«Καρφώνει» Δήμο Βόλου ο Βρούτσης για την κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων

Ο Γιάννης Βρούτσης
Σε ερώτηση του Αλ. Μεϊκόπουλου - «Πρωτοφανής εγκατάλειψη των κολυμβητηρίων του Βόλου», δηλώνει ο βουλευτής

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας και υπεύθυνος τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αναφέρει: «Από τον Νοέμβριο του 2023 έχουμε επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός και εκτός Βουλής, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού και ιδιαιτέρως τη διαρκή αδιαφορία προς τα κολυμβητικά σωματεία της πόλης από τον Δήμαρχο.

Το κλείσιμο της μοναδικής, εν λειτουργία, 50αρας πισίνας της πόλης στο κολυμβητήριο “Β. Πολύμερος” που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του συνόλου των αθλητών και των αθλητριών του Βόλου, αποτελεί ίσως την τελευταία πράξη ενός αήθους σχεδίου συρρίκνωσης και εξόντωσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή μας.

Ενδεικτική της αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής είναι και η από 31/01/2024 (Αρ.Πρωτ. ΓΓΑ/3020) Απάντηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σε σχετική Ερώτησή μας. Σύμφωνα με το έγγραφο, η από 12/01/2021 Προγραμματική Σύμβαση που συνάφθηκε μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και Δήμου Βόλου για προμήθεια υλικών και αναβάθμιση αθλητικών χώρων του Δήμου κόστους 502.820 ευρώ, «δεν εκτελέστηκε με ευθύνη του Δήμου Βόλου».

Καθιστούμε σαφές ότι στεκόμαστε δίπλα σε αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας και εκφράζουμε τη σφοδρή εναντίωσή μας στις μεθοδεύσεις του κ. Μπέου να εξαφανίσει κάθε αθλητικό σωματείο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του».

Η απάντηση Βρούτση

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Βρούτση, αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, στην ερώτησή μας: «Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα εξής: Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις που αναφέρονται, δεν περιλαμβάνονται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 53 (ΦΕΚ53/Α’/18.03.1998) εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), η αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την αναβάθμισή τους ανήκει στον Δήμο Βόλου.

Έτι περαιτέρω δέον να αναφερθεί ότι στις 12-01-2021 υπογράφηκε μεταξύ των «Ελληνικό Δημόσιο – Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού» και «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.)» η προγραμματική σύμβαση για την πράξη «Προμήθεια υλικών για αναβάθμιση των αθλητικών χώρων του Δήμου Βόλου Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας» με προϋπολογισμό 502.820,00 ευρώ.

Η προγραμματική σύμβαση είχε διάρκεια δέκα πέντε (15) μήνες με λήξη 12-04-2022. Ο Δήμος Βόλου ζήτησε παράταση δώδεκα (12) μηνών, για την οποία υπήρξε θετική εισήγηση από την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης. Η προγραμματική σύμβαση δεν εκτελέστηκε με ευθύνη του Δήμου Βόλου.

Επίσης διά της υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΤΑΕΥ/ΤΜΑΕΠΥΠ/88305/3038/374/107/12-03-2019 έχει δοθεί από τον πρώην Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη η σύμφωνη γνώμη στον Δήμο Βόλου για υποβολή στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» της Πράξης «Συντήρηση, Βελτίωση και Αναβάθμιση Αθλητικών εγκαταστάσεων ΕΑΚ Δήμου Βόλου», προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ.

Από αυτό το ποσό, τα 600.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών (είναι το ανώτατο όριο χρηματοδότησης) και τα υπόλοιπα από τον αρμόδιο Δήμο. Η Υπηρεσία μας δίνει μόνο σύμφωνη γνώμη, το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί και είναι υπεύθυνο για την ένταξη ή μη των προτάσεων των Δήμων στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και για την περαιτέρω παρακολούθηση υλοποίησης των Πράξεων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.