Απέναντι στα λαϊκά στρώματα η νέα δημοτική αρχή

Έντονη δυσοσμία αποπνέει από τις εξελίξεις σχετικά με την διαχείριση της ΔΕΥΑΜΒ. Και η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής στο φορέα διαχείρισης του υδάτινου πλούτου της περιοχής μας, δηλαδή τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με παραχώρηση των έργων σε εργολαβικές εταιρείες και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των τομέων της. Έτσι θα συνεχίσει να παραδέρνει ανάμεσα σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, ενώ το «μαλλί» θα το πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες που καλούνται ακόμη μια φορά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα κέρδη των εργολάβων, συνεχίζοντας να ακριβοπληρώνουν το αγαθό του νερού και να υποφέρουν από την κακή ποιότητα καθώς και την έλλειψή του.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται από το νέο τιμολόγιο της ύδρευσης και της αποχέτευσης που οι μειώσεις που φέρνει στους καταναλωτές είναι κοροϊδία, αφού ουσιαστικά κυμαίνονται από 30 λεπτά έως 1€ το μήνα (στα 40 κ.μ. η μείωση που προκύπτει είναι 0,40 € το μήνα ενώ στα 70 κ.μ. μια μέση κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας η μείωση είναι περίπου 1€ το μήνα), τη στιγμή που τα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών, των μισθωτών και των συνταξιούχων, έχουν τσακιστεί από την αντιλαϊκή πολιτική και τη φορολογία, με πραγματικές μειώσεις πάνω από 50%, τη στιγμή που η ανεργία έχει κάνει κόλαση τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ακριβά το νερό γιατί όπως είναι γνωστό έχει αφανιστεί η κρατική χρηματοδότηση στην ΔΕΥΑΜΒ. Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν με ανταποδοτικότητα και αυτή την υπηρεσία, όπως και κάθε δημοτική υπηρεσία, επιβάλλοντας μεγαλύτερη αφαίμαξη στο ήδη πενιχρό εισόδημα. Η νέα δημοτική αρχή συνεχίζει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη δημοτική αρχή, την εφαρμογή του Καλλικράτη, που ουσιαστικά παραχωρεί τις δημοτικές υπηρεσίες στους ιδιώτες και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή των συνοδών έργων αποχέτευσης, με ΣΔΙΤ, με ιδία κεφάλαια των δημοτών και τραπεζικά δάνεια που θα αποπληρώνουν με αυξημένες τιμές στα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης τα επόμενα χρόνια. Επίσης ενώ το 2013 – 14 τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΥΑΜΒ μειώθηκαν περίπου 2,5 εκ. ευρώ το χρόνο, συνολικά πάνω από 5 εκ. για τα δυο έτη, αυτή η συσσώρευση κεφαλαίου από το πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ και τη δραματική μείωση του προσωπικού της, προορίζεται για τις τσέπες μεγάλων εργολαβικών εταιρειών, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, αλλά και με τον πρόσφατο διαγωνισμό για τα έργα αποχέτευσης.

Οι ευθύνες και της νέας δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η αντιπαράθεση της με τους προηγούμενους διαχειριστές συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, ενώ ούτε μια κουβέντα για διεκδικήσεις χρηματοδότησης των έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, που ως νέοι επίδοξοι κυβερνητικοί διαχειριστές, υπερασπίζονται τη λειτουργεία της επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι τοποθετήσεις τους για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ δεν αντιτίθεται στο σημερινό ανταποδοτικό χαρακτήρα της λειτουργίας της. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου του στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, που δεν ψήφισε τις ισχνές μειώσεις στο τιμολόγιο, όχι γιατί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες, αλλά γιατί δεν προηγήθηκε «καμιά αναλογιστική οικονομοτεχνική μελέτη». Ακόμη, έμμεσα, συμφώνησε με τις μειώσεις μισθών των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, που έπρεπε όπως ισχυρίζονται να περάσουν ως «αντισταθμιστικό όφελος στο δημότη», καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, βάζοντας απέναντι στο δημότη τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, θεωρώντας αυτούς υπεύθυνους για το ακριβό νερό και όχι την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που ιδιωτικοποιεί τις υπηρεσίες. Εξάλλου ετοιμάζονται και οι ίδιοι να γίνουν, ενδεχομένως, στελέχη της νέας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, συνεχίζοντας την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας που στηρίζουν με νύχια και δόντια.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην «τσιμπούν» με τις ψεύτικες αντιπαραθέσεις της νέας δημοτικής αρχής με τους προηγούμενους διαχειριστές του δήμου ή τη δήθεν αντιπολίτευση. Βρίσκονται στην ίδια πλευρά και είναι απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Οι εργαζόμενοι της πόλης, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να υπερασπιστούν το δικαίωμα στο φθηνό, επαρκές και ποιοτικό νερό, το δικαίωμα στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης. Να διεκδικήσουν ενιαίο φορέα στη διαχείριση και στην προστασία των υδάτινων πόρων με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής – εργολαβικής και συνεπώς κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που υποφέρουν με γενναία μείωση των τιμολογίων ύδρευσης – αποχέτευσης, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού.

ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Μέλος Τομεακής Επιτροπής Βόλου του ΚΚΕ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.