Μια «ξεχασμένη» αρμοδιότητα

Ο δικηγόρος κ. Νίκος Μόσχος.

Γράφει ο Νίκος Μόσχος
Δικηγόρος
πρώην Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δήμου Βόλου

 

Πριν από λίγες μόνο ημέρες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και με αφορμή το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά με την μονάδα εγκατάστασης LNG, ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι : «[…αυτά τα ζητήματα άπτονται στην εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν λαμβάνει υπόψιν ούτε ρωτάει. Αξιολογεί τις καταστάσεις και νομοθετεί στη Βουλή. Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα. Ούτε αποφασίζουμε ούτε άδειες δίνουμε…]»

Είναι δυνατόν, θα αναρωτηθεί κανείς, να μην έχει λόγο και άποψη ο Δήμος για μια τέτοια εγκατάσταση, εντός του Παγασητικού Κόλπου, στις παρυφές της πόλης; Σύμφωνα με το αρ. 58 του Ν. 3852/2010 ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντα του με γνώμονα τις Αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με το αρ. 65 του Ν. 3852/2010 το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες Αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν την γνώμη του.

Περαιτέρω μετά την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη οι Δήμοι για πρώτη φορά απέκτησαν ένα συλλογικό όργανο με αρμοδιότητα και στα ζητήματα περιβάλλοντος. Το όργανο αυτό είναι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.  Σύμφωνα με το αρ. 73 του Ν. 3852/2010 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός των άλλων τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας περιβάλλοντος.  Στο παρελθόν το ίδιο όργανο είχε ασχοληθεί με την αέρια ρύπανση, με την ΑΓΕΤ, με την Κάρλα, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην εγκατάσταση  μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από καύση βιομάζας και διάφορα άλλα ζητήματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Δήμος Βόλου έχει στο οργανόγραμμα του (ΦΕΚ Β’ 2210/2012), ως υπηρεσία, ξεχωριστό Τμήμα Περιβάλλοντος, με σχετικές αρμοδιότητες στα θέματα αυτά.  Συνεπώς, η αναφορά του Δημάρχου, ότι δήθεν δεν έχουμε αρμοδιότητα και δεν μας αφορά το ζήτημα, είναι εσφαλμένη.

 

Στην προκειμένη περίπτωση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) με το με αρ. ΑΠ0-101153/14.2.2023 έγγραφο της ζήτησε από ΟΛΟΥΣ τους Δήμους του Ν. Μαγνησίας, να εκφράσουν την άποψη τους εντός 15 ημερών. Οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού μας προχώρησαν σε σχετικές συνεδριάσεις και έλαβαν σχετικές αρνητικές αποφάσεις.

Συνεπώς όχι μόνο υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα τέτοιο μείζον θέμα,  αλλά από την στιγμή που η ίδια η Ρ.Α.Ε. ζήτησε τις απόψεις του Δήμου Βόλου και μάλιστα εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών και αυτός παρέλειψε να το κάνει δημιουργούνται ευθύνες για τα πρόσωπα που έλαβαν γνώση του συγκεκριμένου εγγράφου και δεν έκαναν τίποτε. Κάθε έγγραφο που εισέρχεται στο Δήμο, χαρακτηρίζεται και χρεώνεται προς ενέργειες σε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες. Εάν το έγγραφο της Ρ.Α.Ε. αποστάλθηκε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτοί παρέλειψαν να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες, τότε υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη, αφού έχουν παραβεί τα καθήκοντα τους.

Συνεπώς, το πλαίσιο υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί. Σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα για την πόλη, η σιωπή είναι αδικαιολόγητη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.