Αχ. Μπέος: Σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς τίποτα για τη ΔΕΥΑΜΒ

Του Ηλία Ξηρακιά Πολ Μηχανικού,π. Αντιδημάρχου Βόλου

Την περίφημη φράση του γερο-Μητσοτάκη, “σε δέκα χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το όνομα Β. Μακεδονίας”, φαίνεται ότι υιοθέτησε ο Α. Μπέος, όταν την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε με καμάρι τις μεγάλες επιτυχίες του στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Μας είπε για το δίκτυο αποχέτευσης της Ν. Αγχιάλου, το πηγαίο νερό από το Πήλιο που “έρχεται”, το δίκτυο αποχέτευσης του παραλιακού μέτωπου που επίσης “έρχεται” και βέβαια για την “πανωλεθρία” που υπέστη η αδίστακτη ΕΡΓΗΛ, που “κατάφερε”, όμως, να εισπράξει από τη Δημοτική Επιχείρηση πάνω από 10 εκ ευρώ που δεν εδικαιούτο.
Ως γνήσιος παραμυθάς, φρόντισε να διανθίσει τα παραμύθια του και με ένα δράκο, που είναι όχι οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές(ΔΑ), αλλά συγκεκριμένα η 3χρονη “σκοτεινή περίοδος” (8/2011 – 8/2014, ΔΑ Σκοτινιώτη) αυτή όμως που προγραμμάτισε, σχεδίασε και ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα όλα τα έργα που υλοποιούνται σήμερα, αλλά και τα επόμενα χρόνια στη νέα ΔΕΥΑΜΒ, μερικά από τα οποία υλοποιούνται και ολοκληρώνονται σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση από τον ίδιο.
Μπορεί η πλειοψηφία των συμπολιτών μας να μη γνωρίζει την πορεία της νέας ΔΕΥΑΜΒ που ξεκινάει το καλοκαίρι του 2011 στο μεγάλο “Καλλικρατικό” Δήμο Βόλου, δεν μπορεί όμως ο Μπέος να διαστρεβλώνει βάναυσα την πραγματικότητα σε μια συνέντευξη τύπου, χειροκροτουμένας μάλιστα από ομάδα συνεργατών του, “αξιωματούχων” του Δήμου, που “επιστράτευσε” για το σκηνικό της περίστασης στα γραφεία της Επιχείρησης και να νομίζει ότι μετά από δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται πια τίποτα.
Τα στοιχεία, όμως, που είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά των αποφάσεων της ΔΕΥΑΜΒ ή είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της, τον διαψεύδουν πανηγυρικά. Εκεί αποτυπώνεται μια άλλη πραγματικότητα που ο Μπέος αποκρύπτει αραδιάζοντας ψέματα και υβρίζοντας την τότε Διοίκηση της νέας ΔΕΥΑΜΒ, μετά τη συνένωση οκτώ(8) Δήμων και μιας Κοινότητας. Τη Διοίκηση, που όχι μόνο προγραμμάτισε όλα τα έργα Ύδρευσης & Αποχέτευσης που κατασκευάζονται σήμερα, αλλά έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ που ο ίδιος διαχειρίστηκε στη συνέχεια με σκανδαλώδη τρόπο.
Είχα την τιμή να είμαι μέλος αυτού του ΔΣ της νέας ΔΕΥΑΜΒ, που εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του 2011, με καθυστέρηση έξι(6), γιατί προηγήθηκε η συνένωση των παλαιών ΔΕΥΑ Βόλου-Ν. Ιωνίας, Ν. Αγχιάλου και η υπό σύσταση Αγριάς Αρτέμιδας-Μηλεών.
Η κατάσταση που επικρατούσε τότε στους πρώην Δήμους ήταν ότι η ΔΕΥΑ Ν. Αγχιάλου ολοκλήρωνε τη μελέτη αποχέτευσης, με πρόβλεψη νέων εγκαταστάσεων βιολογικού στο παραλιακό μέτωπο, ενώ στο κεντρικό Πήλιο συντασσόταν μελέτη για δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.
Ξεκινήσαμε τότε έναν αγώνα δρόμου με στόχο:
α) τον πλήρη ανασχεδιασμό των δικτύων των πρώην Δήμων και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του βιολογικού του Βόλου, για να μπορεί να καλύψει όλους τους παραλιακούς και ορεινούς οικισμούς του νέου Δήμου.
β) τη σύνταξη διαχειριστικής μελέτης του υδάτινου δυναμικού, σε πηγαία, επιφανειακά και υπόγεια νερά, για την ορθολογική διαχείριση τους και τον προγραμματισμό των έργων επίλυσης του χρόνιου προβλήματος της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού.
γ) τη σύνταξη μελέτης αξιοποίησης της λυματολάσπης και του βιοαερίου του βιολογικού και την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών μονάδων, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες αγωγούς μεταφοράς νερού από το Πήλιο.
δ) την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της απώλειας του 40% του πηγαίου νερού, από διαρροές στο δίκτυο του πολεοδομικού συγκροτήματος, όχι μόνο με την αντικατάσταση μεγάλου τμήματος του παλιού δικτύου, αλλά και με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων ύδρευσης (μελέτη ζωνοποίησης δικτύου κλπ.).
Σχεδόν δέκα(10) χρόνια μετά τι έγινε από όλα αυτά; Κάποια από τα έργα που τότε προγραμματίσθηκαν ολοκληρώνονται και είμαστε όλοι χαρούμενοι γιαυτό .Αντί, όμως, να απολογείται για τις μεγάλες καθυστερήσεις ο Μπέος, εμφανίζεται στο τέλος της θητείας του ως τιμητής των έργων και υβριστής των προηγούμενων.
Στο σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ αντί να υιοθετήσει τη ρήση “κρείττον το σιγάν του λαλείν”, γίνεται η αποθέωση του ήρωα του παραμυθιού. Επαναφέρουμε, λοιπόν, τα ερωτήματα που έχουν τεθεί κατ΄ επανάληψη κι οι Βολιώτες περιμένουν απάντηση.
1) Γιατί η ΔΕΥΑΜΒ απέσυρε την αγωγή εναντίον της ΕΡΓΗΛ, το Φεβρουάριο του 2015, που είχαν καταθέσει οι προηγούμενοι και γιατί ακολούθησαν κι άλλες αναβολές, ακόμη και το Δεκέμβριο του 2017 (τελευταία), όταν η ΔΕΥΑΜΒ “καιγόταν” να εκδικασθεί η αγωγή της εναντίον της εργολήπτριας για να της επιστραφούν τα 6 εκ αχρεωστήτως καταβληθέντα;
4) Γιατί ακόμη και κατά την εκδίκαση της αγωγής(2018) δεν κλήθηκαν ως μάρτυρες αυτοί που αποκάλυψαν και τεκμηρίωσαν το μέγεθος του σκανδάλου (πχ. τα μέλη της επιτροπής ή οι πραγματογνώμονες του Τεχνικού επιμελητηρίου);
Ας μη νομίζει, λοιπόν, ότι βρίσκεται στη χώρα των λωτοφάγων. Θυμόμαστε πολύ καλά τα έργα και τις ημέρες του μεγάλου παραμυθά της πόλης, όπως συστηματικά αποκαλύπτονται καθημερινά στα τοπικά μέσα ενημέρωση και στο διαδίκτυο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.