Τέλης Μπασδάνης : “Λύσεις για τις επιχειρήσεις έπρεπε να δοθούν … χθες, δεν υπάρχει πλέον χρόνος”

Οικονομική "ασφυξία" στο επιχειρείν της Μαγνησίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου

Όχι σήμερα, ούτε αύριο, αλλά… χθες, έπρεπε να έχουν δοθεί λύσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας την οικονομική “ασφυξία” στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις στη Μαγνησία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο εντείνουν οι φόροι, που συνεχίζουν και γονατίζουν την αγορά αλλά και μηχανισμοί, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων, που αντί να λύσει προβλήματα, τους δημιουργεί νέα και περισσότερα.
Η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση στη Μαγνησία στενάζει εδώ και μήνες κι αυτό δεν είναι πια γεγονός, παρά μόνο μία δυσχερής παρατήρηση. Επιχειρηματίες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κι όλος αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.

«Πιο γρήγορα βήματα και να αλλάξει η γραφειοκρατία»

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά σε ότι αφορά τη ρευστότητα κι αυτό βεβαίως αντανακλά στις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Περιμένουμε όλα αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει η σημερινή κυβέρνηση, όμως θεωρώ ότι αυτά δεν επαρκούν, με την έννοια ότι πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα και επιτέλους πέρα από το φορολογικό πλαίσιο να αλλάξει και το θέμα της γραφειοκρατίας”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης, επισημαίνοντας πως το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό κράτος, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για να υπάρχει ευελιξία στις επενδύσεις.
Ακόμη, θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να εξετάσει το πλαίσιο των εργαλείων των τραπεζών αλλά και των προγραμμάτων που θα υπάρξουν για να μπορέσει να ενισχυθεί η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα.
“Να αρθούν γρήγορα οι κεφαλικοί, κατ’ εμέ φόροι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος επιτηδεύματος, να αρχίσει σιγά σιγά να ανασαίνει η επιχειρηματικότητα και να υπάρξει η δυνατότητα μέσω των προγραμμάτων και μέσω των επενδύσεων να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.
Ο ίδιος σχολίασε πως ο πρώτος μήνας του 2020 ήταν πολύ δραματικός, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ που έχουν δοθεί και στη δημοσιότητα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. “Περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να φέρουμε γρήγορα επενδύσεις στην περιοχή μας, πως θα ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν νέο κόσμο για να μπορέσουμε να μειώσουμε την ανεργία και να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να απασχοληθούν”, είπε, δίνοντας το στίγμα του ζητούμενου της αγοράς αυτή τη στιγμή.

Κακή επικοινωνία κυβέρνησης- τραπεζών

Ο κ. Μπασδάνης, μιλώντας για την πολύ δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και τις επιχειρήσεις, έκανε λόγο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχουν στραφεί πολλές επιχειρήσεις κι αντί να επιλύσουν τα προβλήματά τους, τους δημιουργούνται περισσότερα!
“Το τραπεζικό σύστημα σήμερα, για να διαθέσει χρήματα και προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να υπάρχουν και σοβαρά επενδυτικά σχέδια κι εκεί με πολλή φειδώ. Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό για να μπορέσουν να βοηθηθούν. Αυτό όχι μόνο δεν τις ωφέλησε, αλλά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα. Έρχεται ένα μέτρο κυβερνητικό που λέει, ότι εμείς βοηθάμε την επιχείρηση να μπορέσει να σταθεί όρθια και να μπορέσει να κάνει έναν καλύτερο προγραμματισμό, αλλά έρχεται ταυτόχρονα και η τράπεζα και λέει αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης δεν το ακολουθώ.
Εκεί υπάρχει μία κακή επικοινωνία και θα πρέπει να δει η κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα έρθει σε συνεννόηση με τις τράπεζες, διότι έχουν τρεις φορές κεφαλαιοποιηθεί. Θα πρέπει να δει με ποιο τρόπο θα πιέσει για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρήσεις και να λύσουν τα προβλήματά τους. Πως αλλιώς θα τα λύσουν;”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης, για ένα μεγάλο πρόβλημα της επιχειρηματικότητας. Μάλιστα ο ίδιος αναρωτήθηκε πως “Σήμερα όπου οι εξαγωγές υπάρχουν μεν, αλλά είναι πολύ μειωμένες, όταν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στα δέκα χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ, τουλάχιστον 20%, άρα με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε την κατάσταση; Οι λύσεις πρέπει να δοθούν …χθες, χρόνος δεν υπάρχει”…

Μελέτη και σχέδιο για το
άνοιγμα νέων επιχειρηματιών

Και μπορεί το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ανοίγουν στη Μαγνησία να είναι θετικό σε σχέση με όσων τερματίζουν τη λειτουργία τους, όμως ο κ. Μπασδάνης ανέφερε πως τα στοιχεία θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά και ποιοτικά. “Ανοίγουν μεν πολλές επιχειρήσεις στο χώρο των υπηρεσιών, κυρίως στο χώρο της εστίασης, όμως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και το βλέπουμε καθημερινά ότι στο εξάμηνο ή στο χρόνο αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν. Διότι δεν υπάρχει ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή μελέτη κι όχι μόνο χάνουν τα χρήματα που επενδύουν πολλοί εξ’ ημών, αλλά χρεώνονται και με επιπρόσθετα βάρη”, είπε ο ίδιος και σχολίασε πως επειδή το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο, θα πρέπει να είναι οι επίδοξοι επιχειρηματίες πολύ προσεκτικοί ως προς το ποιο θέλουν να είναι το επιχειρηματικό τους βήμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.