Το γράμμα του Γκόρντον Μπανκς που δίνει συμβουλές σε έναν νέο τερματοφύλακα

Η είδηση θανάτου του Γκόρντον Μπανκς βύθισε στη θλίψη όλους τους λάτρεις του ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Ο θρυλικός Άγγλος τερματοφύλακας άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών και ο Λι Μάρλοου, από την εφημερίδα Leicester Mercury, με αφορμή το γεγονός αποκάλυψε ένα γράμμα που του είχε αφήσει εκείνος.

Μέσω των γραφόμενών του απευθύνεται στον γιο του δημοσιογράφου, δίνοντάς του συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να γίνει καλός γκολκίπερ. Σε αυτό αποκαλύπτει πολλά από τα μυστικά της θέσης και του δίνει τις δικές του συμβουλές.

Αναλυτικά στο γράμμα αναφέρεται:
«Γεια σου Λούκας, ο πατέρας σου, μου είπε ότι θέλεις να γίνεις τερματοφύλακας. Χρειαζόμαστε πάντα καλούς τερματοφύλακες. Πρώτα από όλα, πρέπει να εργασθείς σκληρά. Το να είσαι τερματοφύλακας, δεν είναι εύκολο. Όσο πιο πολύ παίζεις τόσο περισσότερο τα μάτια σου θα βελτιωθούν στην ανίχνευση και τον εντοπισμό των γωνιών. Θα αρχίσεις να γνωρίζεις εκ των προτέρων από πού θα περάσει η μπάλα. Αυτό ονομάζεται πρόβλεψη. Και οι μεγάλοι τερματοφύλακες έχουν καλή πρόβλεψη. Τα μάτια ακολουθούν την κατεύθυνση της μπάλας, τον τρόπο με τον οποίο φτάνει στον αέρα. Και στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλό και στην συνέχεια στα χέρια. Να συνεχίσεις να προπονείσαι και διαρκώς θα γίνεσαι καλύτερος.

Πρέπει πάντοτε να γνωρίζεις που βρίσκεσαι σε σχέση με την εστία σου. Να περιορίζεις τις κάτω γωνίες και να κάνεις όσο πιο δύσκολο γίνεται στον επιτιθέμενο να σκοράρει. Να παίζεις με μία μικρότερη μπάλα. Και αυτό γιατί εάν συνηθίζεις να ελέγχεις μία μικρότερη μπάλα, θα είναι πιο εύκολο να παίζεις με μία μεγαλύτερη. Να παίζεις παιχνίδια, όπως το πινγκ πονγκ, που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις και να εξελίξεις τα αντανακλαστικά σου, αλλά και να συντονίζεις καλύτερα τα χέρια με τα μάτια σου.

Να πετάς ένα μπαλάκι του τένις στον τοίχο και να προσπαθείς να το πιάνεις στην επιστροφή του. Και φυσικά, να είσαι γενναίος. Γιατί, για να κάνεις μία έξοδο ή να βουτήξεις στα πόδια του επιτιθέμενου, απαιτείται γενναιότητα. Και να αντιμετωπίζεις με γενναιότητα την ήττα ή το λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη. Εγώ έκανα πολλά, αλλά ποτέ δεν άφησα κανέναν να καταλάβει ότι με επηρέασε. Καλή τύχη Λούκας».