Hλίας Κορώνας: «Ο Στίβος παραμένει Βασιλιάς-Γεμάτη μεγάλα ταλέντα η Θεσσαλία»

Ο νέος τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ μιλάει για τους βασικούς στόχους στο «Μagnesiasports»

Ο Βολιώτης Ηλίας Κορώνας ετοιμάζεται ν’ αναλάβει καθήκοντα τεχνικού συμβούλου στην ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, μετά τη σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας, και με φόντο τη φιλοξενία μεγάλων στιβικών διοργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε στο «Magnesiasports» για όλα τα θέματα που απασχολούν τον… Βασιλιά των Σπορ. Παραμένει όμως ο τίτλος αυτός για τον στίβο;

«Ο στίβος θα συνεχίσει να είναι ο Βασιλιάς των Σπορ. Είναι άθλημα που βασίζεται στη μεζούρα και στο χρονόμετρο. Δεν έχει βία, αδικίες, πράγματα που βλέπουμε να μαστίζουν άλλα αθλήματα. Προάγει πάνω απ’ όλα την υγεία και καλώ τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στον Στίβο. Δεν είναι όπως παλιά. Είναι πιο δελεαστικό πλέον με σύγχρονα προγράμματα προπόνησης» σχολιάζει ο κ. Κορώνας.

———————————————-
Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης
———————————————-

-Είναι το ίδιο θελκτικός δηλαδή σε σχέση με άλλα δημοφιλή αθλήματα για τα παιδιά;

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει εκπονήσει εδώ και χρόνια ένα πρόγραμμα, το «Kids Athletics», που ουσιαστικά είναι η γνωριμία των παιδιών με το άθλημα μέσω παιχνιδιού. Τα παιδιά διασκεδάζουν, γυμνάζονται και αν κάποια από αυτά θελήσουν στην πορεία  ν’ ακολουθήσουν την πορεία του πρωταθλητισμού έχουμε καταρτισμένους ανθρώπους με τεχνογνωσία που μπορούν να βοηθήσουν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα».

-Αναλαμβάνετε λοιπόν τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ στη Θεσσαλία. Ο βασικός στόχος ποιος είναι;

«Eίναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Ασχολούμαι και είμαι ερωτευμένος με το άθλημα από τα παιδικά μου χρόνια, από το 1978. Έχω διατελέσει αθλητής, πρωταθλητής, προπονητής, παράγοντας σωματείου και τώρα έφτασε η στιγμή ν’ αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα. Από εκεί και πέρα, ο βασικός και πιο σημαντικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ν’ ανθίσουν οι προσπάθειες των αθλητών, των προπονητών τους και κατ’ επέκταση των σωματείων. Aυτή είναι η μέριμνά μας, να γίνονται οι αγώνες σωστά κάτω από άψογες συνθήκες και οι εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις για πολύ μεγάλες επιδόσεις».

-Τις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία πώς τις αξιολογείτε;

«Είμαστε πολύ τυχεροί αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλία, έχοντας πραγματικά πολύ καλές εγκαταστάσεις. Εκτός από το στολίδι της περιοχής μας, το Πανθεσσαλικό, στο οποίο θα γίνουν πολύ μεγάλα πρωταθλήματα φέτος, είναι έτοιμο να παραδοθεί ολόκληρο και το Αλκαζάρ με σύγχρονο ταρτάν, πολύ γρήγορο. Έχει ήδη παραδοθεί η κλειστή αίθουσα προπόνησης και αυτή των βαρών στα σωματεία της Λάρισας και το προθερμαντήριο μέχρι να αποθεραπευτεί το κεντρικό γήπεδο.

»Στα Τρίκαλα επίσης έχουν γίνει από πρόπερσι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις με ανανέωση του πλαστικού τάπητα στο στάδιο της πόλης και η Καρδίτσα μπορώ να πω ότι έχει ένα αξιοπρεπέστατο στάδιο, με πολλή μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους εκεί, προπονητές και σωματεία, ώστε να είναι έτοιμο κι εκείνο να διοργανώσει κάποια πρωταθλήματα».

-Οπότε το ενδιαφέρον κορυφώνεται με τη φιλοξενία και μεγάλων διοργανώσεων…

Έχουμε πολύ σημαντικούς αγώνες φέτος στη Θεσσαλία. Στις 5 Μαρτίου έχουμε το Πανελλήνιο Ανώμαλου Δρόμου έξω από τα Τρίκαλα. Επίσης το Πανελλήνιο Κ20 θα γίνει στο ανανεωμένο στάδιο της Λάρισας και από εκεί και πέρα το μεγαλύτερο όλων, το Πανελλήνιο Ανδρών-Γυναικών στο Πανθεσσαλικό. Ταυτόχρονα γίνεται και το Πανελλήνιο Κ23, και των Συνθέτων Κ18. Επίσης θ’ ακολουθήσει και το Πανελλήνιο Σκυταλοδρομιών Κ23 την επόμενη ημέρα».

Τα ταλέντα και ο πόλεμος κατά του ντόπινγκ…

-Έχει ταλέντα η Θεσσαλία στον Στίβο;

«Ταλέντα έχουμε πολύ μεγάλα στη Θεσσααλία, με παρουσία πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως. Έχουμε παιδιά από τη Λάρισα, τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα. Έχουμε επίσης πάρα πολύ καλούς προπονητές και σε πανελλήνιο επίπεδο. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά και πολλών συναδέλφων από το εξωτερικό με τους οποίους είμαστε σε επαφή. Σε σχέση με τις συνθήκες προπόνησης στην Ελλάδα, έχουμε τόσο πολύ καλούς προπονητές, τόσο καταρτισμένα παιδιά με πάθος για τη δουλειά τους, που βγαίνουν σπουδαίοι πρωταθλητές».

-Έχοντας όμως ακούσει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να δούμε αν έχει γλιτώσει ο στίβος από το ντόπινγκ…

Έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια επιλογές από τις διοικήσεις του ΣΕΓΑΣ και την τωρινή, πολύ σκληρών ελέγχων σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές και νομίζω ότι έχει γλιτώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ντόπινγκ είναι μία πολύ μεγάλη ιστορία, μία άσχημη κατάσταση που μαστίζει τον Αθλητισμό πολλά χρόνια τώρα».

-Δεν μπορεί όμως να είναι κανείς σίγουρος ότι έχει εξαλειφθεί.

«Είναι γεγονός ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις 100%. Αλλά όταν έχεις καλές εγκαταστάσεις, καταρτισμένους προπονητές, αξιοπρεπή σωματεία τα οποία προάγουν τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι, όταν έχεις τις οικογένειες κοντά στα παιδιά, τότε νομίζω ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε πολλά πράγματα. Νομίζω ότι το τρίπτυχο Ομοσπονδία-Σωματεία-Οικογένεια, όταν είναι σε άμεση συνεργασία να μην διανοηθεί κάποιος αθλητής ή να παρασυρθεί να πάρει αναβολικά, νομίζω ότι είμαστε ασφαλείς. Πιστεύω ότι στον παγκόσμιο Αθλητισμό πηγαίνουμε πολύ καλύτερα. Υπήρχαν «μαύρα» χρόνια, με ασυδοσία, χωρίς έλεγχο, υπήρχαν «περίεργες» επιδόσεις… Υπάρχει ένα παιχνίδι της… γάτας με το ποντίκι. Αλλά νομίζω ότι η γάτα έχει πλέον πονηρέψει πάρα πολύ και εξοπλίζεται και δυσκολεύονται πολύ οι ποντικοί της παρανομίας στον Αθλητισμό. Οι ιθύνοντες του παγκόσμιου Αθλητισμού δεν τα θέλουν τα αναβολικά. Στους αθλητές που πρωταγωνιστούν ειδικά, σε όποια κατηγορία και βαθμίδα Αθλητισμού υπάρχει έλεγχος πάντα».

-Πλέον λοιπόν η προσοχή και στη φιλοξενία των πανελληνίων πρωταθλημάτων…

« Θέλω να πω και κάτι άλλο. Δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν αγώνες, να γίνονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις χωρίς την αρωγή κάποιων σημαντικών ανθρώπων στον στίβο, όπως είναι οι κριτές, με τους οποίους θέλω να πιστεύω ότι θα έχω άριστες σχέσεις και προσφέρουν σχεδόν ανιδιοτελώς στο άθλημα πολλά χρόνια τώρα, και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες. Ο Στίβος προϋποθέτει πολλούς κριτές με πολλά αγωνίσματα. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων γιατί σε δύσκολες στιγμές ήταν αρωγοί και κοντά μας και βοηθούσαν πάντα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.