Πόσο αναίμακτη είναι τελικά η 3η αξιολόγηση;

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης

Η 3η αξιολόγηση τελείωσε για τα βασικά προαπαιτούμενα, έχοντας ακόμη ανεκπλήρωτα 15 ακόμη. Επομένως σαν χώρα έχουμε ακόμη να δουλέψουμε για τις δόσεις της 3ης αξιολόγησης ενώ βέβαια μας περιμένει και η 4η. Οι εκταμιεύσεις των τελευταίων αξιολογήσεων γίνονται με γνώμονα την δημιουργία ενός κεφαλαιακού μαξιλαριού ασφαλείας για την όσο το δυνατόν καλύτερη έξοδο στις αγορές, αποδεικνύοντας ότι η «αναίμακτη» έξοδος στις αγορές είναι μάλλον ένα όνειρο αριστερής θερινής νυκτός. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας φτάνουν τα 30 δις ευρώ μέχρι το 2020 και επομένως η δημιουργία αυτού του αποθεματικού μειώνει στο ελάχιστο τις πληρωμές του ταλαίπωρου ιδιωτικού τομέα.

Η 3η αξιολόγηση έχει και συνέχεια καθώς υπάρχουν και αρκετοί αστερίσκοι. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας δεσμεύτηκε στη διενέργεια 10 χιλιάδων πλειστηριασμών το 2018 και 40 χιλιάδων το διάστημα 2019-2021. Καθόλου άσχημα για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης που σαν σύνθημα είχαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Επιπρόσθετα στα απόνερα του κλεισίματος της 3ης αξιολόγησης τέθηκε και το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Πιο συγκεκριμένα τέθηκε το θέμα να έρθει η μείωση του ορίου το 2019 από το 2020 που είναι ψηφισμένο. Να υπενθυμίσω πάλι ότι ο κύριος Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι θα άφηνε την καρέκλα του υπουργού οικονομικών αν μειωνόταν το αφορολόγητο. Επί της θητείας του έχει μειωθεί 2 φορές και επομένως πολιτικά συνεπή δεν τον λες.

Ένα άλλο δεδομένο της 3ης αξιολόγησης είναι ότι το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που πλήττονται από την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του Ιουνίου του 2018. Δεν είναι πάνω από 2,5 χρόνια που ο κύριος Καμμένος ωρυόταν ότι δεν θα ψηφίσει την μείωση του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα μέσα του 2018 κανένα νησί δεν θα έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Στην συμφωνία του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δόθηκε μικρότερη σημασία στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα η δόση των 6,7 δις ευρώ που θα λάβουμε ως χώρα περιλαμβάνει τα εξής:

1. 3,3 δις ευρώ για ανάγκες αποπληρωμής χρέους της χώρας
2. 1,9 δις ευρώ για την δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας
3. 1,5 δις ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ο ιδιωτικός τομέας παίρνει το μικρότερο ποσό ενώ παράλληλα για την δημιουργία του αποθεματικού ασφαλείας οι επόμενες πληρωμές για τους ιδιώτες προμηθευτές θα πρέπει να γίνονται από ίδιους πόρους. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων να τονισθούν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι του χρόνου ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,82% δίνοντας πολύ μικρή ευελιξία τις πληρωμές του δημοσίου. Δεύτερον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου βρίσκονται πάνω από τα 6 δις ευρώ, κάνοντας το 1,5 δις απλά ένα χρηματικό «παυσίπονο».

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση για να κλείσει την 3η αξιολόγηση πρόσφερε γη και ουρανό. Πιο συγκεκριμένα, αύξησε το στόχο των πλειστηριασμών, μείωσε έμμεσα και άμεσα την ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα περιορίζοντας την ταχύτητα πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες προμηθευτές ενώ τέλος επιτάχυνε την αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Κλείνοντας, θα ήθελα να αναρωτηθώ για ένα πράγμα: Πως είναι δυνατόν, όλα τα στελέχη του Σύριζα, να λένε ότι δεν κοροϊδέψαν τον Ελληνικό λαό υφαπάρζοντας την ψήφο του; Οι κυβερνώντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει και τηλεόραση και internet και μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στις όχι και τόσο παλιές δηλώσεις διαφόρων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος όταν αυτό βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Η πολιτική κοροϊδία έχει ένα όριο και θα λήξει όποτε γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.