Στον ανακριτή ο Φίλιππος Καμπούρης μαζί με τη σύζυγό του για την απάτη κατά του ΕΦΚΑ – Κατηγορούνται για πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Ανοίγει σήμερα Κυριακή (11.10.26) με τις απολογίες του Φίλιππου Καμπούρη, της συζύγου του και των υπόλοιπων εννιά κατηγορουμένων η κύρια ανάκριση για τη δράση της εγκληματικής ομάδας που διέπραττε απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου μέσω διαδοχικών εικονικών εταιρειών, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη ο εξονυχιστικός έλεγχος για τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης.

Ο Φίλιππος Καμπούρης, η σύζυγός του και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση, οδηγήθηκαν από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να απολογηθούν.

Στο ζευγάρι το κατηγορητήριο αποδίδει αρχηγικό ρόλο στην δραστηριότητα της ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φίλιππος Καμπούρης εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης, φρουρούμενος, από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ σε νοσοκομείο, καθώς δήλωσε ότι αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Κατά την κατηγορία, κομβικό ρόλο για την δομή και την λειτουργία του συστήματος είχαν τέσσερις λογιστές που θα κληθούν σήμερα να δώσουν εξηγήσεις στην δικαστικό λειτουργό, αλλά και δύο επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης.

Απολογίες θα δώσουν και τα πρόσωπα που εμφανίζονταν ως υπεύθυνοι των εταιρειών που δημιουργούνταν σε αντικατάσταση άλλων με απλήρωτους φόρους, εισφορές κλπ.

Το «φαινόμενο του Φοίνικα»
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα των διωκτικών Αρχών για καταγγελλόμενη πολυετή δράση δομημένου μηχανισμού που εξαπατούσε φορείς του Δημοσίου μέσω του αποκαλούμενου ως «φαινόμενο του Φοίνικα».

Η δικογραφία αναφέρεται σε περισσότερες από 29 εταιρείες ,μεταξύ των οποίων νυχτερινά κέντρα, διαφημιστικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης, που «αναγεννήθηκαν» με νέα στοιχεία και εκπροσώπους από τις «στάχτες» προηγούμενων που έκλειναν με χρέη έως 80.000 ευρώ η κάθε μία.

Η ζημιά που εκτιμάται ότι προκλήθηκε από την δράση που καταλογίζεται στους κατηγορούμενους, αφορά ποσό 1,5 εκατομμύριο ευρώ απευθείας στον ΕΦΚΑ, ενώ συνολικά το Δημόσιο φαίνεται να ζημιώθηκε με ποσό που υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Πέντε κακουργήματα και ένα πλημέλλημα
Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση καλούνται να αντικρούσουν οι κατηγορούμενοι αφορούν πέντε κακουργήματα και ένα πλημμέλημα:

1.Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

2. Ένταξη και συγκρότηση σε εγκληματική οργάνωση

3. Απάτη σε βάρος νομικού προσώπου άνω των 120.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία

4.Συνέργεια σε απάτη σε βάρος νομικού προσώπου άνω των 120.000 ευρώ

5. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση, κατά επάγγελμα και

6. Μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών (πλημμέλημα).

Παράλληλα η δικαστική λειτουργός μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας, θα ερευνήσει αν προκύπτει στην υπόθεση και έκτο κακούργημα που αφορά φοροδιαφυγή.

Η απολογητική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίς το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Η εφημερίδα Μαγνησία και το magnesianews.gr είναι δίπλα στον Πολίτη.

Στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες που αφορούν τη γειτονιά σου και τον τόπο μας.