Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυητής αξιοπρεπούς και μόνιμης εργασίας

Για την νέα γενιά και όλους τους εργαζομένους

Γράφει ο Κώστας Δελημήτρος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Ένα ακόμα μεγάλο «επίτευγμα» των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο δρόμο της ανάπτυξης την οποία έως εσχάτως ευαγγελίζεται είναι η εκτόξευση της ανεργίας των νέων ( 15-34 ετών), η οποία βάση επίσημων στοιχείων βρίσκεται στο 50.6% για νέους 15-24 ετών και στο 34.5% για την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών ( ΕΛΣΤΑΤ ,Οκτώβριος 2014). H συνολική ανεργία βάση της ίδιας πηγής είναι στο 25,8% . Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, η συγκυβέρνηση έβγαλε από την φαρέτρα της την «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας , το σε όλους γνωστό voucher.

Εύκολα βέβαια κανείς αντιλαμβάνεται πως αυτή η «επιταγή» εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πρώτης τάξης εργαλείο ενός νεοφιλελεύθερου πολιτικού συστήματος που ψάχνει να εκμεταλλευτεί φθηνό εργατικό δυναμικό. Τα voucher προγράμματα ( για άνεργους 18-29 ετών και προσφάτως για άνεργους από 29 έως 64 ετών) δεν είναι τίποτα άλλο παρά «πρακτικές» , όπως ονομάζονται ,λίγων μηνών , χωρίς επίσημη αναγνώριση της ιδιότητας του εργαζομένου , χωρίς δικαιώματα με μόνο όφελος για τον καταρτιζόμενο μια κουτσουρεμένη επιδότηση και μια πολυδιαφημιζόμενη ελπίδα ότι ίσως τον κρατήσουν στην επιχείρηση πρακτικής ως εργαζόμενο των 400 ευρώ.

Απόρροια όλων αυτών ; Οι απασχολούμενοι στα προγράμματα voucher να εναλλάσσονται ένα 5μηνο με καινούργιους «ωφελούμενους» χωρίς την δυνατότητα ,στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μιας αξιοπρεπούς και μόνιμης εργασίας . Εν τω μεταξύ όσοι δεν μπήκαν στο πρόγραμμα βιώνουν τον δικιά τους εργασιακή οδύσσεια αφού δεν βρίσκουν μόνιμες θέσεις εργασίας καθώς οι εργοδότες προτιμούν την δωρεάν λύση, ο όποιος «μισθός» επιδοτείται από το ΕΣΠΑ , των πρακτηκάριων ή καταφεύγουν στους “4ώρους” με τις γνωστές πενιχρές αποδοχές- δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ το μήνα- και τις αναγκαστικές απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή τα ΚΕΚ , όπου γίνεται η κατάρτιση των «ωφελούμενων» των voucher, απολαμβάνουν την απορρόφηση του 75% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την απασχόληση των νέων , ενώ έχουν πλέον την δυνατότητα άμεσης διαπραγμάτευσης με τις μεγάλες επιχειρήσεις , παρακάμπτοντας κατ ουσίαν τον ΟΑΕΔ.

Ο εργασιακός μεσαίωνας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν θα περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον επανασχεδιασμό των πόρων του ΕΣΠΑ, την κατάργηση των προγραμμάτων voucher , το πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και το κοστολογημένο πρόγραμμα άμεσων μέτρων για την ανάκτηση εργασίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται : 1. κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ έναντι του εξευτελιστικού 476,35 “καθαρά” για άνω των 25 ετών που ισχύει σήμερα 2. Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας. 3. Επαναφορά του Εργατικού Δικαίου που κατάργησαν οι μνημονιακοί νόμοι 3.

Υλοποίηση του Σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.
Θα αναχαιτίσει την εκμετάλλευση των εργαζόμενων και θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες στους ανέργους , νέους και μεγαλύτερους , θέτοντας τις βάσεις για πραγματική μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία όπως είναι δικαίωμα όλων μας.

Για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας στο εξωτερικό αλλά να αποτελέσουν βασικό πυλώνα της ανασυγκρότησης της χώρας . Για να μην ζήσουμε σαν δούλοι. Για ένα μέλλον με Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε την χώρα. Στις 25/1 ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση που βάζει μπροστά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η Ελπίδα έρχεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.