H Ρόδος γέμισε με τροπικές μέδουσες που φτάνουν το 1 μέτρο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρόδο για την εμφάνιση της τροπικής μέδουσας Rhopilema nomadica, καθώς έχει παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες του νησιού από τα μέσα Μαρτίου.

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου προχώρησε σε ανακοίνωση για την τροπική μέδουσα, όπου ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 μέτρο, ενώ έχει διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και διαθέτει 8 πλοκάμια με μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής. Παράλληλα τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια.

Η ανακοίνωση:

«Αγαπητοί φίλοι,η τροπική μέδουσα Rhopilema nomadica που εμφανίστηκε στη Ρόδο στα μέσα Μαρτίου, έχει πλέον παρατηρηθεί σε αρκετές παραλίες του νησιού μας.

Η Rhopilema nomadica, γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής.

 

Γι΄αυτό, ακόμη και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια.

Όπως όλες οι μέδουσες έτσι και η Rhopilema nomadica είναι πλαγκτονικός οργανισμός δηλαδή παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, οπότε η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, αλλά και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά το φαινόμενο και την εξέλιξή του.Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους πολίτες που μας στέλνουν καθημερινά καταγραφές για το συγκεκριμένο είδος! Είστε τα «μάτια» μας στη θάλασσα».

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος

Παράλληλα ο Σταθμός υπενθυμίζει τις βασικές οδηγίες σε περίπτωση δυσάρεστης «συνάντησης» με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:

  • Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
  • Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!
  • Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.
  • Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή διότι τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.
  • Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
  • Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου συμβουλεύει ακόμα τους κολυμβητές να αποφεύγουν να κολυμπούν σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή στην περίοδο έξαρσης του φαινομένου, «ώστε σε περίπτωση τσιμπήματος να μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα και με ασφάλεια, ώστε να εφαρμόσετε τα παραπάνω».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.