Συμπεράσματα από τις Ευρωεκλογές εντός και εκτός

2180056949
Γράφει ο Δημήτρης Μαυραειδόπουλος

Η φύση απεχθάνεται το κενό και τον κανόνα αυτό δεν θα τον αποφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρόσφατες εκλογές. Το 60% των πολιτών τις απαξιώνει και απέχει, ενώ υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τη δεξιά από όσους ψήφισαν, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα προς τις ηγεσίες ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να αλλάξει.

Αλλιώς ονειρεύτηκαν οι ευρωπαίοι πολίτες την ενωμένη Ευρώπη κι αλλιώς εξελίχθηκε. Η πρώτη μεγάλη αδυναμία αρχίζει από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ανίκανη να διαχειριστεί τα του οίκου της. Στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αδυνατεί να πάρει δικές της αποφάσεις και αρκείται σε εντολές πέραν του Ατλαντικού, με δύο ηγέτες σημαντικών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία αντί μιας συμβιβαστικής λύσης λόγω των ανισοτήτων να στείλουν ευρωπαϊκό στρατό στην Ουκρανία προκαλώντας έτσι την πυρηνική Ρωσία υποδαυλίζοντας έτσι έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Στο Μεσανατολικό απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων αναγκάζοντας την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία να διαχωρίσουν τη θέση τους φοβούμενοι ότι πάνω από τρία εκατομμύρια Παλαιστινίων κάτω από μια βίαιη εθνοκάθαρση του Ισραηλινού κράτους θα καταλήξουν πρόσφυγες στις χώρες της Μεσογείου και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο για τα εν οίκω μη εν δήμω, στη δική μας χώρα η επιστολική ψήφος ως ανάχωμα της μεγάλης αποχής απέδωσε τα ελάχιστα. Σ’ αυτή δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα στην οικονομική κρίση και έριξαν πίσω τους μαύρη πέτρα, μια μομφή στο πολιτικό σύστημα που τους ανάγκασε να ξενιτευτούν.

* Η έπαρση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρ’ όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα (Τέμπη, ακρίβεια, ανασφάλεια, συμβιβασμούς στην εξωτερική πολιτική) οι δημοσκοπήσεις να τον βγάζουν μακράν πρώτο ηγέτη έναντι των άλλων αρχηγών, αλλά και το κόμμα του με μικρή φθορά (εδώ ισχύει το «ο μονόφθαλμος κυριαρχεί») ο ίδιος επαίρεται ότι κάθε ψηφοδέλτιο φέρει την υπογραφή του. Ο δε γάμος των ομοφυλόφιλων που τον επέβαλε με τόση βιασύνη χωρίς να μας το επιβάλει κάποιος έξωθεν, συνέβαλε στην αποχή αλλά και χιλιάδες ψηφοφόροι να προτιμήσουν Βελόπουλο, ΝΙΚΗ και άλλους.

Όσο για τον νεοφερμένο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που στόχευε σε ποσοστά άνω του 20% και στη συνέχεια να μας κυβερνήσει, παρ’ όλη την προβολή που είχε από τα ΜΜΕ, ο λαός έδειξε ωριμότητα και αντί της αύξησης, μείωσε ακόμα το ποσοστό του. Το ψέμα, λέει ο τραγικός Ευριπίδης, δεν προλαβαίνει να ζήσει για να γεράσει. Ας ελπίσουμε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. ανεξαιρέτως πήραν το μήνυμά τους.

* «Της ασέβειας γέννημα είναι η αλαζονεία» Αισχύλος, Τραγικός Ποιητής
**Δημοσιεύθηκε στην εφημερία ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
***Δημήτρης Μαυραειδόπουλος, pan-arcadios.blogspot.com

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.