Μαχητικές & Ελεύθερες Βόλου: δυναμικά ξεκίνησε η εκστρατεία για την 8η Μάρτη

the women power symbol, a raised fist in a female gender symbol, made with cutouts of paper of different colors on a salmon pink background
Της Μαριάνθης Κυπρίδου, μέλος των Μαχητικών και Ελεύθερων Βόλου

Με δυναμικό τρόπο ξεκίνησε η εκστρατεία των Μ&Ε Βόλου για την πραγματοποίηση μαζικής συγκέντρωσης και πορείας την Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 6.30μ.μ. στην πλ. Αγίου Νικολάου.

Το Σάββατο 17/2 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική εξόρμηση στο κέντρο του Βόλου. Στο πλαίσιο της δράσης μοιράστηκαν εκατοντάδες ανακοινώσεις ενώ αρκετός κόσμος έδειξε ενδιαφέρον για τις δράσεις της συλλογικότητάς μας και τους διάφορους τίτλους βιβλίων για τον φεμινισμό που διαθέταμε στους πάγκους μας.

Είναι επίσης σημαντικό το ότι δυο Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Τμήμα Γλωσσικών Διαπολιτισμικών Σπουδών) πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση της 8ης Μάρτη, μετά από πρόταση που έκαναν φοιτήτριες-μέλη των Μαχητικών στις Γενικές Συνελεύσεις.

Η στάση του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας
Εδώ χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα μέλη της ΚΝΕ/ΠΚΣ καταψήφισαν στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων το ψήφισμα για συμμετοχή των ΦΣ στην 8η Μάρτη χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα και χωρίς να αντιπροτείνουν κάποιο άλλο ψήφισμα. Η στάση των φοιτητριών/ων της ΚΝΕ στους Φοιτητικούς Συλλόγους ήταν δυστυχώς απογοητευτική και αναμενόμενη.

Μια εβδομάδα πριν, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας (σχήμα του KKE) είχε απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση των Μαχητικών και Ελεύθερων για πραγματοποίηση ανοιχτής σύσκεψης φεμινιστικών οργανώσεων με σκοπό την συνδιοργάνωση της 8ης Μάρτη. Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συλλόγου δήλωσε ότι δεν πιστεύουν πως ο συντονισμός των οργανώσεων για την 8η Μάρτη είναι απαραίτητος, καθώς κάθε οργάνωση είναι προτιμότερο να πράξει αυτόνομα. Για δική τους σχετική δράση, ωστόσο, δε μας γνωστοποιήθηκε πού και πότε αυτή θα διεξαχθεί . Η αντίληψη αυτή -της μη συνεργασίας που εστιάζει στις διαφορές παρά στις ομοιότητες- βρίσκει τις Μ&Ε αντίθετες.

Δυστυχώς φάνηκε ότι η απόφαση των Δημοκρατικών Γυναικών ήταν προειλημμένη. Δεν πρότειναν καμία συνεργασία. Αυτή είναι μια στάση που συνήθως κρατά το ΚΚΕ απέναντι σε όλες τις άλλες οργανώσεις, είτε πρόκειται για φεμινιστικές είτε για οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς. Αυτή η στάση όμως βλάπτει το ίδιο το φεμινιστικό κίνημα.

Πιστεύουμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός των φεμινιστικών και άλλων συλλογικοτήτων είναι πολύ σημαντικός γιατί δίνει ένα μήνυμα ενότητας προς τον κόσμο -που προτιμά να διαδηλώνει όταν βρίσκει και τους διοργανωτές ενωμένους. Η συνεργασία με δημοκρατικούς όρους επιδρά θετικά στην κοινωνία και μας μαθαίνει να κάνουμε διάλογο, να συνεργαζόμαστε, να γίνονται ζυμώσεις επί των ομοιοτήτων και επί των διαφορών. Σκοπός είναι ένα μαζικό φεμινιστικό κίνημα που θα μπορεί να πετύχει νίκες στις έμφυλες διεκδικήσεις. Το “διαίρει και βασίλευε” βοηθάει τον καπιταλισμό, όχι εμάς που είμαστε κομμάτι του κινήματος που τον αντιπαλεύει.

Τα επόμενα βήματα της εκστρατείας μας
Το διάστημα που μεσολαβεί ως την Παρασκευή 8 Μαρτίου, οι Μαχητικές και Ελεύθερες θέλουμε να ξεδιπλώσουμε μια δυναμική εκστρατεία, αξιοποιώντας όλα τα μέσα: προτάσεις σε Γενικές Συνελεύσεις για συμμετοχή των ΦΣ, μοίρασμα υλικού στην πόλη και το Πανεπιστήμιο, αφισοκολλήσεις, παρουσία στα ΜΜΕ, δημόσιες δράσεις κ.ο.κ.

Αν θέλετε να βοηθήσετε στην εκστρατεία για την Παγκόσμια Μέρα (για τα δικαιώματα) της Γυναίκας και να συμμετέχετε στην δράση των Μαχητικών και Ελεύθερων Βόλου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω των social media.

Παρασκευή 8 Μάρτη, όλες και όλοι στις 6.30μμ στην Ερμού, πλ. Αγίου Νικολάου!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.