Οι αριστεροί πλειστηριασμοί και η αναλγησία της κυβέρνησης

* Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης

Η αφορμή που γράφω αυτό το άρθρο είναι η πολιτική κοροϊδία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της αριστεράς μαζί βέβαια με τον κύριο Καμμένο. Πριν αρχίσω να παραθέτω τα επιχειρήματά μου καλό είναι να δούμε τι ειπώθηκε στα πρώτα χρόνια των μνημονίων καθώς και τι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Η παράθεση των ανωτέρων επιχειρημάτων θα δώσει την απαραίτητη βάση για την κριτική που πρέπει να ασκήσουμε στην κυβέρνηση της 1ης φοράς αριστερά στην Ελλάδα.
Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πλειστηριασμοί ήταν ένα θέμα που στην συνθηματολογία είχε πολύ ενδιαφέρουσες εκφράσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω:
1. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη
2. Κανένα fund-κοράκι δεν θα πάρει Ελληνικό σπίτι
3. Σεισάχθεια

Οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να προχωρούν σε πλειστηριασμούς με απώτερω κυρίως στόχο την μείωση του αριθμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και συνέτιση όσων δεν έχουν ρυθμίσει το δάνειό τους. Οι πωλήσεις των δανείων σε διάφορα funds έχει αρχίσει και αφορά εκτός από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια από νοικοκυριά όπως στεγαστικά και καταναλωτικά. Τέλος η σεισάχθεια είναι μία λέξη που «κολλάει» μόνο με την αρχαιότητα γιατί στον πραγματικό κόσμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μόνο που υπάρχει είναι πλειστηριασμοί και μάλιστα ηλεκτρονικοί.

Όλες οι εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί απλά δεν ήταν ρεαλιστικές. Δυστυχώς οι πλειστηριασμοί προκύπτουν από μία απαίτηση ενός ατόμου ή επιχείρησης προς κάποια άλλη φυσική η νομική οντότητα, οπότε σε τελική ανάλυση είναι ένα θέμα κυρίως οικονομικό που έχει όμως κοινωνικό αντίκτυπο. Επομένως κάποιοι πλειστηριασμοί και πωλήσεις δανείων θα γίνουν καθώς οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την Ελληνική οικονομία. Το θέμα είναι ποιους πρέπει να προστατεύσουμε και εδώ αρχίζει η ανάλυση του θέματος. Έτσι αντί η κυβέρνηση να έταζε σε όλους όλα, ειδικά τον 1ο χρόνο της διακυβέρνησης το 2015, όπου τα κόκκινα δάνεια πήραν την ανιούσα και χειροτέρεψε η ρευστότητα του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την φυγή των καταθέσεων ύψους αρκετών δις ευρώ λόγω της γνωστής σε όλους πια «Βαρουφακιάδας», καλό θα ήταν να μεριμνήσει για τους δανειολήπτες, που πραγματικά η κρίση άλλαξε τα οικονομικά τους δεδομένα, και να νομοθετούσε για λύσεις όπου το χρέος του δανειολήπτη στην τράπεζα και το κράτος να μπορεί να ρυθμιστεί επιτυχημένα με έναν μακροχρόνιο ορίζοντα. Προφανώς όμως για να γίνει αυτό θέλει ως κυβέρνηση να έχεις τεχνοκράτες πολιτικούς που ξέρουν πως δουλεύει η αγορά και επομένως επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτό αποκλείεται να γίνει. Τέλος, η σεισάχθεια όπως τόνισα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί διότι αν δεν πληρώσει κάποιος τότε οι υπόλοιποι θα πρέπει να καλύψουν την «χασούρα». Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλοι δεν πληρώναν με εντολή της κυβέρνησης.
Καταλήγοντας ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι απλά δεν είχαν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, αλλά σκοπίμως κοροϊδέψαν τον Ελληνικό λαό. Απόδειξη των ισχυρισμών μου είναι και οι προκλητικές δηλώσεις του κυρίου Τσακαλώτου «Πλειστηριασμοί χρειάζονται και για…κοινωνικούς λόγους» όσο και οι δηλώσεις του κυρίου Μάρδα ότι «Έπρεπε η ΝΔ να είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς πριν από 3 χρόνια», όταν όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στους δρόμους και διαδήλωνε. Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Έτσι για να θυμόμαστε όλοι ότι την αριστερή σεισάχθεια.

*Είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.