Όταν η Εύα Καϊλή μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ: Του κάνουν bullying

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες στο επίκεντρο των ερευνών για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, με τον σύζυγό της να έχει συλληφθεί και την ίδια, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, να περνά τη νύχτα στο κρατητήριο. Μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη, όλοι θυμήθηκαν την ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Κατάρ.

Από την πρώτη στιγμή των ερευνών για την υπόθεση διαφθοράς και την αποκάλυψη ότι ανάμεσα σε εκείνους που ελέγχονται είναι η Εύα Καϊλή, ανασύρθηκαν από το… αρχείο τα όσα είχε πει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής για το Κατάρ πρόσφατα.

Η ένθερμη υποστήριξη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ, τη χώρα όπου διεξάγεται το Μουντιάλ και όπου 6.500 εργαζόμενοι (σύμφωνα με τον Guardian) έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος από το οποίο προέρχεται.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πριν μιλήσει για bullying στο Κατάρ και εργασιακό… παράδεισο, είχε επισκεφτεί και τη χώρα, στις αρχές Νοεμβρίου. Και όταν επέστρεψε στο Στρασβούργο, είχε κάνει την ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο και άφησε τους πάντες άφωνους.

Είχε κάνει λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στη χώρα που καταγγέλλεται για πενιχρούς μισθούς και συνθήκες κόλαση για τους εργάτες… Κατά την Εύα Καϊλή, δε, το Μουντιάλ του Κατάρ είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι κάνει bullying στο Κατάρ αλλά «πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί» και σημείωσε ότι «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Η ομιλία της Εύας Καϊλή για το Κατάρ
«Κυρία Πρόεδρε, σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι η απόδειξη, στην πραγματικότητα, του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει μια ιστορική μεταμόρφωση μιας χώρας με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Μόνος μου είπα ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας την καφάλα και μειώνοντας τον κατώτατο μισθό. Παρά τις προκλήσεις που ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες αρνούνται να εφαρμόσουν αυτούς τους νόμους, δεσμεύτηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο. Παρόλα αυτά, κάποιοι εδώ ζητούν να τους κάνουν διακρίσεις. Τους εκφοβίζουν και κατηγορούν όποιον τους μιλάει ή εμπλέκεται για διαφθορά. Όμως, εξακολουθούν να παίρνουν το αέριό τους. Ακόμα, έχουν τις εταιρείες τους που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί.

Μου έχουν κάνει διάλεξη ως Έλληνας και θυμίζω σε όλους μας ότι έχουμε χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της αποτυχίας μας για νόμιμους τρόπους μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προβάλλουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για διαλέξεις για να παίρνουμε φτηνή προσοχή από τα ΜΜΕ. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας, τον σεβόμαστε, ακόμα και χωρίς LNG. Πρόκειται για μια νέα γενιά έξυπνων, υψηλά μορφωμένων ανθρώπων. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν. Και είναι διαπραγματευτές για την ειρήνη. Είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Έχουν ήδη πετύχει το ακατόρθωτο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.