Η Μ. Χρυσοβελώνη για τις ανανεώσεις αδειών στους μικροπωλητές λαϊκών αγορών

Αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσε η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με θέμα τις ανανεώσεις των επαγγελματικών αδειών των μικροπωλητών λαϊκών αγορών, επισυνάπτοντας τη σχετική επιστολή της Ένωσης μικροπωλητών λαϊκών αγορών, ειδών ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας «Γόρδιος Δεσμός».
Συγκεκριμένα, η βουλευτής στην αναφορά της επισημαίνει την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, ενώ παράλληλα θίγει μία σειρά μέτρων τα οποία θα ανακουφίσουν τους μικροπωλητές λαϊκών αγορών. Μετά από διαβούλευση με τα μέλη του «Γόρδιου Δεσμού» προτείνονται τα εξής:
Α) Οι επαγγελματικές άδειες να βγαίνουν επ’αόριστον και να μην ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια, παρά μόνο, κάθε τρία χρόνια να ελέγχονται οι βιοποριστικοί λόγοι και τα κοινωνικά κριτήρια βάσει των οποίων κατοχυρώθηκαν αυτές στους κατόχους τους και αν όντως αυτά εξακολουθούν να υφίστανται, τότε να συνεχίζει η ισχύ τους.
Β) Οι άδειες , οι επαγγελματικές λαϊκών αγορών να μεταβιβάζονται (επιστροφή της αρχής της κληρονομικότητας) χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προϋποθέσεις, τουλάχιστον στους συγγενείς πρώτου βαθμού για την συνέχιση της εργασίας τους, όταν αυτό επιβάλλεται από ειδικές ή φυσιολογικές συνθήκες (ασθένεια, αναπηρία, θάνατος, συνταξιοδότηση κλπ).
Γ) Το βιβλιαράκι της επαγγελματικής άδειας, της ανανεώσιμης ανά τρία χρόνια, να αντικατασταθεί με την επαγγελματική ταυτότητα (πλαστικοποιημένη) ,η οποία δεν χρειάζεται ανανέωση παρά μόνο επικαιροποίηση δεδομένων και αναγκαίων στοιχείων όταν προκύπτουν αλλαγές.
Δ) Να υπάρχει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού φορέα κατά την κατάθεση της αίτησης απόκτησης επαγγελματικής άδειας λαϊκών αγορών. Επίσης, να τεθεί θέμα επαναπροσέγγισης της ασφαλιστικής σχέσης έως και αλλαγή του ασφαλιστικού φορέα κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν αφού προηγουμένως ισχύσει και εξασφαλιστεί η αρχή της αναλογικότητας στις καταβαλλόμενες εισφορές, ανεξαρτήτως του φορέα ασφάλισης κατά τη διάρκεια της ενεργούς επαγγελματικής ζωής.
Ε) Να ανασταλούν τουλάχιστον για ένα χρόνο όλες οι διαδικασίες ανανέωσης οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα με τον Ν. 4264/2014 άρθρο 14 , παρ. 7, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μικροπωλητές λαϊκών αγορών να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο ρυθμίζοντας οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και αποπληρώνοντας ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία.

Για την κατ’ εξαίρεση επιδότηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
Αναφορά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατ’ εξαίρεση επιδότηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»-επισυνάπτοντας την σχετική επιστολή του Προέδρου του εν λόγω Συνεταιρισμού- απέστειλε η βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων»,, κα. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η βουλευτής στην αναφορά της επισημαίνει ότι η ανάγκη μεταστέγασης του παλιού εργοστασίου είναι επείγουσα και με δεδομένη την αδυναμία συγκέντρωσης ιδίας συμμετοχής από πλευράς Συνεταιρισμού λόγω οικονομικής κρίσης, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί άμεσα στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου και παράλληλα να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στο νησί.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.