Συμπόρευση Κυβέρνησης -Λαού την κρίσιμη ώρα.

Γράφει η Αθηνά Λαοπόδη , μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Βρισκόμαστε μπροστά στο ιδιότυπο «εκτελεστικό απόσπασμα» των εσαεί ολετήρων της Ευρώπης Γερμανών και με τους μηδέποτε υπάρξαντες εν τω βάθει «φιλελλήνων» υπολοίπων εταίρων μας. Μπροστά σε αυτήν σχεδόν διάφανη ως προς τις προθέσεις -θέλουν να μας γονατίσουν πάση θυσία- στάση των «εταίρων» μας, η Κυβέρνηση κρατάει στάση -αν μη τι άλλο – γενναία και σθεναρή.
Παράλληλα μέρες τώρα ,η αντιπολίτευση των μνημονίων ( Σαμαράς- Βενιζέλος) καθώς και το κίνημα των προοδευτικών πολιτών ,όπως αυτοπροσδιορίζεται, ή καλύτερα το κίνημα των εγκατεστημένων μεγαλοσυμφερόντων , όπως φαίνεται να είναι – Ποτάμι -επιδίδονται , σε πλήρη συμπόρευση και αγαστή συνεργασία με τα συστημικά ΜΜΕ , σε έναν καθημερινό αγώνα επίθεσης . Μια επίθεση ενάντια τόσο στο έργο που ήδη έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση με τους νόμους που έχει φέρει στη Βουλή και έχουν ψηφιστεί αλλά και σε αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγματευτική πορεία.
Η ομιλία του πρωθυπουργού κατέδειξε οτι η Κυβέρνηση δεν ειναι διατεθειμένη σε καμιά των περιπτώσεων ούτε να φέρει στη Βουλη και να ψηφίσει μνημόνια ούτε να δεχτεί μέτρα που θα οδηγήσουν τον λαό σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση .
Η Ελληνική πλευρά κατέθεσε την μοναδική ρεαλιστική πρόταση ώστε να βρεθεί λύση σε αυτή την φρενήρη πορεία ύφεσης , λιτότητας και φτωχοποίησης του Ελληνικού λαού. Μια πορεία που οδήγησε σε χιλιάδες αυτοκτονίες και έφτασε 4.000.000 σχεδόν συμπολίτες – σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ – να ζουν κάτω απο τα όρια της φτώχειας.
Οι έξι άξονες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή είναι : α.χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα β. απομείωση- αναδιάρθωση του χρέους γ. προστασία συντάξεων και πραγματικού μισθού δ. αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας ε. επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων ζ. ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα. Και αυτοί είναι οι άξονες που χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη, έντιμη και δίκαιη συμφωνία . Δεν μπορει και δεν θα υπάρξει συμφωνία που να ισοπεδώνει το ΕΚΑΣ και να ανεβάζει το φ.π.α του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% μονάδες.

Παρόλα ταύτα το μεγάλο ερώτημα που γεννάται είναι αν όντως εντός μέσα στα στενά πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί ως χώρα μπορεί όντως να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία ;
Οι εταίροι μας αυτή την στιγμή ζητούν “γη και ύδωρ” από μια Κυβέρνηση η οποία ψηφίστηκε απο τον Ελληνικό Λαό στις 25 Γενάρη για να επιφέρει την αλλαγή και τον τερματισμό της λιτότητας . Ως εκ τούτου δεν έχει κανένα δικαίωμα και δεν θα το κάνει να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις και όρους “τιμωρίας” και “μαθήματος” απο την πλευρά των δανειστών προς μια χώρα η οποία πραγματικά ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ.
Είναι φανερό ωστόσο, ότι ενώ οι εταίροι παίζουν το παιχνίδι του “ καλού και του
κακού παίρνοντας ακραίες νεοφιλελευθερες θέσεις που γνωρίζουν a priori οτι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές , η έξοδος της Ελλάδας απο το Ευρώ δεν είναι καθόλου η πρώτη τους επιλογή .
Με μια γρήγορη ματιά στο διεθνή κυρίως τύπο, βλέπει κανείς πως πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι , όπως ο Joseph Stiglitz τον περασμένο μήνα , καθώς και πλήθως πολιτικών επιστημόνων και αναλυτών θεωρούν ένα πιθανό Grexit απαρχή μεγάλης αστάθειας οικονομικών και κυρίως πολιτικών προβλημάτων για την Ευρώπη . Αυτό ιδιαίτερα , αν συνεκτιμηθεί με το οτι το Σεπτέμβριο η Ισπανία έχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσει Κυβέρνηση με παρόμοιο προσανατολισμό με αυτη της Ελλάδας αλλά και το δημοψήφισμα που απαφασίστηκε στην Αγγλία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια για ένα οικειοθελές Brexit .
Υπο αυτές τις συνθήκες , σε αυτή την διαπραγμάτευση η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας ουραγός της Ε.Ε που καλείται να ακολουθήσει εντολές . Είναι μια κυρίαρχη χώρα με ισχυρή γεωπολιτική θέση . Αυτό φάνηκε άλλωστε και απο το επερχόμενο κλείσιμο της συμφωνίας για τον αγωγό Greek steam που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απο τα ελληνοτουρκικά σύνορα δια μέσου του εδάφους της χώρας στην Κεντρική Ευρώπη αλλά και την αντίδραση των ΗΠΑ σε αυτήν .
Δυστυχώς έως τώρα η Ε.Ε δείχνει μια διατηρεί την σκληρή και βάναυση στάση της απέναντι σε μια χώρα μέλος της . Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μέχρι την εξέυρεση μια οριστικής λύσης για το Ελληνικό ζήτημα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Μια λύση που θα απορέει απο τις θεμελειώδεις αξίες αυτού του οικοδομήματος , θα ανακουφίζει τον λαό και θα ανοίγει τον δρόμο για την πραγματικη αλλάγη.
Την ίδια στιγμή όμως η ίδια Κυβέρνηση πάλι θα πρέπει αποσαφηνίσει στους πολίτες όλα τα ενδεχόμενα. Πρωταρχικά δε να άρει τον φόβο για τον “Αρμαγεδώνα” που θα σήμαινε για την Ελλάδα μια πιθανή ρήξη-ακόμα και αν κάτο τέτοιο αυτή την στιγμή δεν βρίσκεται στον άμεσο ορίζοντα . Ένας “Αρμαγεδώνας” που εκτρέφεται απο τις καταστροφολογίες των ΜΜΕ και των θιασωτών της λιτότητας.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Κυβέρνηση δίνει αυτον άοκνο αγώνα για την επίτευξη μια συμφωνίας με πρόταγμα το λαικό συμφέρον , είναι πρωτεύον όλοι μας να παραμένουμε ψύχραιμοι. Η στήριξη της Ελληνικής διαπραγματευτικής προσπάθειας με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη χωρίς βέβαια την απώλεια της κριτικής στάσης απέναντι στα τεκταινόμενα είναι ίσως η μόνη αναγκαία και καλύτερη κίνηση . Οι “σειρήνες” θα προσπαθούν να πείσουν πάντα οτι μακριά απο την λιτότητα δεν υπάρχει άλλος δρόμος ανάκαμψής . Ας τις κρατήσουμε μακριά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.