Μάτι: Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ενάντια στη μείωση των ποινών για την πυρκαγιά

Στη συγκέντρωση υπογραφών μέσω Διαδικτύου προχωρούν κάτοικοι της ανατολικής Αττικής, ζητώντας να αποσυρθεί η πρόταση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα που περιορίζει σε πέντε χρόνια τις ποινές για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως εξηγούν στο κάλεσμά τους για συμμετοχή σε αυτήν την e-κινητοποίηση, «στις 23 Ιουλίου 2018, στο Μάτι Αττικής και τις γύρω περιοχές, η πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς ζωές, σπίτια και εκτάσεις. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι, χωρίς καμία ειδοποίηση για τη φωτιά, οι περισσότεροι για ώρες μέσα στο νερό. Εκατό άνθρωποι κατέληξαν, 80 εγκαυματίες δυσκολεύονται σήμερα να ζήσουν και ορισμένοι δεν θα επανέλθουν ποτέ, δύο στα τρία σπίτια είναι κατεστραμμένα και ακατοίκητα, εκατοντάδες δέντρα και ζώα έχουν καεί. Οι εισαγγελείς συνοψίζουν στο πόρισμά τους τη φρίκη όσων έζησαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εκείνη την ημέρα και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια των υπεύθυνων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ως όφειλαν την κατάσταση, παρότι η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την σοβαρότητα των καιρικών συνθηκών.

Πιστεύουμε ότι σε όλες τις θέσεις ευθύνης της Πολιτείας οι κρατικοί λειτουργοί έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν εγκαίρως και να προστατεύουν τους πολίτες με αποτελεσματικότητα και με κάθε μέσον. Ως πολίτες έχουμε το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της προστασίας μας εκ μέρους του κράτους. Όμως, καμία ειδοποίηση, καμία προστασία και καμία βοήθεια δεν δόθηκε εγκαίρως στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής στις 23 Ιουλίου: Αμπελούπολη, Βουτζάς, Κόκκινο Λιμανάκι, Μάτι και Προβάλινθος αφέθηκαν στην τύχη τους. Όσοι ευθύνονται για αυτό,πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά από τη Δικαιοσύνη».

Οι κάτοικοι της πυρόπληκτης ανατολικής Αττικής δηλώνουν πως γίνονται «μάρτυρες μιας θρασύτατης προσπάθειας να τροποποιηθεί ο νόμος και να πέσουν οι υπεύθυνοι “στα μαλακά”: στο σχέδιο του Νέου Ποινικού Κώδικα, που είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 27 Μαρτίου, καταργείται η παλιότερη διάταξη του άρθρου 94 που επέτρεπε την επιβολή συνολικής ποινής 10 ετών φυλάκισης για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή, κι έτσι μπαίνει ανώτατο όριο 5 ετών φυλάκισης, που μάλιστα είναι εξαγοράσιμη!».

Όπως σημειώνουν, αυτή η προοπτικη «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης. Μας είπαν ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν δίνει δυνατότητα κακουργηματικής δίωξης για το Μάτι. Μας είπαν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι για 100 θανάτους θα κατηγορηθούν μόνο για πλημμελήματα, αν και υπάρχουν αντίθετες νομικές απόψεις. Αλλά ακόμα κι αν είναι έτσι, γιατί αλλάζουν τώρα τον ίδιο το νόμο που επικαλούνται; Γιατί μειώνουν το όριο της ποινής στα 5 χρόνια, που είναι εξαγοράσιμα; Μήπως για να αποκλείσουν κάθε περίπτωση σοβαρής τιμωρίας των ενόχων;» διερωτώνται.

Απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροποποίηση αυτή από το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα. «Και αν η κυβέρνηση δεν την αποσύρει, απαιτούμε από τη Βουλή να την καταψηφίσει. Απαιτούμε να δοθεί στους Έλληνες Δικαστές η δυνατότητα να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της καταστροφής, χωρίς τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που τους δένουν τα χέρια.

Απαιτούμε δικαιοσύνη. Υπογράφουμε το αίτημά μας» προτρέπουν οι κάτοικοι του Ματιού και των γύρω περιοχών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.