Άμεση αντιπυρική θωράκιση των Β. Σποράδων ζητά ο Χρ. Μπουκώρος

Ζήτησε ο Χρήστος Μπουκώρος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος – Η απάντηση του Γ. Διευθυντή Δασών Ευάγγελου Γκουντούφα

Τον κίνδυνο πυρκαγιών εν όψει της θερινής περιόδου,  για τα νησιά των Βορείων Σποράδων έθεσε στη βουλή στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα  και  του Γενικού Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος.

Ο βουλευτής αναφερόμενος στα νησιά των βορείων Σποράδων επικεντρώθηκε  στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, στην ανάγκη προετοιμασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και στην προσβασιμότητα των δασικών δρόμων.

Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Θα μου δώσετε σας παρακαλώ την ευκαιρία τώρα να μιλήσω λίγο για τον τόπο μου κύριε Γενικέ. Είπε ο κ. Γκουντούφας, ότι είναι λίγοι οι δασικοί υπάλληλοι, λίγα τα δασικά στελέχη. Θέλω να σας πω για τα νησιά των βορείων Σποράδων, γιατί προφανώς και ευτυχώς, οι Κυκλάδες που προσφέρουν πολύ περισσότερο στο ΑΕΠ από τις Σποράδες δεν κινδυνεύουν τόσο πολύ από πυρκαγιές. Οι Σποράδες όμως είναι τα πιο πράσινα νησιά της Μεσογείου. Η δε, Σκόπελος είναι πράγματι το πιο πράσινο νησί της Μεσογείου. Και τι έχει εκεί η υπηρεσία σήμερα; Έχει έναν δασάρχη υπό συνταξιοδότηση, θα έπρεπε να έχει συνταξιοδοτηθεί για να είμαι ακριβής ήδη έχει και έναν υπάλληλο ΙΔΟΧ! Δεν γίνεται έτσι. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Η Σκόπελος είναι αρμόδια και για τη Σκιάθο και για την Αλόννησο που είναι νησιά που προσφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας σε πολύ σημαντικό βαθμό. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν κύριε Γενικέ να δούμε το ζήτημα της στελέχωσης εξαρχής. Άλλο υπουργείο, νομίζω σε συνδυασμό και με το πράσινο ταμείο όταν ήσασταν εσείς, είχε εξαγγείλει μια μελέτη για τη θωράκιση του δάσους της Σκοπέλου. Αυτό, εσείς νομίζω, ότι θα πρέπει να πιέσετε για τη βελτίωσή της και για την ταχεία υλοποίηση της. Από τους 24 δασικούς δρόμους της Σκοπέλου, οι 8 είναι σχετικά προσβάσιμοι, ενώ παλιότερα τα δασαρχεία άνοιγαν τους δασικούς δρόμους. Και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά, άνυδρη χρονιά, χωρίς χιονοπτώσεις, χωρίς βροχές. Το είδαμε πρόσφατα και στα Πιέρια Όρη πόσο γρήγορα επεκτείνονται οι πυρκαγιές. Θα σας παρακαλούσα για μια ταχεία παρέμβαση στα νησιά των βορείων Σποράδων· στη Σκόπελο, στη Σκιάθο και στην Αλόννησο. Χρειάζονται ενίσχυση προσωπικού και χρειάζονται τουλάχιστον κάποια πρόδρομα έργα άμεσα. Φέτος επαναλαμβάνω είναι μια δύσκολη χρονιά για τα νησιά μας χρειάζονται αντιπυρική θωράκιση.

 

Κλείνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών στα νησιά των βορείων Σποράδων και στο δασαρχείο βεβαίως του Βόλου, γιατί έχουμε δύο ορεινούς όγκους σε έναν μεγάλο νομό εκεί. Και να ευχηθούμε να μη χρειαστούν τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις σαν κι αυτές που μας παρουσιάσατε, αλλά μικρότερες προληπτικές ενέργειες που θα αποδώσουν στη θωράκιση του τόπου μας».

Η απάντηση του Γενικού  Διευθυντή Δασών

Στην απάντησή του ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Γκουντούφας, τόνισε : «Πάρα πολύ σωστά ο κύριος Μπουκώρος Βουλευτής Μαγνησίας, είπε ότι τα έργα «Ορεινής Υδρονομίας» πέρα από την αποτελεσματικότητά τους είναι τα πλέον οικονομικά και αν δεν επενδύσουμε σε αυτά τα έργα, δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα.

Όπως επίσης να πω για την Σκόπελο ότι ήδη υλοποιούνται έργα περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, που αφορά καθαρισμούς και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου του νησιού. Υπήρξε καθυστέρηση, η οποία οφείλεται ακριβώς στο πρόβλημα που εντόπισε ο κύριος Μπουκώρος, δηλαδή στην υποστελέχωση του συγκεκριμένου δασαρχείου και φυσικά κάνουμε προσπάθεια, ώστε η επίβλεψη να γίνεται με την συνεχή παρουσία των υπαλλήλων από το Βόλο, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα έργα».

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.