Συλλογική υπόθεση το προσφυγικό, τονίζει από τον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός

Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είτε θα καταφέρουμε να την διαχειριστούμε συλλογικά, συνεκτικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Σύνοδο για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης την Γιούσρα Μαρντίνι -την πρόσφυγα από τη Συρία- που πέρασε από την Ελλάδα και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κολυμβήτρια- για όσα είπε, και για το θάρρος της.

«Είναι τραγικό να λέγεται, αλλά είναι μία από τους τυχερούς ανθρώπους διότι επέζησε των κυμάτων της Μεσογείου, που παρά τις καλύτερες προσπάθειες που καταβάλαμε, πήραν τόσες πολλές ζωές. Τυχερή γιατί δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα τις μέρες που τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν ξαφνικά και μονομερώς, (πράξη) υποστηριζόμενη από χώρες και ξενοφοβικές δυνάμεις που χτίζουν τείχη και φράχτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τους ‘επικίνδυνους’ ανθρώπους σαν την Γιούσρα. Είναι ντροπή για την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ένα από τα σημεία του κόσμου όπου αυτό δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα, είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων. Αν μιλούσαμε, πχ, για την Βρετανία, αυτός ο αριθμός θα αναλογούσε σε ένα πληθυσμό 520.000 προσφύγων και μεταναστών» επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξη τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν»”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Υπηρεσία Ασύλου της Ελλάδας, η οποία δεν υπήρχε καν πριν από τρία χρόνια, διαχειρίζεται αυτή την στιγμή τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές αρχές μαζί με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και τις τουρκικές προσπαθούν να εφαρμόσουν «την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και, το σημαντικότερο, των θανάτων στο Αιγαίο -αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας ισχυρής διεθνούς πρωτοβουλίας που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων και θα αποδυναμώσει την ξενοφοβική αντι-μεταναστευτική ατζέντα.

«Το πλαίσιο αυτό οφείλει να ενισχύσει: την υποστήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας καθώς και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση αυτών που το έχουν ανάγκη, τις πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία, και την αστυνομική συνεργασία ενάντια σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.

» Σήμερα, ένα τέτοιο παγκόσμιο πλαίσιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Και αυτό το γνωρίζουμε στην Ελλάδα πολύ καλά» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.