Αναστασία Ακρίβου: «Ενιαία μονάδα ΓΑΙΑΟΣΕ και Π. Μαγουλάς»

Την πλήρη αποτύπωση του έργου στον χώρο της ΓΑΙΑΟΣΕ έκανε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Καρεκλίδη στο Ράδιο Ένα 102,5 η αρχιτέκτονας Αναστασία Ακρίβου από το τεχνικό γραφείο “Ανωδομή”, η οποία συνεργάζεται με τους ιθύνοντες της Νίκης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του εγχειρήματος.

Αναλυτικά:

Η αρχική τοποθέτηση της κ. Ακρίβου ήταν η εξής:

«Έχουμε σχεδιάσει, εδώ κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, την πρόταση για το κτίριο, το οποίο εκμισθώθηκε τελικά στη Νίκη. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, στο οποίο δεν μπορούν να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο κέλυφος εξωτερικά, λόγω του χαρακτήρα του, αλλά εσωτερικά κάνουμε την πρότασή μας. Η πρόταση αυτή, αρχικά, πρέπει να πούμε πως έχει σαν στόχο να ενωθεί το οικόπεδο του ΟΣΕ με το παρακείμενο οικόπεδο της Νίκης, που είναι το γήπεδο, προκειμένου να γίνει μία ενιαία μονάδα. Ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα έχει χώρους αθλητισμού, πολιτισμού και τις λοιπές χρήσεις.

Στην ουσία, πρόκειται να δημιουργηθούν ξενώνες αθλητών, μία ξενοδοχειακή μονάδα τριών αστέρων τουλάχιστον, χωρητικότητας 48 κλινών, ένα γυμναστήριο που θα μπορούσε να γίνει και συνεδριακό κέντρο στην πορεία, χώρος αποδυτηρίων, ένα μεγάλο εστιατόριο, ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι ένα μουσείο της Νίκης Βόλου.

Δε θα χτίσουμε τίποτα καινούριο, όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν στο υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο. Θα γίνουν με ήπιο τρόπο, σεβόμενοι πάντα τον χαρακτήρα του κτιρίου. Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι διακριτές. Το μεγάλο τμήμα του κτιρίου, το υπερυψωμένο που ήταν το γκαράζ του ΟΣΕ, είναι γύρω στα 900 τετραγωνικά. Θα μοιραστεί αυτό το τμήμα σε χώρους ξενώνα, στο γυμναστήριο και στα αποδυτήρια.

Το τμήμα που θα γίνουν οι ξενώνες θα γίνει διώροφο, καθώς έχει αρκετό ύψος. Οκτώ δωμάτια στο ισόγειο κι άλλα οκτώ στον δεύτερο όροφο, τρίκλινα. Προβλέπεται ακόμα κι ένα δωμάτιο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα υπάρχουν χώροι υποδοχής, ενώ η είσοδος θα γίνεται από την πίσω όψη, ώστε να γίνει μία ενοποίηση και λειτουργικά. Στην είσοδο, επί της οδού Μαιάνδρου, για τη σκεπαστή κερκίδα, υπάρχει ένα πέτρινο τοιχίο που χωρίζει τα δύο οικόπεδα. Θα γκρεμιστεί ένα μέρος του και θα ενοποιηθεί η είσοδος προς τη σκεπαστή κερκίδα και το κτίριο, που θα διαμορφωθεί βάσει της μελέτης».

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις:

«Θα γίνει ένα Κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί κι άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως συνεδριακό κέντρο.

Στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου, όπως κάνει το “γάμα” αυτή τη στιγμή το διατηρητέο κτίριο, θα διαμορφωθούν τρία γήπεδα 5×5 που θα μπορούν να λειτουργούν κι ως ένα ενιαίο γήπεδο. Στο πίσω μέρος, εκεί που ήδη χρησιμοποιείται ως γήπεδο από τη Νίκη, θα γίνει ένα μεγαλύτερο γήπεδο».

Για τα έργα στο «Παντελής Μαγουλάς»:

«Εκεί δεν έχουμε επέμβει εμείς, καθώς το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οπότε αυτό είναι άλλο ξεχωριστό αντικείμενο. Δεν έχουμε μετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία, εμείς ασχοληθήκαμε μόνο με τον χώρο της ΓΑΙΑΟΣΕ και την ενοποίηση αυτού με το Παντελής Μαγουλάς».

Για το πόσο θα κοστίσει ολόκληρο το έργο:

«Ο προϋπολογισμός είναι γύρω στις 400.000 ευρώ. Στόχος είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όπου η επιδότηση είναι 50%. Θεωρούμε πως πληροί όλα τα κριτήρια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά και θα πάρουμε την επιδότηση. Τα ανέλυσε ο κ. Χαδούλης καλύτερα την Τετάρτη».

Για το αν η Ερασιτεχνική Νίκη διαχειρίζεται μόνη της τον χώρο κι αν μπορεί να γίνει εκμίσθωση:

«Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πονηρό από πίσω. Σύμφωνα με τη σύμβαση της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Νίκης, μπορεί να εκμισθωθεί τμήμα του, όπως ο χώρος εστίασης. Είναι αρκετά μεγάλος, γύρω στα 290 τετραγωνικά μέτρα. Θα φιλοξενείται μέσα κι η μόνιμη έκθεση της Νίκης, μέσα σε ειδικά σχεδιασμένες προθήκες στον χώρο. Θα είναι μία ενιαία διαμόρφωση στο εσωτερικό του κτιρίου, η οποία θα αφορά την ιστορία της Νίκης. Θα βγουν τα αντίστοιχα εσωτερικά σχέδια κι απεικονίσεις. Έχουμε κάνει τη μελέτη και για τον εσωτερικό χώρο. Είναι μία μεγάλη, χρονοβόρα μελέτη. Είναι τα πάντα υπό επεξεργασία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.