Βασίλης Ντακούμης- Δήλωση στήριξης στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια άγρια αντιλαϊκή – αντεργατική επέλαση. Βασική αναγκαιότητα που επιχειρεί να εξυπηρετήσει είναι η πλήρης προσαρμογή των δομών του αστικού κράτους στην Ελλάδα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικός στόχος αυτής της πολιτικοδιοικητικής προσαρμογής ήταν και παραμένει η ενίσχυση των μηχανισμών εξουσίας της κεντρικής διοίκησης, ώστε να έχουν επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο για τον πιο αποτελεσματικό καθορισμό της δράσης, του ρόλου και των κανόνων λειτουργίας των περιφερειακών και τοπικών κρίκων ενός, όσο πιο πολύ γίνεται ενιαίου, κρατικού μηχανισμού.

Ανεργία, φτώχεια, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ελλιπής παροχή υπηρεσιών παιδείας, υγείας και πρόνοιας, ναρκωτικά, ανύπαρκτα έργα υποδομής και ανάπτυξης, σκληρή καπιταλιστική επίθεση στα κυρίαρχα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, μειωμένες –ποσοτικά και ποιοτικά- δημοτικές υπηρεσίες, συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο προβλημάτων με κοινές ρίζες, που καθορίζει δραματικά την καθημερινότητα του λαού.

Ο μόνος που μπορεί να παρεμποδίσει της υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής είναι ο λαός και το κίνημά του. Κανένας άλλος. Αρκεί βέβαια να υπάρχει μια συγκεκριμένη προϋπόθεση: Ότι ο λαός βγάζει πολιτικά συμπεράσματα για όλα αυτά τα χρόνια και τη δική του συνολική πορεία.

Ένα λαϊκό κίνημα αποτελεσματικό, μαχητικό, ενάντια σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι το μόνο που μπορεί να φέρει ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη του τόπου δεν γίνεται με ρητορικά σχήματα, αοριστολογίες και ευχές, πολύ δε περισσότερο δεν γίνεται με αντιαναπτυξιακές πολιτικές που ωφελούν τους λίγους και επιβαρύνουν τους πολλούς, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάπτυξη με ανεργία, λιτότητα, φτώχεια και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, δεν μπορεί να γίνει.

Η ανάπτυξη δεν σχετίζεται μόνο με οικονομικούς δείκτες. Έχει ευρύτερο χαρακτήρα, είναι οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και αφορά κάθε πτυχή της ζωής του σημερινού ανθρώπου: Τις συνθήκες δουλειάς, τις συνθήκες κατοικίας, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση. Ανάπτυξη σημαίνει μεγαλύτερο εισόδημα, σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος.

Η ανάπτυξη πρέπει να εξυπηρετεί πριν απ’ όλα τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του, αλλά και την ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου. Μια τέτοια ανάπτυξη, με τις παρούσες πολιτικοοικονομικές συνθήκες και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Απαιτούνται βαθύτερες, ριζικές αλλαγές, κοινωνικές και πολιτικές. Γι’ αυτό είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός, μαζί με αιρετούς που αντιστέκονται, να συγκροτήσουν λαϊκή συμμαχία, να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική και μια άλλη εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δίνουμε ένα άλλο πλαίσιο δράσης. Πλαίσιο με περιεχόμενο: Την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων, ενάντια στην ανεργία, υπέρ του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην ανταποδοτικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, υπέρ της παραγωγικής ανασυγκρότησης όλων των περιοχών της χώρας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξής τους.

Βασίλης Ντακούμης, Δρ Κοινωνιολόγος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.