Σήμερα στο Πανθεσσαλικό ο 78ος τελικός Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού

Στις 21.00 και χωρίς φιλάθλους

Σήμερα το βράδυ (12/9, 21:00, CosmoteSport 1) στο άδειο από φιλάθλους «Πανθεσσαλικό στάδιο», ΑΕΚ και Ολυμπιακός με τα περσινά τους ρόστερ και με διαιτητή τον 47χρονο Ολλανδό, Μπγιέρν Κάιπερς, θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας στον 78ο τελικό του θεσμού. Τα τεστ κορωνοϊού που έκαναν και οι δύο ομάδες ήταν καθαρά, οπότε η αναμέτρηση θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ οι δύο φιναλίστ προπονήθηκαν χθες κανονικά στο Πανθεσσαλικό χωρίς προβλήματα, πρώτα ο Ολυμπιακός και μετά η ΑΕΚ.

Τα ματς είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 26 Ιουλίου στη Ριζούπολη, στη συνέχεια για τις 30 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ αλλά αναβλήθηκε και τις δύο φορές, την πρώτη λόγω άρνησης της Αστυνομίας και τη δεύτερη λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε παίκτη των ερυθρόλευκων.

Στα 88 χρόνια ιστορίας του θεσμού, δε θα είναι η πρώτη που ο τελικός χωρίς φιλάθλους, μιας και είχαν προηγηθεί οι τελικοί του 2016 και 2019, όχι φυσικά λόγω Covid-19, αλλά προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

H AEK φτάνει αήττητη (3 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες) στον πέμπτο συνεχόμενο τελικό της (2016-19) στο Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας κερδίσει μόνο τον πρώτο. Από την άλλη η μοναδική ήττα με3-2 από τον ΠΑΟΚ δεν αποδείχθηκε ικανή να στερήσει από τον Ολυμπιακό (4 νίκες και 1 ισοπαλία στα υπόλοιπα ματς) την προσπάθεια κατάκτησης του νταμπλ.

Η προϊστορία

Η προϊστορία μεταξύ των δύο ομάδων σε τελικούς Κυπέλλου έχει ως εξής:

1953: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-2 (20′ Κοπανίδης , 37′ Κανσός, 79′ Δαρίβας / 83′ Σεραφίδης, 88′ Κανάκης)

1956: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1 (21′ Χανιώτης, Κανάκης /26′ Δαρίβας)

1966: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-0 χωρίς αγώνα

2002: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1 (52’ Σ. Κωνσταντινίδης, 83’  Ίβιτς / 70’ Τζιοβάνι)

2006: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0 (61′ Κωνσταντίνου, 70′ Τζόρτζεβιτς, 88′ Καστίγιο)

2009: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-4 (15-14 πεν.)

2016: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1 (38′ Μάνταλος, 51′ Τζιμπούρ / 84′ Τσόρι Ντομίνγκες)

Οι κατακτήσεις

Έντεκα συνολικά ομάδες (Ολυμπιακός-27 Παναθηναϊκός-18, ΑΕΚ-15, ΠΑΟΚ-7,Πανιώνιος-2, Λάρισα-2, Άρης-1, Ηρακλής-1, Εθνικός-1, ΟΦΗ-1, Καστοριά-1) έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, με τα περισσότερα τρόπαια (27) να βρίσκονται στα  γραφεία του Ολυμπιακού, ενώ 19 είναι οι ομάδες που συμμετείχαν στο ραντεβού, κατηγορία όπου και πάλι ο Ολυμπιακός κατέχει την πρώτη θέση με 41 παρουσίες.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έχει πετύχει τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη (7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών το 1996), ενώ…συμμετείχε το 1997 και στο μοναδικό τελικό χωρίς γκολ  (ΑΕΚ -Παναθηναϊκός 5-3 στα πέναλτι).

Παρούσα επίσης στον…επικό τελικό του 2009, όπου χρειάστηκαν 34 πέναλτι για να νικήσει ο Ολυμπιακός (15-14/4-4 στα 120’). Συνολικά έχουν σημειωθεί  254 γκολ σε τελικούς, που έχουν πρώτο σκόρερ τον Γιώργο Σιδέρη (6 γκολ).

Το πιθανό σχήμα του Ολυμπιακού

Το 28ο κύπελλο και το 18 νταμπλ της ιστορίας του θα διεκδικήσει απόψε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες θα αγωνιστούν με αρκετές απουσίες και δεν θα παίξουν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, ενώ θα απουσιάσουν σε σχέση με το ρόστερ της περασμένης σεζόν πέντε ενδεκαδάτοι (Σα, Ομάρ, Τσιμίκας, Γκιγιέρε και στον πάγκο ο Σεμέδο) από το αρχικό σχήμα που ετοιμάζει ο Πέδρο Μαρτίν, με τους τρεις απ’ αυτούς να έχουν πάρει ήδη μεταγραφή.

Ο Πορτογάλος τεχνικός «ψάχνεται» αρκετά όσον αφορά την ενδεκάδα με την οποία θα παρατάξει την ομάδα του απέναντι στην ΑΕΚ. Στο φιλικό με τον ΠΑΣ είχε δοκιμάσει το 3-4-3, ενώ το Σάββατο με τον Ατρόμητο είχε δοκιμάσει το 4-4-2.

Όλο αυτό το διάστημα έχει δοκιμάσει πρόσωπα και σχήματα. Το βάπτισμα του πυρός θα πάρει ο 17χρονος γκολκήπερ Τζολάκης, ο οποίος μπροστά του από δεξιά προς αριστερά θα έχει τους Μπρούνο, Μπα, Σισέ και Τοροσίδη. Ως αμυντικό χαφ θα παίξει ο Μπουχαλάκης, με εσωτερικούς μέσους τους Καμαρά και Καφού. Την τριπλέτα της επίθεσης θα αποτελέσουν οι Βαλμπουενά, Φορτούνης ή Μασούρας και Ελ Αραμπί.

Στην αποστολή του Ολυμπιακού βρίσκονται οι μεταγραφές, που δεν μπορούν φυσικά ν’ αγωνιστούν. Αναλυτικά: Αλέν, Τζολάκης, Καραργύρης, Κρίστινσον, Ραφίνια, Μπα, Σισέ, Σεμέδο, Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Χολέμπας, Βρουσάι, Μπουχαλάκης, Καφού, Καμαρά, Σουρλής, Μασούρας, Βαλμπουενά, Φορτούνης, Ραντζέλοβιτς, Μπρούνο, Κάιπερς, Σουντανί, Χασάν, Ελ Αραμπί.

Οι πιθανές επιλογές Καρέρα

Όλα δείχνουν πως το σύστημα που θα επιλέξει ο Μάσιμο Καρέρα είναι το 4-3-3, που προτιμάται από μια διάταξη με τρεις στην άμυνα. Η πιο πιθανή ενδεκάδα είναι ο Τσιντώτας στο τέρμα, οι Τσιγκρίνσκι και Σβάρνας το δίδυμο στόπερ, ο Λόπες αριστερό μπακ και ο Μπακάκης στο δεξί άκρο στην άμυνα. Στο κέντρο ο Σιμόες, ο Κρίστισιτς και ο Μάνταλος θα συνθέσουν την τριάδα, ενώ Λιβάγια αριστερά, Βέρντε δεξιά και Ολιβέιρα στην κορυφή είναι οι επιλογές για την επιθετική τριπλέτα.  Μοναδικός απών από το διαθέσιμο ρόστερ θα είναι ο Κώστας Γαλανόπουλος, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, του Ζίγκα Λάτσι συμπεριλαμβανομένου, είναι στην 22μελη αποστολή, η οποία απαρτίζεται από τους: Τσιντώτα, Αθανασιάδη, Θεοχάρη, Μπακάκη, Λόπες, Λάτσι, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνα, Παουλίνιο, Σταμούλη, Μιτάι, Κρίστιτσιτς, Βέρντε, Σιμόες, Αλμπάνη, Μάνταλο, Σαμπανάτζοβιτς, Μαχαίρα, Μπότο, Λιβάια, Ολιβέιρα, Χριστόπουλο.

*με πληροφορίες από το amna.gr και το sport-fm.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.