Ο Βουγιούκας του ΕΟΣ Βόλου ανήκει ήδη στους κορυφαίους σκιέρ του κόσμου

Αν και μόλις 17 ετών, ο σκιέρ Απόστολος Βουγιούκας, που ανήκει στον ΕΟΣ Βόλου, μετρά μια σειρά από αγωνιστικές επιτυχίες σ’ ένα άθλημα που είναι εξαιρετικά δύσκολο -ειδικά στην Ελλάδα- να ακολουθήσει κανείς.

Εκτός από τους πανελλήνιους τίτλους, ο Θεσσαλονικιός αθλητής, που έχει πάρει μεταγραφή στον ΕΟΣ Βόλου, φέτος τον Ιούνιο κατέλαβε την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Saint Anton της Αυστρίας, στην κατηγορία U 18 FIS Alpine Junior World Ski Championships.

Το σκι αποτελεί το μεγάλο πάθος του και η απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό τού εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους ερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Gangwon 2024 στην Κορέα, τον Ιανουάριο.

Κάνοντας παντού περήφανη τη χώρα μας, οι επιδόσεις του επιβραβεύτηκαν και με άλλον τρόπο από τη διεθνή διοργάνωση. Το όνομά του έγινε ιδιαίτερα γνωστό, όταν ανακοινώθηκε πως επιλέχθηκε να πρωτοστατήσει στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στο Καλλιμάρμαρο, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Οκτώβρη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο glow.gr τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι έτοιμος για τη συμμετοχή του στη Χειμερινή Ολυμπιάδα Νέων.

Αναλυτικά:

Αλήθεια, πότε προέκυψε αυτό το πάθος σου για το σκι;

Όταν ήμουν 6 χρονών ξεκίνησα τα μαθήματα με την ξαδέλφη μου, Ελένη Μαρκέλλα Χαλκιά-Πράπα, που μου μετέδωσε την αγάπη της για το άθλημα.

Σε μια χώρα όπου οι υποδομές για το σκι δεν είναι οι κατάλληλες, τι σε βοήθησε να φτάσεις στο επίπεδο του πρωταθλητισμού;

Οι υποδομές στην Ελλάδα, πράγματι, δεν ευνοούν τους αθλητές. Ωστόσο, από μικρή ηλικία άρχισα περίπου κάθε δύο μήνες να φεύγω με την ομάδα μου στην Αυστρία, στον παγετώνα του Hintertux για προετοιμασία.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισες μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια της αθλητικής σου καριέρας;

Οι τραυματισμοί, οι συνεχόμενες μετακινήσεις και η προσπάθεια να συνδυάσω τις ακαδημαϊκές μου υποχρεώσεις με τις αθλητικές.

Ποιος ήταν ο σπουδαιότερος άνθρωπος που σε ενέπνευσε να ακολουθήσεις το όνειρό σου;

Η μητέρα μου, που με έβαλε στον χώρο του σκι και μου έμαθε να αγαπάω το βουνό, αλλά και η ξαδέρφη μου η Ελένη, που ήταν και η ίδια πρωταθλήτρια του σκι και μου κόλλησε το «μικρόβιο» του πρωταθλητισμού.

Είσαι μόλις 17 ετών. Τι έχεις θυσιάσει για να βρίσκεσαι εδώ που είσαι σήμερα;

Την παιδική μου ηλικία, την εφηβεία μου, το σπίτι μου, στιγμές με τους συγγενείς μου, τους φίλους μου, την εμπειρία της πόλης μου. Η μοναχικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

H καλύτερη στιγμή που έζησες στις τόσες αθλητικές διοργανώσεις που έχεις συμμετάσχει ως τώρα;

Η καλύτερη στιγμή ήταν, όταν κέρδισα σε ηλικία 10 χρονών το πρώτο μου κύπελλο στο Πισοδέρι και βέβαια φέτος η επιτυχία μου στο Παγκόσμιο Νέων, στο St. Anton της Αυστρίας, όπου κατέλαβα την 6η θέση στην κατηγορία κάτω των 18.

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επηρεάζει και το άθλημά σου. Μαζί με τους συναθλητές σου έχετε αρχίσει να το βλέπετε αυτό να συμβαίνει;

Πράγματι, η προετοιμασία για τους αθλητές δυσκολεύει τρομακτικά από την κλιματική αλλαγή. Οι παγετώνες της Κεντρικής Ευρώπης αποδυναμώνονται χρόνο με τον χρόνο, οπότε είμαστε αναγκασμένοι είτε να αλλάζουμε ημισφαίριο -Αργεντινή, Χιλή, Νέα Ζηλανδία- είτε να προπονούμαστε στις κλειστές πίστες που υπάρχουν.

Αισθάνεσαι έτοιμος ψυχολογικά και σωματικά για τη μεγάλη συμμετοχή σου στη Χειμερινή Ολυμπιάδα Νέων;

Ναι, γι’ αυτό άλλωστε από τις αρχές του Ιουλίου ήμουν την Αργεντινή για προπόνηση και αγώνες, ώστε να «κλειδώσω» τη συμμετοχή μου.

Πώς αντιμετωπίζεις τον ανταγωνισμό και τι σε κρατάει σταθερό στον δρόμο της επιτυχίας;

Ο ευγενής ανταγωνισμός είναι το «καύσιμο» για τα ατομικά αθλήματα. Από αυτό γίνεσαι καλύτερος και πιο δυνατός. Αυτό που με κρατάει σταθερό τόσα χρόνια είναι η επίτευξη του στόχου.

Από τα τόσα ορεινά μέρη στα οποία έχεις βρεθεί εξασκώντας το ταλέντο σου, ποιο είναι αυτό που ξεχώρισες;

Τα ωραιότερα χιονοδρομικά για μένα βρίσκονται στις Γαλλικές Άλπεις. Το Val D’ Isere και το Courchevel.

Πώς ένιωσες συμμετέχοντας στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στο Καλλιμάρμαρο;

Ήταν η μέγιστη τιμή που μου κάνει η χώρα μου. Η πρόταση έγινε από την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων ως επιβράβευση της μεγάλης και συνεχόμενης προσπάθειάς μου και της επίτευξης των στόχων μου.

Ποια ήταν τα συναισθήματά σου και του στενού οικογενειακού σου κύκλου;

Νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση, περηφάνια και τιμή. Η συμμετοχή στην τελετή είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.