κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Κυκλο-φ-οριακα 1158 σήμερα. Κι όπου υπάρχει ο αριθμός 58 εμείς (και είμαστε πάρα πολλοί) συγκινούμαστε, καθότι Ναυτοπρόσκοποι στο 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βόλου, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα με αυτή την αρίθμηση, και μόλις το δεύτερο στον κόσμο, με το άλλο να βρίσκεται στην Κολομβία!! 58ο Σύστημα στον Βόλο, συνένωση, το 1953, δύο Προσκοπικών Συστημάτων, του 5ου Ναυτοπροσκόπων και του 8ου Πεζοπροσκόπων με το «προσωρινό» όνομα 58ο Ναυτοπροσκόπων. Έχουν περάσει ακριβώς 70 χρόνια και κανείς σ’ αυτή την πόλη δεν διανοείται να το αλλάξει!
Εκείνο που, δυστυχώς για μας, αλλάζει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα ραγδαία φέτος, είναι το όνομα του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Δεν ξέρω για ποιον ακριβώς λόγο, συντομία, χαριτωμενιά, άγνοια (το πιθανότερο…) στις διαφημιστικές καμπάνιες των καλλιτεχνικών σχημάτων, που καθημερινά παρουσιάζουν την δουλειά τους στον Βόλο, αυτό γίνεται στο Θέατρο «Μελίνα». Σκέτο. Χωρίς το επίθετο της Μεγάλης Ελληνίδας Μερκούρη, που συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία του. Βεβαίως η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου ορθώς και επιμελώς γράφει παντού στο εξαιρετικό τετράπτυχο πρόγραμμα εκδηλώσεων και στις λοιπές αναφορές το πλήρες όνομα Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Οι υπόλοιποι;
Τώρα θα μου πείτε «εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσύ χτενίζεσαι», δεν λέω, καίγεται, αλλά δεν ανησυχώ, θα πάει στα καμένα ο γνωστός μας θεόσταλτος προπομπός του Μωυσή και την επόμενη φορά το 40% θα γίνει 50%. Άλλωστε για όλα φταίει η κλιματική κρίση. Άλλωστε, επίσης, υπάρχει και η «πράσινη ανάπτυξη» (και πράσινα άλογα…) των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών κακοεργειών, χιλιάδες θέσεις εργασίες, όλα καλά θα πάνε, δεν ανησυχώ. Και μόλις τελειώσουν οι παλιο-φωτιές βουρ οι πυροσβέστες για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, όλα προγραμματισμένα, δεν ανησυχώ.
Και για την ντόπια μας ΔΕΥΑΜΒ επίσης δεν ανησυχώ. Είναι σε πολύ καλά χέρια, ε! γίνεται καμιά φορά κανένα λαθάκι, ο Άρχοντας τα διορθώνει τα πάντα όλα, άλλωστε δεν κάνει Αυτός τις μετρήσεις, κάτι παλιο-ιδιώτες είναι (γιατί άραγε;) κατά πάσαν πιθανότητα κάποιος «ανέντιμος και ασυνεπής εργολάβος» (δικός του χαρακτηρισμός για τον εργολάβο των Πλατειών Πανεπιστημίου και Γερμανικών) είναι υπεύθυνος, Αυτός ή/και ο Άρχων του Ύδατος και του Αναύρου δεν κάνουν ποτέ λάθη. Και με την ευκαιρία, για να μαθαίνει ο Άρχων και η αμόρφωτη παρέα του, η Πλατεία Πανεπιστημίου ήταν όραμα και σχέδιο τεσσάρων Δημοτικών Αρχών από το 1985 (Κουντούρη, Πιτσιώρη, Μήτρου, Βούλγαρη) και υλοποιήθηκε με δυσκολίες λόγω απαλλοτριώσεων από την τελευταία το 2008 – τα κυκλο-φ-οριακα έχουν παρακολουθήσει αρκετά τις ενέργειες για την δημιουργία της. Η «ανάπλασή» της μας τρομάζει.
Με τους τάχαμου καινούργιους τάχαμου ποδηλατοδρόμους η στήλη δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Περιμένει να ακούσει τις απόψεις ποδηλατών και φίλων του ποδηλάτου, κομμάτων και κομματιών, δημοσιογράφων και λοιπών συγγενών, που μετά βδελυγμίας κατακεραύνωναν τους ποδηλατοδρόμους-«οχυρωματικά έργα» της περιόδου 2008-2010, καθώς και του παν-ειδήμονα καθηγητή που τους έσυρε στο δικαστήριο το 2013. Οι ποδηλατόδρομοι αθωώθηκαν, αλλά ο Βόλος έχασε τότε την ευκαιρία να έχει ένα εκτεταμένο, εξυπηρετικό, αμφίδρομο και ασφαλές δίκτυο, που εξασφάλιζε πλήρως τον χώρο κίνησης των ποδηλάτων χωρίς να καταργεί πολλές θέσεις στάθμευσης και με την επόμενη χρηματοδότηση θα εξελισσόταν σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων – ύστερα ήρθαν οι μπουλντόζες του Άρχοντα και, ως είθισται έκτοτε, «δεν άνοιξε ρουθούνι». Κρίμα, Βολιώτες.
Τώρα κόπηκαν μέσα στη νύχτα τα δυο εμβληματικά κυπαρίσσια έξω από την πύλη του παλιού Νεκροταφείου. Το τι πρόκειται να συμβεί είναι προφανές, και μαντικές ικανότητες δεν απαιτούνται. Θέλω να δω τις νομοθετικές-νομικές δυνατότητες της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων.
Και ενώ πραγματικά ο κόσμος καίγεται, τα καλά τηλεοπτικά μας κανάλια ασχολούνται όλη μέρα με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι τουρίστες που εγκαταλείπουν τα φλεγόμενα μέρη από την άριστη διαχείριση των πραγμάτων μέσω υπηρεσιών και εθελοντών.
Μόνο θετικό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Ιστιοπλόων, που διοργανώνει ο ΝΟΒ, με 440 συμμετέχοντες από 50 χώρες. Πάντα τέτοια!
Μη συγχύζεστε, κάνει κακό σε συνδυασμό με τον κάψωνα. Σας αγαπώ διακαώς, γεια σας.
Στην φωτογραφία τα αγαλματάκια των βράχων, έργα αγάπης και υπομονής του Κυρίου Καρασμάνογλου.
α

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.