Η αναδιάρθρωση σε δεύτερο χρόνο…

Με το αθλητικό νομοσχέδιο να έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τα σχόλια που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν σε μεγάλο βαθμό το μετοχικό κεφάλαιο που θα κληθούν να έχουν οι ΠΑΕ που θα συμμετέχουν στις δύο πρώτες κατηγορίες, με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης να αφορά από εκεί και πέρα μόνο τη διατήρηση της Super League και της Super League 2, χωρίς να διευκρινίζεται πώς θα γίνει η μετάβαση στο συγκεκριμένο καθεστώς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το μετοχικό κεφάλαιο των Π.Α.Ε. που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1) δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο από 500 χιλιάδες ευρώ ευρώ, ενώ αυτό των ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 250 χιλιάδες ευρώ.

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ποδοσφαιρικές ΑΕ οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου έχουν μετοχικό κεφάλαιο μικρότερο από το ελάχιστο ποσό, που απαιτείται για την επαγγελματική κατηγορία στην οποία ανήκουν, υποχρεούνται σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου τουλάχιστον μέχρι το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την κατηγορία αυτή. Η καταβολή του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να έχει πιστοποιηθεί το αργότερο δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του οικείου πρωταθλήματος. «Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω καταληκτική προθεσμία, η ομάδα της ενδιαφερόμενης Π.Α.Ε. αποβάλλεται από το πρωτάθλημα της κατηγορίας, στην οποία ανήκει, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 70 του ν. 2725/1999» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οπότε, αρχίζει και η γκρίνια… «Η Αναδιάρθρωση θα επαναφέρει το πρόβλημα των χρεοκοπημένων ΑΑΕ και των φαινόμενων να αποσύρονται εν μέσω πρωταθλημάτων ομάδες λόγω οικονομικής αδυναμίας.Το ελάχιστο κεφάλαιο μια ΑΕΕ SL2 είναι περίπου 850 χιλιάδες ευρώ που πλέον τείνει σε ανελαστικό μέγεθος, παρά την οικονομική και υγειονομική κρίση», αναφέρεται σε σχόλιο που φέρει την υπογραφή «Βασίλης Σούλης». Από την άλλη ο σχολιαστής που υπογράφει ως «Eυστάθιος Γαβριηλίδης» υποστηρίζει ότι η εγγυητική θα μπορούσε να είναι 150 χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα ισχύει για τις ΠΑΕ της SL1 ενώ φτάνει τις 100 χιλιάδες ευρώ για αυτές της SL2.

Συνολικά πάντως έχουν γίνει μέχρι στιγμής εννέα σχόλια, ωστόσο κάποια από αυτά κινούνται στο πνεύμα του πώς θα μπορούσε να γίνει η αναδιάρθρωση και πόσες θα πρέπει κατά τη γνώμη των σχολιαστών να είναι οι ΠΑΕ που θα συμμετέχουν τη νέα χρονιά στο πρωτάθλημα της SL2. Ωστόσο το νομοσχέδιο σαφώς δεν κάνει καμία αναφορά σ’ αυτά τα θέματα, και στις αναδιαρθρώσεις μπορεί ο εκάστοτε υφυπουργός να θέτει το πλαίσιο, να πιέζει και προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά το όλο θέμα περνάει πρώτα από την ΕΠΟ και τις διοργανώτριες Αρχές, με βάση και το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου! Όσον αφορά την επιβίωση των ΠΑΕ, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου θέλει να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα ομάδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα δεδομένα που προάγουν και το άθλημα, ή να δίνεται δικαίωμα συμμετοχής ακόμη και σ’ αυτές που… φυτοζωούν και ξεπερνούν εμπόδια διά της πλαγίας οδού;

Το «όλοι οι καλοί χωράνε» δεν ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί απλά μπορεί να μην είναι όλοι καλοί…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.