», τόνισε.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τον Φορέα καθώς αν υπάρξει ένα χρηματοδοτικό μέσο, το πρώτο που απαιτείται είναι μία τέτοιου είδους μελέτη, ανέφερε η κ. Κάγκαλου, που έφερε το παράδειγμα των υδατοκαλλιεργειών, για τις οποίες δομείται χωροταξικό σχέδιο, κάτι που εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει για όλες τις δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.