Οι θέσεις μας για το περιβάλλον – Μαγνησία

????????????????????????????????????
Του Απόστολου Γεωργίου Φούρναρη, υποψήφιου Βουλευτή «Ένωση Κεντρώων» *

Ο ρόλος του κάθε Βουλευτή είναι να δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων, αλλά και να σκύβει πάνω από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας η οποία τον/την εκλέγει. Ως εκ τούτου, με εκπλήσσει η σιωπή των τοπικών πολιτευτών και υποψηφίων επί του μείζονος σημασίας θέματος που φαίνεται να προκύπτει για τον Παγασητικό, τον Βόλο, την Μαγνησία και το περιβάλλον. Επιτρέψτε με, να αναφερθώ σε τρία βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Βόλος και η Μαγνησία προτού παραθέσω πώς πιστεύουμε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί κάθε ένα από αυτά.
Το ζήτημα της καύσης των σκουπιδιών δεν είναι καινούριο για τον Βόλο. Η κινητοποίηση των πολιτών και οι διαμαρτυρίες τόσο για πρακτικά θέματα όπως η ανυπόφορη μυρωδιά κατά καιρούς, όσο και για τις επιπτώσεις τέτοιων πρακτικών είναι πάρα πολύ συχνές τα τελευταία χρόνια. Η βιβλιογραφία φανερώνει ότι η καύση σκουπιδιών θεωρείται πλέον παρωχημένη και οι επιπτώσεις της πολύ βαριές για το περιβάλλον και τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες τις προηγούμενες δεκαετίες εφαρμόστηκαν. Αύξηση σε καρκίνους, αυτοάνοσα, καθώς και υποβιβασμοί καλλιέργειας είναι μόνο λίγες από τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις.
Πιο πρόσφατα προέκυψε και το καίριο ζήτημα με την εγκατάσταση εξέδρας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (L.N.G) στην Κριθαριά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η πρακτική και η έρευνα αυτού του τομέα είναι σχετικά καινούρια, αλλά μία σύντομη αναφορά σε αυτήν φανερώνει πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με θέματα ασφάλειας και πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους ή αστοχίας εξοπλισμού. Η σεισμογενής φύση της περιοχής προσθέτει άλλον έναν παράγοντα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
Επιπρόσθετα, ας κοιτάξουμε το θέμα του πρασίνου στην πόλη του Βόλου, όπου η πρακτική των τελευταίων ετών είναι η συνεχής αποψίλωση των δέντρων από δρόμους, πλατείες, οικόπεδα, χειμάρρους κ.τ.λ. Νομίζω δεν είναι καν αναγκαίο να αναφέρω τι επιπτώσεις έχει στην ατμόσφαιρα, στο γενικό οικοσύστημα και εν τέλει στους ανθρώπους η μείωση της βλάστησης στο περιβάλλον.
Κοιτώντας λοιπόν όλα τα παραπάνω πιο σφαιρικά και συνολικά, είναι τουλάχιστον ανησυχητική η περιβαλλοντική πορεία της περιοχής. Ο Βόλος, ο Παγασητικός και το Πήλιο είναι απαράμιλλής ομορφιάς, αποτελούν στολίδι και πόλο έλξης τουριστικής κίνησης, και ίσως την κύρια πηγή εισοδήματος της περιοχής. Με γνώμονα αυτό και φυσικά την βιωσιμότητα του οικοσυστήματος σε βάθος χρόνου, αλλά και την υγεία των κατοίκων θα πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε επένδυση.
Ως εκ τούτου, δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις που θα φέρουν οφέλη σε οποιαδήποτε τοπική κοινωνία, αλλά και θα έχουν υπολογίσει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε βάθος χρόνου. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είναι εμφανής οποιαδήποτε θετική εξέλιξη για τους κατοίκους της Μαγνησίας, αλλά και οποιασδήποτε άλλης κοινότητας, τέτοιου είδους πρακτικών. Δεν γίνεται να υποστηρίξουμε παραγωγή τσιμέντου και καύση σκουπιδιών από την μία μεριά του Παγασητικού και αποθήκευση υγρού αερίου από την άλλη, τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με παράλληλη αποψίλωση των φυσικών πνευμόνων που είναι τα δέντρα, και φυσικά θα πρέπει να σκεφτούμε το κόστος της επιβάρυνσης του Παγασητικού από την αυξανόμενη επισκεψιμότητα των πλοίων. Θέλουμε φυσικά τουρισμό, αλλά δεν πιστεύω κανείς να θέλει τα νερά του Παγασητικού να γίνουν σαν και αυτά της Βενετίας.
Πιστεύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη επένδυση σε ανακύκλωση, θέλουμε να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά της περιοχής, πιστεύουμε πως πρέπει να φυτεύουμε περισσότερα δέντρα και όχι να κόβουμε τα λίγα που υπάρχουν, επιθυμούμε την βιωσιμότητα του οικοσυστήματος και του πλανήτη, και φυσικά αποσκοπούμε στην προστασία της υγείας των πολιτών.
Τέλος θεωρούμε αδιανόητο να γίνονται τόσο σοβαρές κινήσεις από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή τοπικό φορέα χωρίς ανοικτή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες αφορούν και κυρίως χωρίς την ένταξη των επιστημόνων του κλάδου στον διάλογο. Σε μία υγιή κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της, οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται μετά από διαβούλευση και διάλογο με όσους σχετίζονται επιστημονικά και με γνώμονα το συμφέρον του λαού και των τοπικών κοινωνιών αν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά ένα μέρος αυτών.
Δημοκρατία άλλωστε δεν σημαίνει παίρνω την ψήφο και δεν ξαναρωτώ την γνώμη του λαού για 4 χρόνια. Δημοκρατία σημαίνει είμαι υπεράνω κομματικών προτεραιοτήτων και σε συνεχή διάλογο με τους πολίτες και τους επιστήμονες, ειδικά για τόσο σημαντικά θέματα όπως αυτό του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και του μέλλοντος του πλανήτη και των επόμενων γενεών. Σε αυτήν την δημοκρατία πιστεύουμε και για μια τέτοια θα παλέψουμε αν μας δοθεί η δυνατότητα.
Εύχομαι να μην σας κούρασα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

*Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας (RoehamptonUniversity, UniversityofEssex)
Ψυχοδυναμικός Ψυχοθεραπευτής
Υποψήφιος Βουλευτής Νομού Μαγνησίας ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.