«Η νόσος Αλτσχάιμερ, μία πληγή όχι μόνο των χιλιάδων πασχόντων αλλά και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν»

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες μετά από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέχρι το έτος 2040 υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που θα πάσχουν παγκοσμίως από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, θα ανέρχεται στα 81,1 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση νέων περιστατικών άνοιας και το 60% -70% των περιπτώσεων οφείλεται στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα πρώιμα σημεία της ασθένειας, τα οποία περιλαμβάνουν εξασθένιση της μνήμης και απώλεια συγκέντρωσης μπορούν εύκολα να περάσουν απαρατήρητα διότι μοιάζουν με τα σημεία που εμφανίζονται φυσιολογικά λόγω γήρανσης. Όμως η ασθένεια αυτή δεν αποτελεί ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης καθώς η μνήμη είναι βασικό στοιχείο της γνωστικής λειτουργίας του κάθε ανθρώπου και πολύ απλά η μνήμη βρίσκεται παντού στην ζωή μας ακόμη και στην τρίτη ηλικία. Οι φυσιολογικοί ηλικιωμένοι χρειάζονται χρόνο για να μάθουν και να ανακαλέσουν πληροφορίες όμως μπορούν και βιώνουν την καθημερινότητά τους χωρίς ιδιαίτερα λειτουργικά προβλήματα. Αντίθετα στη νόσο Αλτσχάιμερ η μνήμη και η λειτουργικότητα είναι ξεκάθαρα επηρεασμένες και επιδεινώνονται σταθερά.

H νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια πολύ σοβαρή νόσο με κρίσιμες κοινωνικές προεκτάσεις. Κι όμως, η σοβαρότητα της  παραμένει υποβαθμισμένη, κυρίως από την έλλειψη ειδικής ενημέρωσης της κοινωνίας και από την απουσία συντονισμένου σχεδίου δράσης της πολιτείας καθώς η φροντίδα που παρέχει στους ασθενείς και τους συγγενείς τους είναι ελλειμματική.

Από την νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια καθώς είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς, φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο. Το συναισθηματικό και ψυχικό βάρος των ίδιων των φροντιστών είναι μεγάλο και η ανάγκη για βοήθεια ακόμα μεγαλύτερη. Οι φροντιστές χρειάζονται υποστήριξη, πόρους και σωστή ενημέρωση προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν φροντίδα σ’ αυτούς που την έχουν ανάγκη μέρα και νύχτα.

Οι εταιρείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας και πρόκειται για μη κερδοσκοπικά σωματεία που ιδρύονται από συγγενείς ασθενών, επαγγελματίες υγείας και ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που ασχολούνται με την άνοια θέλοντας να προωθήσουν την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όσων εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με την ασθένεια, δηλαδή των ασθενών αλλά και των συγγενών τους.

Ο Βόλος βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση εδώ και 19 έτη να κατέχει την πρότυπη Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ.  (Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών) που μπορεί να φανεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ασθενείς, την οικογένειά τους και τους φροντιστές τους μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχει. Αποτελείται από δύο δομές: Kέντρο Ημέρας που λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00-16:00 και το Οικοτροφείο 24ώρου παραμονής. Επίσης παρέχονται υπηρεσίες όπως ατομική συμβουλευτική και υποστήριξη των φροντιστών και ομάδες πρόληψης. Στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας όπως ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α καθώς πρωταρχικός στόχος και σκοπός της ύπαρξης της Μονάδας αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ανθρώπων μέσα από άριστες  και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Το εξειδικευμένο προσωπικό πραγματοποιεί ενημερωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τους φροντιστές, τους ασθενείς αλλά και το ευρύτερο κοινό με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινότητας και την προαγωγή της ποιότητας ζωής των πασχόντων και των οικογενειών τους. Επίσης συνεργάζεται με φορείς και υπηρεσίες με στόχο τη βοήθεια των ασθενών και των συγγενών τους.

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση της νόσου με φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα αποτελεί την λύτρωση για την οικογένεια του πάσχοντα διότι  ενημερώνονται για το τι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον τρόπο χειρισμού του πάσχοντα. Η αποτελεσματική πρόληψη θα μπορούσε να έχει σημαντικές προεκτάσεις στην ποιότητα ζωής καθώς και αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης με μείωση των κοινωνικών και οικονομικών επιβαρύνσεων. Ο βασικός λόγος της αργοπορημένης προσέλευσης στον γιατρό είναι η απόδοση των προβλημάτων στη γήρανση και η αντίσταση του ασθενούς στο να πειστεί ότι έχει πρόβλημα. Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, επισημαίνουν οι ειδικοί, όχι μόνο εμποδίζει τυχόν προβλήματα, αλλά επίσης επιτρέπει στον ασθενή και την οικογένειά του να προγραμματίσουν το μέλλον και να μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται έγκαιρα υπηρεσίες και δίκτυα που μεγιστοποιούν τις ιατρικές, νομικές και ασφαλιστικές δυνατότητες που παρέχονται στα άτομα με άνοια.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία πραγματικότητα! Μη διστάζετε να ζητάτε και να δέχεστε βοήθεια και συμπαράσταση!  Πολλοί άνθρωποι νοσούν και πολύ περισσότεροι θα νοσήσουν στο μέλλον…………

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης που δυσκολεύουν την καθημερινή σας ζωή, απευθυνθείτε στην Ελληνική εταιρεία νόσου Alzheimer και συγγενών Διαταραχών Βόλου, καθώς πραγματοποιούνται και δωρεάν τεστ μνήμης. Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2421031227.

 

 

Καπτσιανού Γεωργία

Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών

Διαταραχών  Βόλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.