Γιώργος Χαρίτος: Πολλά τα βρέφη με κορωνοϊό

Νοσούν όμως πολύ ελαφρά ή είναι τελείως ασυμπτωματικά

Δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά στη σύνδεση και τη νοσηρότητα του κορωνοϊού στα παιδιά, όπως επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο γνωστός Βολιώτης παιδίατρος κ. Γιώργος Χαρίτος. Ο ίδιος τόνισε πως έχει εξετάσει στο ιδιωτικό του ιατρείο πολλά βρέφη που νόσησαν ή νοσούν από κορωνοϊό υπογραμμίζοντας πως η νόσησή τους είναι πολύ ελαφριά, ενώ πολλές φορές είναι τελείως ασυμπτωματικά. Σε ότι αφορά δε τη νοσηρότητα άλλων εποχικών ιώσεων, ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως παρατηρείται κατακόρυφη μείωση, μιας και η ατομική υγιεινή , το καλό πλύσιμο των χεριών, όπως και η απόφαση των γονιών να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι με το πρώτο σύμπτωμα μιας ίωσης αποτέλεσαν «ασπίδα» κατά της έξαρσης των ιώσεων.

«Δεν είχα καμία παρενέργεια από το εμβόλιο»

Ο κ. Χαρίτος μίλησε αρχικά για το θέμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού επισημαίνοντας πως σε τοπικό επίπεδο συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών, υπήρξαν ωστόσο διάφορα σπασμωδικά φαινόμενα, με ελλείψεις εμβολίων άρα και ραντεβού στο Νοσοκομείο Βόλου, με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιώτες ιατροί κάποιοι και από επιλογή να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Λάρισας.
Παρόλα αυτά ο γνωστός παιδίατρος μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με τον εμβολιασμό σημειώνοντας πως έχουν περάσει τουλάχιστον 15 ημέρες από την β δόση του εμβολίου της Pfizer και ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα, καμία παρενέργεια , ούτε καν πόνο στο σημείο της ένεσης.

Πολλά βρέφη έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και είναι ασυμπτωματικά

Ο κ. Χαρίτος όμως μίλησε και για την πορεία της πανδημίας και εάν έχουν αλλάξει τα δεδομένα που αφορούν σε παιδιά επισημαίνοντας πως « Τα παιδιά μέχρι τώρα είναι πια γνωστό ότι δεν οδηγούν την επιδημία, την ακολουθούν. Τα κρούσματα σε παιδιά είναι κυρίως στο σχολικό περιβάλλον κι αυτά γίνονται γνωστά».
Αναφορικά με κρούσματα σε βρέφη, με αφορμή και το περιστατικό με βρέφος 20 ημερών που χρειάστηκε διασωλήνωση σε Νοσοκομείο της χώρας, ο κ. Χαρίτος μίλησε για την προσωπική του εμπειρία από το ιδιωτικό του ιατρείο λέγοντας πως υπάρχουν αρκετά κρούσματα βρεφών στον Βόλο, τα οποία εντοπίζονται στο οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο έχει εκτεθεί κι αυτό στον ιό.
Βέβαια ξεκαθάρισε πως όλες οι περιπτώσεις που έχει αναλάβει δεν συνάδουν με καμία βαριά νόσηση βρεφών, το αντίθετο τόνισε πως τα βρέφη νοσούν πολύ πολύ ελαφρά και πολλές φορές είναι τελείως ασυμπτωματικά και αποδεικνύεται σε μεταγενέστερο χρόνο, ότι είχαν νοσήσει από τον ιό.
« Η κλινική εικόνα σχεδόν στο σύνολο των παιδιών είναι πολύ ελαφριά. Τα περισσότερα παιδιά κάτω του έτους είναι ασυμπτωματικά και το μαθαίνουμε στα πλαίσια είτε της ιχνηλάτησης, είτε εάν μετά από ένα χρονικό διάστημα γίνουν αντισώματα στην οικογένεια για να δούμε τελικά ποιος πέρασε τι και πόσο προστατευμένος είναι για την πορεία. Εκεί διαπιστώνεται περισσότερο ότι έχουν νοσήσει και βρέφη, ή έχουν θετικοποιηθεί. Από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα είχα πολλά τέτοια περιστατικά και όλα είχαν μία πολύ πολύ ελαφριά εικονα, έως και πλήρως ασυμπτωματικά και μάθαμε ότι νόσησαν κατόπιν εορτής.
Προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει αυτό που ακούμε, έστω και σε μικρή συχνότητα τη βαριά νόσηση στα παιδιά. Απ’ όλα τα παιδιά του ιατρείου, διαφόρων ηλικιών μέχρι εφηβεία που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, δεν είχαμε πρόβλημα, ούτε ανάγκη νοσηλειας σε κανένα παιδί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτος.

Δεν εμβολιάζονται τα παιδιά κατά του κορωνοϊού
– Ίσως στο μέλλον εμβολιαστούν οι έφηβοι

Στο μεταξύ, ο κ. Χαρίτος επανέλαβε για πολλοστή φορά πως τα παιδιά έως 18 ετών εξαιρούνται από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό.
« Κρατάμε ένα μικρό καλάθι για του χρόνου, διότι έχουν ξεκινήσει οι κλινικές δοκιμές και σε παιδιά από μέρους της Pfizer και ενδεχομένως εάν συνεχίζει να υπάρχει ο ιός και να δημιουργεί πρόβλημα, να επεκταθεί ο εμβολιασμός ,αλλά σε διάστημα αρκετών μηνών από τώρα και σε μικρότερες ηλικίες ενδεχομένως κατω των 18 ετών και κυρίως στους εφήβους. Δεν πιστεύω ότι θα επεκταθούμε τόσο σύντομα σε μικρότερες ηλικίες και το συσχετίζω αυτό και με την ελαφριά νόσηση. Δεν ξέρω εάν υπάρχει και λόγος», είπε ο παιδίατρος.
Βέβαια, επεσήμανε πως ο ιός δεν θα μας «αφήσει», αλλά θα εξελιχθεί σε ενδημικός, θα κινείται δηλαδή σε χαμηλές στροφές, χωρίς να προκαλεί επιδημίες και δίνοντας σποραδικά περιστατικά. « Επειδή ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα μπροστά μας είναι ένα καλό στοίχημα να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού κυρίως άνω των 60 ετών, μέσα από το οποίο προκύπτουν οι περισσοτερες νοσηλείες και οι θάνατοι», υπογράμμισε.

Σε ιστορικά χαμηλά οι εποχικές ιώσεις

Κι ενώ όλοι ασχολούνται με τον κορωνοϊό έχουν αφεθεί στην άκρη οι εποχικές ιώσεις, που «βασάνιζαν» παιδιά και γονείς κάθε χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι ιώσεις φέτος κινούνται σε ιστορικά χαμηλά και εντοπιστηκαν ελάχιστα περιστατικά σε παιδιά.
«Θα έλεγα ότι δεν χρειαζόμαστε τον κορωνοϊό μπορούμε και μόνοι μας. Εάν κάτι μείνει από αυτή την κατάσταση, δεν θα έλεγα ότι είναι η μάσκα καθώς είμαι αντίθετος στη μάσκα στην πρώτη παιδική ηλικία, αλλά μια καλή προίκα για το μέλλον είναι η καλή ατομική υγιεινή, το καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών που έχει μπει στις ζωές όλων και η κουλτούρα να σταματήσουμε να στέλνουμε το παιδί μας στο σχολείο με συμπτώματα. Φέτος, οι γονείς είναι πιο προσεκτικοί, πιο επιφυλακτικοί ίσως και φοβισμένοι σε ορισμένες περιπτώσεις. Όλα αυτά είχαν σαφές αντίκτυπο στην νοσηρότητα των παιδιών», εξήγησε τέλος ο κ. Χαρίτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.