Καλόγηρος στο «Magnesiasports»: «Δεν μπορούσαμε να αρχίσουμε το πρωτάθλημα με 10 ομάδες εκτός Μητρώου»

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΠΣΘ για την αναστολή της αγωνιστικής δράσης

Η αναστολή του πρωταθλήματος της Α’ ΕΠΣΘ έμοιαζε επιβεβλημένη με την αναβολή της έναρξης να αποφασίζεται από το ΔΣ, μετά και τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εστάλη στις κατά τόπους Περιφέρειες με αποδέκτες επίσης τους Δήμους για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο από συλλόγους που βρίσκονται στο Μητρώο και έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, με αυτούς της ΕΠΣΘ να είναι λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού.

«Μετά από την εγκύκλιο και με τέσσερις μόλις από τις 14 ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΘ να είναι στο Μητρώο δεν θα μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε το πρωτάθλημα. Περιμένουμε τώρα της Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ (σ.σ. στις 30 Σεπτεμβρίου) και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα κάνουμε» είναι το σχόλιο του προέδρου της ΕΠΣΘ Μίλτου Καλόγηρου στο «Magnesiasports», όσον αφορά την αναβολή της έναρξης της αγωνιστικής δράσης.

Ποιες ομάδες της Α’ ΕΠΣΘ είναι λοιπόν εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και με επικαιροποιημένα στοιχεία; ΓΣ Αλμυρού, Πύρασος Νέας Αγχιάλου, Ρήγας Φεραίος και Δήμητρα Ευξεινούπολης εμφανίζονται να έχουν τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη σχετική νομοθεσία. Στη λίστα της ΓΓΑ εμφανίζεται και η Ακρόπολη Σέσκλου, ωστόσο δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία της για το 2022. Από εκεί και πέρα, Σαρακηνός, Τοξότης, Αγία Άννα, Αίας Σούρπης, Μαγνησιακός, ΑΕ 2002, Θησέας Αγριάς, ΦΘ Αγχίαλος και ΕΛ Νηλέας δεν εμφανίζονται καν στη λίστα!

Από την άλλη, η διευκρινιστική εγκύκλιος που έλαβαν οι κατά τόπους Περιφέρειες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Δεδομένου ότι κατά το άρθρο 56Δ του ν. 2725/1999 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει προκειμένου να διεξαχθεί αθλητική συνάντηση, απαιτείται η χορήγηση άδειας από την οικεία Περιφέρεια, προκειμένου αυτή να χορηγηθεί από τις υπηρεσίες σας, θα πρέπει να ελέγχεται η αθλητική αναγνώριση και η εγγραφή του αιτούντος σωματείου στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α` 148), όπως ορίζεται στον αθλητικό νόμο. Συνεπώς σε αθλητικό σωματείο που δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια διεξαγωγής αθλητικής συνάντησης.

Επίσης τονίζεται ότι σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο:

-Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

-Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

-Δεν δύναται να συμμετέχει εφεξής στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας και επιπλέον διαγράφεται αυτοδικαίως από το μητρώο μελών της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας αν δεν λάβει την ειδική αθλητική αναγνώριση και δεν εγγραφεί στο ανωτέρω ηλεκτρονικό μητρώο έως την 31η.7.2023.

Ο κ. Καλόγηρος είχε και επικοινωνία και με την ηγεσία της ΕΠΟ για το θέμα, αλλά και με προέδρους άλλων Ενώσεων, που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο. Για παράδειγμα, η ΕΠΣ Ν. Λάρισας αποφάσισε την αναβολή του αγώνα Super Cup της Ένωσης, που είχε οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής 16/09, ανάμεσα σε ΠΟ Ελασσόνας και Δωτιέα Αγιάς, καθώς ο δεύτερος δεν έχει εγγραφεί στο Μητρώο.

Την ίδια στιγμή τίθεται και θέμα ποινών, όπως αναφέρεται, για τους προέδρους των Ενώσεων, ακόμη και για τους επικεφαλής των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαχειρίζονται αθλητικές εγκαταστάσεις! Μία πρώτη ερμηνεία κάνει λόγο για ποινές φυλάκισης δύο ετών αλλά και για χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 20 χιλιάδες ευρώ! Κάτι τέτοιο βέβαια δεν αναφέρεται στη διευκρινιστική εγκύκλιο της ΓΓΑ, αλλά έχει κυκλοφορήσει στις τάξεις των ΕΠΣ ως σημείο αναφοράς, οπότε όλοι περιμένουν την ΕΠΟ και τις μελλοντικές της αποφάσεις επί του θέματος!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.