Θανάσης Λιούπης για το ΚΥ Ζαγοράς: “Είμαστε ακόμη μπλεγμένοι σε γραφειοκρατίες”

"Πέντε χρόνια είναι πάρα πολλά- Αυτή τη φορά θα λυθεί το θέμα", είπε ο Βουλευτής της ΝΔ

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το θέμα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Θανάσης Λιούπης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως τα πέντε χρόνια που είναι σε αυτή την κατάσταση το ΚΥ είναι πάρα πολλά. Ο κ. Λιούπης επεσήμανε, σχετικά με τις διαδικασίες για να μπορέσει επιτέλους να ανασκευαστεί το Κέντρο Υγείας, πως ακόμη υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εξέφρασε την θέση του πως τέτοιου είδους έργα,  θα πρέπει να γίνονται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όχι να αναμένεται η παρέμβαση του κεντρικού κράτους.  Η αίσθησή του ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι πως αυτή τη φορά θα υπάρξει λύση.

 

“Γι’  αυτό το θέμα κι εγώ δεν είμαι ευτυχής. Είναι πέντε χρόνια, τρία με την προηγούμενη κυβέρνηση και δύο με μας που το ΚΥ Ζαγοράς έχει αυτό το πρόβλημα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά θα λυθεί το θέμα. Η λύση θα δοθεί από το Υπουργείο, καθώς μπήκε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας αλλά και πάλι απ’ ότι μου είπαν χθες,  πρέπει να πάει στο επιτελικό του ΕΣΠΑ, εν συνεχεία να πάει στο Υπ. Ανάπτυξης να πάρει την τελική υπογραφή για να δοθεί η έγκριση στις Κτιριακές Υποδομές του Υπ. Υποδομών για να μπορέσουν να το φτιάξουν.  Μου φάνηκε λίγο γραφειοκρατικό πάλι όλο αυτό και ρώτησα πόσο καιρό θα πάρει. Για το επιτελικό του ΕΣΠΑ πιστεύω ότι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε την έγκριση. Από το Υπ. Ανάπτυξης δεν ξέρω. Τα πέντε  χρόνια όμως είναι πολλά, πάρα πολλά”, είπε ο κ. Λιούπης σχετικά με την νέα τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Ωστόσο, εκτός από τον προβληματισμό του για όλα αυτά τα χρόνια που δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες εργασίας, ο Βουλευτής εξέφρασε και την αίσθησή του πως ακόμη, παρά τη μεγάλη ψηφιοποίηση που έχει επιτευχθεί, η χώρα και οι υπηρεσίες είναι μπλεγμένοι σε μεγάλες γραφειοκρατίες.

“Αυτά τα έργα θα έπρεπε με αρμοδιότητες και πόρους να γίνονται από την Περιφέρεια και από τους Δήμους. Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε από τις Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου, που φαντάζομαι έχουν πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα για να κάνουν αυτό το έργο του ΚΥ”, επεσήμανε ο κ. Λιούπης σχετικά με τη σημασία της αποκέντρωσης των διαδικασιών αναφορικά με έργα.

Μάλιστα,  ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στις κινήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο ΚΥ, λέγοντας πως μίλησε χθες με τον κ. Σερέτη για το πως ξεκίνησαν οι ενέργειές του, καθώς υπήρχαν περίπου 150.000 ευρώ για εργασίες,  όμως ο διαγωνισμός που έκανε απέβη άκαρπος πριν δύο χρόνια.

Εν συνεχεία, όπως είπε ο κ.Λιούπης ζητήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να μπορέσει η 5η ΥΠΕ να κάνει απευθείας ανάθεση και υπήρξε άρνηση. “Οι Κτιριακές Υποδομές έκαναν καινούργια μελέτη, τα χρήματα είναι κοντά στις 300.000 ευρώ. Ο Υπουργός υπέγραψε τη διαφορά αυτών των χρημάτων αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα. Ελπίζω τώρα να δοθεί μία λύση”, σημείωσε.

Πρόβλημα όμως δεν αντιμετωπίζει μόνο το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, αλλά και αυτό της Σκοπέλου, με τον Βουλευτή να σημειώνει πως η μελέτη ύψους 1,1εκ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από έναν εφοπλιστή παραδόθηκε στους αρμοδίους χέρι με χέρι και το Υπουργείο Υγείας ανέφερε πως θα ενταχθεί το έργο ανακατασκευής του ΚΥ Σκοπέλου στα έργα που χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Αυτά όμως τα έργα δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να λύνονται κεντρικά. Πρέπει να βρεθεί τρόπος. Έχουμε δει ότι η περιφέρεια δρα πολύ γρήγορα σε αυτά. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να μπορεί να αναλαμβάνει αυτά τα έργα ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Και για το ΚΥ Ζαγοράς θα έπρεπε να είχαν δοθεί τα χρήματα και να το κάνει η περιφέρεια “. κατέληξε ο Βουλευτής.

Πρέπει να μεταβούμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- Οι Θεσσαλοί βουλευτές είμαστε υπέρ της μερικής μεταφοράς νερού και από τον Αχελώο

Στο μεταξύ, ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στο θέμα της ενέργειας, με αφορμή χθεσινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων κτηρίων, σημειώνοντας πως ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχουμε ως χώρα μειώσει κατά 33% την κατανάλωση ενέργειας.

Σε σχέση με τη δημιουργία αιολικών πάρκων ο κ. Λιούπης σχολίασε πως για διαφόρους λόγους πολλοί δεν τα επιθυμούν, γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχωρά στην εγκατάστασή τους σε μέρη που ανήκουν στο δημόσιο.

“Η γνώμη των κατοίκων πάντα είναι σεβαστή. Πρέπει πάντα να γίνεται σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά αυτές τις έντονες αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα δεν τις καταλαβαίνω. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ένα αιολικό πάρκο ή γενικά οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον”, σχολίασε και συμπλήρωσε πως στην νότια Ιταλία υπάρχουν πόλεις  περιτριγυρισμένες από αιολικά πάρκα. “Δεν αντιδρά κανείς εκεί και αποτελούν σημεία επισκεψιμότητας ή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης”, επεσήμανε.

Ο Βουλευτής μίλησε όμως και για την υδροηλεκτρική ενέργεια, αναφερόμενος όμως σε μεγάλα έργα τα οποία είχαν μπλοκαριστεί, όπως το έργο της Μεσοχώρας, που είναι μεν κατά 95% έτοιμο και θα μπορούσε να ηλεκτροδοτεί μία πόλη 500.000 κατοίκων για έναν χρόνο, όμως το εν λόγω έργο είχε… κολλήσει.

” Τώρα προσπαθούν τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσει το έργο και πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα”, υποστήριξε.  Τόνισε δε, τη σπουδαιότητα δημιουργίας φραγμάτων, προκειμένου να μην χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στη μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο.

” Ως Θεσσαλοί βουλευτές είμαστε υπέρ της μερικής μεταφοράς νερού και από τον Αχελώο. Η Θεσσαλία κινδυνεύει. Θέλει 400εκ. κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο παραπάνω και αυτό που ζητάμε είναι  το 7%  του Αχελώου, που είναι 250 κυβικά μέτρα νερό. Αυτό συνδέεται και με την βιωσιμότητα της λίμνης Κάρλας, η οποία εξαρτάται από τον Πηνειό, ο οποίος το καλοκαίρι στέρεψε σε ορισμένα σημεία”, είπε ο Βουλευτής.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε συνεχώς την επιθετικότητα της Τουρκίας

Τέλος, ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε και στις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ σημειώνοντας πως “Έχουμε έναν ανατολικό γείτονα που μας απειλεί συνεχώς. Και η συμφωνία με τη Γαλλία και με τις ΗΠΑ, που αποτελεί ανανέωση συμφωνίας, είναι πνεύμα της ενίσχυσής μας στην αποτροπή. Είδα στην ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ να μιλάει για βοήθεια για τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και την υφαλοκρηπίδα.  Δεν θέλουμε να επιτεθούμε σε κανέναν αλλά δεν μπορούμε να ανεχόμαστε συνεχώς και την επιθετικότητα της Τουρκίας”.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.