Ενεργοί Πολίτες με Όραμα και Λογισμό! (43 χρ. μ.Κ.). (Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)!

Γράφει ο Αδάμος Α. Μουζουρής

Πάλι τα ίδια και τα ίδια θα μου πεις Αγαπημένε μου Αναγνώστη. Και ίσως αναλογιστείς: «Τη γνώμη των δυνατών ποιος θα μπορέσει να τη γυρίσει; Ποιος θα μπορέσει να ακουστεί; Καθένας χωριστά ονειρεύεται και δεν ακούει τον βραχνά των άλλων». Γνωρίζεις όμως, καλά ότι δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να σωπαίνουμε, ούτε να «ονειρευόμαστε χωριστά».

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία είναι «φυσικό» επακόλουθο της μη καταδικασθείσας, εμπράκτως, εισβολής της τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο! Από τότε απέτυχε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Οι αρχές και οι αξίες του, το διεθνές δίκαιο έμειναν ανεφάρμοστα εξ αιτίας της χειραγώγησής τους από την ιδιοτέλεια των Μεγάλων Δυνάμεων και την ηθική αταξία που ευνοεί τα σχέδιά τους. Ηθική αταξία που αντί να αμείβει το αγαθόν και να τιμωρεί το κακόν, λειτουργεί ανάποδα!
Ο Αττίλας με την εισβολή του 1974, σκότωσε, Δολοφόνησε, βίασε, ατίμασε, κατάσφαξε, λεηλάτησε, βεβήλωσε, φυλάκισε, βασάνισε, εγκλώβισε, προσφυγοποίησε! Γιατί τόση υποκρισία από Δικούς μας και Ξένους για τεκταινόμενα σήμερα στον Βόρειο Χώρο της Συρίας!!
«Και την ειωθυίαν αξίωσιν των ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει». (Θουκυδίδης, Γ82) (Ακόμα και την καθιερωμένη σημασία των λέξεων για τις ανθρώπινες πράξεις την άλλαξαν για να δικαιολογούν τις πράξεις τους). Εικοσιπέντε αιώνες μετά, αλλάζουμε τη σημασία των λέξεων κατά πως μας βολεύει; Ή για να εξευμενίσουμε; Ποιους; Τους άρπαγες; Τους τυχοδιώκτες; Γιατί;

Η εισβολή του 1974 «χαρακτηρίστηκε» ως ειρηνική επέμβαση!! Και η εισβολή φαλκιδεύτηκε από Δικούς μας και Ξένους!! Η εισβολή και η σφαγή στο Αφρίν, πέρασε απαρατήρητη!! Το αποδεικνύει η σημερινή εισβολή!! Που φευ χαρακτηρίστηκε «πηγή ζωής» και η εισβολή που έτσι είναι, χαλκεύεται από Δικούς μας και Ξένους!!

Παράδειγμα αλληθωρισμού είχαμε και με τους δικολάβους του Σχεδίου Ανάν, Δικούς μας και Ξένους, που χαρακτήριζαν το διχοτομικό και το διαλυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας σωτήριο!!
Ευτυχώς ο Λαός είπε ΟΧΙ και έτσι σήμερα οι υποκριτές επικα-λούνται τη δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας!! Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!! Από Δικούς μας και Ξένους! Οι Ξένοι που διαχρονικά είναι συνεπείς στην ασυνέπειά τους, δίκαιοι στην αδικία τους, ικανοί στην υποκρισία τους, έντιμοι στην ανεντιμότητα τους και σταθερή στην προώθηση της αστάθειας.

Και εμείς όχι μόνο αποενοχοποιήσαμε τον Αττίλα (Τουρκία), αλλά και σταθερά φαλκιδεύσαμε το δίκαιο μας!! Με παλινωδίες και υποχωρήσεις χάριν του ναρκοθετημένου διαλόγου! Την στιγμή που η μία εκ των Τριών, ελέω των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου (1959), εγγυήτρια και «συνέταιρος» στην Κύπρο, εμμένοντας στη διχοτομική πολιτική της πάρκαρε το «Γιαβούζ» στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμφισβήτησε παράνομα την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιούργησε, φευ!! νέα τετελεσμένα(;) και πετάχτηκε ξανά απέναντι στη Συρία!! Και από κοντά το Καστελλόριζο!!

Η άλλη εγγυήτρια Δύναμη, η Αγγλία, συνένοχη στη σιωπή της! Και τότε και σήμερα! Μια στάση που φέρνει στη μνήμη τη Συμφωνία του Μονάχου (1938). Συμφωνία που συνυπόγραψε και η Γαλλία και σχολίασε προφητικά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Το να πιστεύουμε ότι κερδίσαμε την ασφάλειά μας με το να παραδίνουμε ένα μικρό κράτος – περιοχή της Τσεχοσλοβακίας, στα δόντια των λύκων είναι μια θανάσιμη ψευδαίσθηση». Φυσικά και από κοντά η τότε Σοβιετική Ένωση με το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότωφ (1939), (προνοούσε το διαμελισμό της Πολωνίας). Αγαπημένε μου Αναγνώστη, χάιδεψαν τον Χίτλερ και του επέτρεψαν, μαζί με την Ιαπωνία και την Ιταλία, να καταστρατηγεί τις αρχές της Κοινωνίας των Εθνών. Ίσως, αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν στρουθοκαμήλιζαν και καιροσκοπώντας δεν μέτραγαν τα γεγονότα στη βάση των δικών τους συμφερόντων, όπως κάνουν και σήμερα, ίσως να μην είχαμε το Β΄ Μεγάλο Πόλεμο. Σήμερα στο ίδιο έργο θεατές!!
Και η τρίτη Εγγυήτρια Δύναμη, η Ελλάδα μας, μαζεύει, όπως κάνει εδώ και σαράντα πέντε χρόνια, ψηφίσματα!! Ούτε το Εθνικό ούτε και το Συμβατικό χρέος ως Εγγυήτρια Δύναμη μέτρησαν και όπως και στην πρώτη εισβολή του Αττίλα και στην δεύτερη (Γιαβούζ), άφησε αβοήθητο το Νησί στην Νοτιοανατολική εσχατιά του ελληνισμού.

Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός έχει ανάγκη την ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ! Την έχει φυσικά και η Ευρώπη! Αρκεί η (ανα)θύμηση, ότι το πάρσιμο της από τους Οθωμανούς στις 6 Αυγούστου 1571 ακολούθησε η καταστροφή του Οθωμανικού Στόλου στην Ναύπακτο, (7 Οκτω-βρίου 1571). Και παρά την νίκη από τη Χριστιανική Ευρώπη, η είδηση για την πτώση της Αμμοχώστου έφερε θλίψη και προβληματισμό. Για πολλούς επισκίασε την «νίκη».

Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός έχει ανάγκη την Κύπρο!!! Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Κύπρο! Γιατί η Κύπρος αγκαλιάζει το Καστελλόριζο (τη Ναυαρχίδα μας) και η Ελλάδα γίνεται Μέση Ανατολή και ακουμπά φιλικά στην Αφρική, στον Αραβικό κόσμο (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και στην Ασία (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και γίνεται ουσιαστικά η Ελλάδα μας ενοποιός δύναμη τριών Ηπείρων! Αναβαθμίζει το ρόλο της και φράζει τα επεκτατικά σχέδια του Σουλτάνου.

Η μοίρα της Κύπρου είναι μέρος της μοίρας της Ελλάδας, του Ελληνισμού! Για τούτο: Ξεκάθαρη και σαφής σχέση Ελλάδας και Κύπρου. Ούτε μπελάδες! Ούτε να συμπαρασύρει η μια την άλλη! Ούτε η μια να προηγείται και η άλλη να ακολουθεί! Σίγουρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα! Και κάτι ακόμη που πρέπει να μας διδάσκει, όταν η ενότητα κλονιζόταν και ειδικά ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα είχαμε καταστροφικά αποτελέσματα.

Φαίνεται, εν τέλει, ότι το Δίκαιο μας, αν και είναι ένα δυνατό χαρτί, δεν αρκεί! Για τούτο σε αυτήν την ηθική αταξία, με τη γνώση και την εμπειρία του ιστορικού χτες και με όραμα για το αύριο!! Ας πράξουμε το αυτονόητο τη σύσταση επιτέλους του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής!!! Στελεχωμένο με άτομα με επιστημονική κατάρτιση και ήθος! Αξιοποίηση, ουσιαστική και όχι ευκαιριακή, του Απόδημου Ελληνισμού! Στα Εθνικά Θέματα δεν αρκεί το 35 – 45%! Κανένας δεν περισσεύει!!! Και κανένας, και ειδικότερα για τα Εθνικά Θέματα, δεν έχει λευκή επιταγή! Η ενότητα, η ομοφωνία και η ομοψυχία μας είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς των Μ. Δυνάμεων!!

Επίκαιρος και ο Ιονέσκο που έλεγε: «Δυσπιστώ σ’ αυτούς που θέλουν να σώσουν τον κόσμο». Στους σωτήρες! Όχι! Είναι η ώρα του Πολίτη/τών! Συναίνεση και ομοψυχία στην πράξη και όχι:
«μόνοι ευ φρονούμε, οι άλλοι κακώς» (Βάκχαι, Ευριπίδης).

Τέλος, κάτι για την «Γεωπολιτική» που δεινοπαθεί από τους ειδικούς και μη! Είμαστε στο θέρετρο των διαχρονικών πολεμικών επιχειρήσεων. Γιατί πέρα του ότι είμαστε το κέντρο (μέσο) της ΓΗΣ! ΜΕΣΟ – ΓΕΙΟΣ γαρ!! Όποιος κατέχει την Ιστορία, πέρα του ότι είναι όλβιος σύμφωνα με τον Ευριπίδη, κατανοεί ότι δυστυχώς, αιώνες αυτή η λωρίδα από το Βυζάντιο, τη Σμύρνη, τη Συρία, τη Μεσοποταμία (Ιράκ), την Παλαιστίνη (Ισραήλ), την Κύπρο, την Αίγυπτο, …. Ήταν θέρετρο ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων! Μίνωες, Μυκηναίοι, Πέρσες, Αλεξανδρινοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Σταυροφόροι, Οθωμανοί, .. Παρενθετικά η Κύπρος από το 1192 μ. Χ. ίσαμε σήμερα έχει μόνο 14 χρόνια Ελεύθερου Βίου!!!

Και σήμερα αναφλέγεται αυτό το θέατρο του παράλογου και για αιώνες δράματος, όπου οι Μεγάλες Δυνάμεις μετρούν στη βάση των δικών τους ανίερων συμφερόντων και καιροσκοπούντες είναι έτοιμοι και πάλι ως άρπαγες για μια νέα τάξη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ελέω υδρογονανθράκων, (άλλοτε μετάξι, σιτηρά, ορυκτός πλούτος, κρασί… εμπορικοί δρόμοι ..), με θεμέλια και πάλι το αίμα αθώων και τους τάφους των παιδιών. …. Ευλογία ο πλούτος, αλλά και κατάρα ο πόλεμος!

Επιμύθιο 1.
Ο Σελίμ Β΄, με το προσωνύμιο Μέθυσος, λέγεται ότι ορέχτηκε την Κύπρο και για το καλό κρασί της! Την κατέκτησε το 1571!!
Ο σημερινός Σουλτάνος την ορέγεται για τους υδρογονάν-θρακες!! …. Φευ!!!
Επιμύθιο 2.
Υδρογονάνθρακες: απλά ο σοφός Λαός μας, λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι». Μήπως υπερεκτιμούμε την ευλογία, με τη λαθεμένη διαχείριση (αλαζονική (sic)! ), και για τούτο γίνεται κατάρα!! «Μέτρον άριστον» και όχι «παν μέτρον άριστον»!

*Φιλόλογος – Ιστορικός
Πρόεδρος της Ένωσης
Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.