Βαλκανικό στίβου Α/Γ: Από το Κράλιεβο στη… Βουδαπέστη

Η πρόκριση για το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης περνάει, για πολλούς αθλητές και αθλήτριές μας, από το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο (22-23/7) στο Κράλιεβο της Σερβίας. Η διαδικασία πρόκρισης «κλείνει» στις 30 Ιουλίου και οι αγωνιστικές ευκαιρίες που έχουν απομείνει είναι λίγες. Μία από αυτές είναι το Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στο οποίο η χώρα μας μετέχει με πολλά από τα κορυφαία ονόματα της.

Στην αποστολή, που ταξίδεψε για τη Σερβία, μετέχουν και τα τέσσερα κορίτσια που πριν λίγες ημέρες κατέκτησαν μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23: η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό Ελίνα Τζένγκο, η «ασημένια» στο ύψος Παναγιώτα Δόση και οι «χάλκινες» σε 200μ. και 800μ. αντίστοιχα, Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και Γεωργία Δεσπολλάρη. Μάλιστα, η Εμμανουηλίδου με μια καλή παρουσία στο Βαλκανικό κλείνει θέση στην ομάδα για το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, κάτι που φαίνεται πως έχει ήδη εξασφαλίσει η Δόση, που από την Τετάρτη είναι εντός πρόκρισης.

Με τον ίδιο στόχο θα συμμετάσχουν στους αγώνες οι Ελισάβετ Πεσιρίδου (40/40 στα 100μ. με εμπόδια στο ράνκινγκ), η Δήμητρα Γναφάκη (40/40 στα 400μ. με εμπόδια), η Ελένη Πόλακ (33/36 στό επί κοντώ) και ο Ανδρέας Πανταζής (36/36 στο τριπλούν). Στους αγώνες μετέχουν και αθλητές που έχουν ήδη κλείσει θέση στην ομάδα, όπως ο Χρήστος Φραντζεσκάκης (όριο στη σφυροβολία), η Ελίνα Τζένγκο (όριο στον ακοντισμό), ο Μιχάλης Αναστασάκης (17/36 στη σφυροβολία), Δημήτρης Τσιάμης (29/36 στο τριπλούν), η Τατιάνα Γκούσιν (31/36 στο ύψος). Στο κυνήγι της πρόκρισης βρίσκεται και ο Γιάννης Κυριαζής, που έχει συμπληρώσει τους πέντε αγώνες στον ακοντισμό και ψάχνει τη βολή που θα τον στείλει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

Πολλά ακόμη «δυνατά» ονόματα μετέχουν στους αγώνες, όπως η Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, ο Κώστας Δουβαλίδης στα ψηλά εμπόδια με φετινό 13.61 και ο Γιάννης Νυφαντόπουλος στα 100μ., ο οποίος προέρχεται από το 10.30 του Πανελλήνιου. Η Ραφαέλα Σπανουδάκη ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού και θα τρέξει 100μ. με στόχο τις διοργανώσεις του 2024. Η Ειρήνη Βασιλείου με 2.03.83 στα πόδια της θα έχει την ευκαιρία για μια κούρσα με συναγωνισμό στα 800μ., όπως και οι Χαρίδημος Ξενιδάκης και Γιώργος Ματζαρίδης στο αντίστοιχο αγώνισμα των Ανδρών. Στα 200μ. ο Γιάννης Καριοφύλλης, μετά το 20.84 στο Έσπο, είναι σε θέση να διεκδικήσει ένα ακόμη καλύτερο ρεκόρ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία της Άρτεμις Αναστασίου με 23.40 φετινό ρεκόρ.

Ο Σωτήρης Γκαραγκάνης επιστρέφει στους αγώνες μετά τον τραυματισμό του και θα πάρει θέση εκκίνησης στα 200 μέτρα. Στα στιπλ η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη θέλει να δώσει συνέχεια στην καλή σεζόν, στη διάρκεια της οποίας έτρεξε 9.58.21, ενώ στο ίδιο αγώνα θα συμμετάσχει και η Νικολέττα Ραφαϊλάκη με 10.20.79 από το πρωτάθλημα. Στα 5.000μ. των Ανδρών θα συμμετάσχει ο Μάριος Αναγνώστου με φετινό 14.12.87. Στα 400μ. εμπόδια θα αγωνιστεί ο Δημήτρης Λεβαντίνος, στο ύψος ο Αντώνης Μέρλος και στα 1.500 μ. η Μελίσα Αναστασάκης, στο ντεμπούτο της με την εθνική ομάδα. Ο Νίκος Σταματονικολός θέλει να αφήσει πίσω του την παρουσία στο Έσπο και να συνεχίσει από το 7,86 μ. στο μήκος, που πέτυχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Στο μήκος γυναικών αγωνίζονται οι Βασιλική Χαϊτίδου και Μαρία Στεφανοπούλου, στη σφαιροβολία η Μαρία Μαγκούλια και στο επί κοντώ ο Γιάννης Ρίζος. Δυνατό δίδυμο θα εκπροσωπήσει για μία ακόμη φορά τη χώρα μας στη σφαιροβολία με τον Οδυσσέα Μουζενίδη με φετινό 19,92μ. και τον Τάσο Λαριφλάρι (19,24 μέτρα). Στη δισκοβολία θα αγωνιστεί ο Ιάσονας Θανάπουλος που έχει πετύχει φέτος 57,45 μέτρα.

Ο Χρήστος Ρούμτσιος μετά το 13.96 στα 110μ. εμπόδια στο Έσπο θα επιδιώξει να βελτιώσει εν νέου το ρεκόρ του, ενώ στα ψηλά εμπόδια των γυναικών με προσδοκίες για μια καλή παρουσία μετέχει η Αναΐς Καραγιάννη, με 13.27 από το Πανελλήνιο. Η Σταυρούλα Κοσμίδου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη σφυροβολία και στα σύνθετα Ανδρών οι Άρης Περιστέρης και Τζανής Ανδρέογλου. Στο έπταθλο μετέχουν οι Αναστασία Ντραγκομίροβα και Σοφία Καμπερίδου. Στα 400μ. η Δέσποινα Μουρτά θα επιδιώξει χρόνο κάτω από το φετινό της 53.98.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία των ομάδων 4Χ100 μ. Ανδρών και Γυναικών. Στις γυναίκες η ομάδα απαρτίζεται από την βολιώτισσα Τσουκαλά και τις Σπανουδάκη, Αναστασίου, Εμμανουηλίδου, και Πεσιρίδου και στους Άνδρες από τους Γρανιτσιώτη, Νυφαντόπουλο, Παναγιωτόπουλο, Καριοφύλλη και Γκαραγκάνη. Οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Δήμητρα Τσουκαλά θα αγωνιστούν και στα 100μ. με τον πρώτο να έχει φετινό ρεκόρ 10.56 και την Βολιώτισσα  11.44, που είναι το ρεκόρ της από φέτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.