Κανένα όφελος δεν υπήρξε από το Κυριακάτικο άνοιγμα

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλής, Μέλος του ΔΣ του ΕΣΒ «Έμποροι – Ενάντια στην Κρίση»

Για ακόμα μια φορά και στην πράξη αποδείχτηκε ότι μόνο ζημιά προκαλεί στις τοπικές επιχειρήσεις η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας! Αυτό πλέον έχει γίνει αντιληπτό και έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς της πόλης ήταν κλειστό. Κλειστό σχεδόν το σύνολο της εκτός κέντρου αγοράς (Ν. Ιωνία, Ν. Δημητριάδα, Αναλήψεως, Ιωλκού, Καρτάλη, Γαζή, Αλεξάνδρας Γαλλίας κ.α.) και κίνηση υπαρκτή μεν υποτονική δε μόνο στην Ερμού (ακόμα και σε Αντωνοπούλου και Τοπάλη μεγάλο κομμάτι ήταν κλειστό).
Κι αυτό συμβαίνει γιατί οι ίδιοι οι έμποροι βλέπουν πως δεν ωφελεί πουθενά αυτό το Μνημονιακό μέτρο της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Ενώ οι καταναλωτές από την πλευρά τους κάνουν μεν τη βόλτα τους στην Ερμού όπως κάθε Κυριακή αλλά δεν ψωνίζουν ιδιαίτερα, αφού το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν περισσεύουν τα χρήματα.

Συνεπώς το μνημονιακό μέτρο του ανοίγματος τις Κυριακές πρέπει να αποσυρθεί, διότι μόνο τα πολυκαταστήματα ευνοούνται από αυτό, σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Αν δεν το αποσύρει η κυβέρνηση από μόνη της πρέπει ο Εμπορικός κόσμος να πιέσει για την κατάργησή του γιατί αλλιώς θα δούμε κι άλλα λουκέτα να μπαίνουν σε ακόμα περισσότερα καταστήματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο ΕΣΒ (“Αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν γίνεται”)

Η πλειοψηφία του ΕΣΒ μέχρι τώρα δεν κάνει τίποτα απολύτως για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να ευνοείται μια κατάσταση για άνοιγμα τις Κυριακές. Οι όποιες ανακοινώσεις βγαίνουν από την ΕΣΕΕ δεν αποτελούν κάποια αποτελεσματική κίνηση.

Αφήνεται να εννοηθεί ότι η πλειοψηφία ναι μεν δεν θέλει να ανοίγουμε τις Κυριακές, αλλά δεν παίρνει και καμιά πρωτοβουλία για να αλλάξει η κατάσταση. Το ΔΣ συνεπώς δεν δρα ώστε να προστατευθούν οι συνάδελφοι έμποροι από τις πολυεθνικές που ανοίγουν κι έτσι ο κλάδος να οδηγείται όλο και σε χειρότερη κατάσταση.

Το μόνο που κάνει είναι να μένει σε διαπιστώσεις που αναφέρθηκαν και σε τοπικά ΜΜΕ που λένε πως “ήταν αναμενόμενο ότι την Κυριακή δεν θα έχει και ιδιαίτερη κίνηση!!!”.

Ο ΕΣΒ όμως και το ΔΣ δεν έχει ρόλο να κάνει διαπιστώσεις μόνο. Οφείλει να προτείνει δράσεις, προκειμένου να προλάβει και καταστάσεις. Διαφορετικά αφήνει δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε αργό θάνατο από τα Μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζει κι αυτή η κυβέρνηση “παρά τη θέλησή της”. Κι όταν έρθουν τα λουκέτα θα είναι αργά για δάκρυα και για διάφορες κορώνες αντίδρασης.

Σε αυτόν τον αργό θάνατο πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι Κυριακές έχουν αποδειχτεί όχι ότι μόνο δεν ωφελούν τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά ότι τους κάνουν και ζημιά (μειωμένη κίνηση τη μέρα πριν και τη μέρα μετά, μειωμένος τζίρος και την Κυριακή, αυξημένα έξοδα κ.α.).

Συνεπώς πρέπει ο ΕΣΒ να δείξει αποφασιστικότητα απέναντι στο ζήτημα και για τις επόμενες Κυριακές (εκτός από τις Χριστουγεννιάτικες εορτές) να βγάλει ανακοίνωση με την οποία να καλεί τον εμπορικό κόσμο να μην ανοίξει και να αντισταθεί στην πολιτική του 3ου μνημονίου και των λουκέτων. Επίσης η όποια ανακοίνωση οφείλει να καλεί το καταναλωτικό κοινό να μην κάνει καμιά απολύτως αγορά τις Κυριακές.
Με αυτόν τον τρόπο ένας σύλλογος υπερασπίζεται ενεργά τα συμφέροντα των μελών του. Διαφορετικά απλά μένει θεατής και καταγράφει τις καθημερινές απώλειες!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.