Τα πρώτα νομοσχέδια της Νέας Αριστερής Κυβέρνησης

Του Κώστα Δελημήτρου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Κάτω από μεγάλες πιέσεις και απειλές για “οικονομική ασφυξία” από τους Ευρωπαίους Εταίρους, που χαρακτήρισαν το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως “μονομερείς ενέργειες (επιστολή Καστέλλο), κατατέθηκαν και τελικά υπερψηφίστηκαν και τα δύο από την Ελληνική Βουλή .

Είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας Αριστερής Κυβέρνησης που συνεχίζει ανεπηρέαστη το έργο της για το οποίο πήρε εντολή από τον Λαό ,καθώς η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.

Και οι δύο πλέον Νόμοι παρότι διαφέρουν σε κάποια σημεία από τα αρχικά σχέδια που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση , έχουν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια σαφή φιλολαϊκή βάση και δίνουν βαθιά ανάσα στους πολίτες και είναι σε αναπτυξιακή τροχιά .

Εξετάζοντας τους νόμους για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει κατά προτεραιότητα τους ανθρώπους που τα μνημόνια οδήγησαν στην εξαθλίωση και πολλές φορές κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Συνέπεια όλων αυτών των μνημονιακών μέτρων της προηγούμενης συγκυβέρνησης των Σαμαρο-Βενιζέλων, ήταν ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς θέρμανση και χωρίς να μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες διατροφής για την επιβίωση του .

Ας δούμε όμως μερικούς από τους βασικούς άξονες του συνόλου των νόμων που ψηφίστηκαν κάνοντας και μια άμεση σύγκριση με το πρόγραμμα της ΔΕΘ .

Α. Ρεύμα. Η παροχή ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρικού ρεύματος ( εως 300KW/μήνα – ικανή ποσότητα για μια τετραμελή οικογένεια με δαπάνη και για θέρμανση) και η επανασύνδεση ΧΩΡΙΣ τέλη ή επιπρόσθετες χρεώσεις σε νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της ακραίας φτώχειας – εξασφαλίζει σε έως 150.000 σπίτια ένα από τα βασικότερα αγαθά για την επιβίωση τους . Σε αυτό το σημείο βέβαια οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι πριν την σκληρή διαπραγμάτευση με τους Εταίρους η πρόβλεψη ήταν για 300.000 νοικοκυριά – χωρίς βέβαια να αποκλείεται η επέκταση της στο μέλλον.

Β. Επίδομα Ενοικίου. Σε μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και, είτε είναι ήδη στεγασμένα σε ενοικιαζόμενη κατοικία, είτε θα συνάψουν νέα μίσθωση, θα δοθεί επίδομα ενοικίου, με στόχο τη διατήρηση της κατοικίας τους ή την πρόσβαση σε νέα. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση αν και τα 70 ευρώ ( για τα μεμονωμένα άτομα) δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το σύνολο του ενοικίου – κάτι που μπορεί να επιφέρει πρόβλημα σε πολίτες που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια ( σημειώνεται πως υπάρχει πρόβλεψη και για αυτά από προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη) ενώ η αρχική εξαγγελία ανάφερε 25.000 νοικοκυριά – με προτεραιότητα σε μονογονεiκές οικογένειες και με ανήλικα παιδιά το νούμερο αυξήθηκε σε τουλάχιστον 30.000.

Γ. Σίτιση. Διασφαλίζεται η σίτιση ατόμων και νοικοκυριών που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας με τη χορήγηση κουπονιού ή ηλεκτρονικού μέσου (κάρτα) με το οποίο θα μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα από την καταστήματα- επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς.

Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Όπως εδώ και αρκετό καιρό έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό κορβανά αλλά αντιθέτως θα τον ενισχύσει δίνοντας άμεσα ρευστό στο Δημόσιο και ανακουφίζοντας τους φορολογούμενους . Η ρύθμιση αυτή που χαρακτηρίστηκε απαράδεκτα από τους Εταίρους ως μονομερής δίνει σημαντικά κίνητρα στους οφειλέτες να την χρησιμοποιήσουν -απαλλαγές από τόκους και προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 5000 ευρώ και 3% ετήσιο τόκο εκπρόθεσμης καταβολής για πάνω από 5000 ευρώ κ.α Παράλληλα στο ίδιο άρθρο του ν/σ για την επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται πρόβλεψη για αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από τις οποίες ζητείται η ποινική δίωξη του οφειλέτη από 5000 σε 50.000 ευρώ. Βέβαια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η τύχη των ακινήτων του Δημοσίου ( κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ ; -Δημιουργία νέου φορέα και απορρόφηση τους από αυτόν) που ακόμα εγείρει κάποια ερωτηματικά σχετικά με την ορθότητα και την αποτελεσματικότητά του.

Πρώτη φορά λοιπόν μετά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις μία Κυβέρνηση(με σαφή Λαϊκή εντολή) φαίνεται ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ να εφαρμόσει το πρόγραμμά της με αίσθημα ευθύνης προς όφελος του λαού. Φαίνεται και είναι αποφασισμένη να μην υποκύψει στα “θέλω” των ισχυρών της Ευρώπης ,αλλά να προχωρήσει σε ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ αλλαγές που θα απαλλάξουν τους πολίτες από τον βραχνά των μέτρων λιτότητας και συνεχούς υποτίμησης των συνθηκών διαβίωσής τους . Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι μακρύς. Τα διλήμματα είναι πολλά και οι δυσκολίες περισσότερες Ο κόσμος είναι με το μέρος μας ακριβώς γιατί παλεύουμε όλοι μαζί ενάντια στην υποθήκευση του μέλλοντος μας .
Κάθε παρέκκλιση και βήμα πίσω θα ενισχύει την καχυποψία, θα δίνει τροφή στα συστημικά ΜΜΕ και θα αποδυναμώνει το βασικό στήριγμα μας, το λαϊκό κίνημα, το οποίο εμείς θέλουμε να είναι και η κινητήρια δύναμη μας .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.