Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών

Με νόμο που θα καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών απλοποιεί με νόμο που θα κατατεθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να λυθούν ζητήματα περιβάλλοντος, αδειοδότησης, οικοδομικών εργασιών, ελέγχου και της αυθαίρετης δόμησης.
Η Σταυρούλα Αγρίου σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιστημονικός συνεργάτης για θέματα πολεοδομίας, σε εκδήλωση ημερίδας στο ΤΕΕ, παρουσίασε το νόμο 4495/2017 για έλεγχο και προστασία δομημένου περιβάλλοντος και έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση ζητημάτων που σχετίζονται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αδειοδότησης, οικοδομικών εργασιών, ενώ περιέχει το κομμάτι του ελέγχου και της αυθαίρετης δόμησης.

Σύμφωνα με την ίδια το ζητούμενο του νόμου είναι πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την άναρχη δόμηση και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και για το λόγο αυτό προσπάθεια του υπουργείου είναι να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.
«Το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει της αιτίες που παρήγαγαν την αυθαίρετη δόμηση διαχρονικά στην Ελλάδα και που οφείλεται στην έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού. Επειδή ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από τη στιγμή που ξεκινάει μέχρι την ολοκλήρωση και την εφαρμογή του, κατά μέσο όρο χρειάζονται 30 χρόνια ή όταν η αδειοδότηση των οικοδομικών εργασιών μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνο, είναι μοιραίο κάποιος να καταφύγει στην αυθαίρετη δόμηση», δήλωσε ο κ. Αγρίου.

Ηλεκτρονική αδειοδότηση
Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης. Μια μεγάλη κατηγορία των οικοδομικών αδειών θα υποβάλλονται και θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από μια πλατφόρμα, που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τα σχέδια που απαιτούνται με ευθύνη του μηχανικού.
Σύμφωνα με την κ. Αγρίου, ο έλεγχος των μελετών θα περιορίζεται εκεί που πρέπει η Πολιτεία να ασκεί προληπτικό έλεγχο, όπως στα διατηρητέα, στους παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε ειδικά κτίρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε περιοχές Natura και εκεί όπου δεν υπάρχει ακόμη κτηματολόγιο.
Ο νόμος υπογράφεται από τον υπουργό τις επόμενες μέρες, το ΤΕΕ θα τρέξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές, ώστε από τον Σεπτέμβριο να μπορέσει να εφαρμόζεται.

Σύμφωνα με τη συνεργάτη του υπουργού, με το νέο νόμο γίνεται για πρώτη φορά η διάκριση του ελέγχου και της αδειοδότησης. Η αδειοδότηση μένει στους Δήμους, ο έλεγχος περνάει στις Περιφέρειες, όπου δημιουργούνται τα παρατηρητήρια που θα είναι υπεύθυνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης θα γίνεται από ελεγκτές μηχανικούς, που θα την καταγράφουν και στη συνέχεια το παρατηρητήριο θα επιβάλει το πρόστιμο, τόνισε.

Σκοπός να μην υπάρχουν αυθαίρετα
«Ο σκοπός δεν είναι εισπρακτικός, αλλά να δημιουργούνται και να μην κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα», ανέφερε η κ. Αγρίου, που πρόσθεσε ότι στο νόμο υπάρχει μια νέα διάταξη, που αναφέρει ότι όποιος κατεδαφίζει μόνος το αυθαίρετό του σε διάστημα 30 ημερών, από τότε που η Πολεοδομία επιβάλει το πρόστιμο, τότε διαγράφονται τα πρόστιμα.
Από την άλλη τόνισε ότι τα πρόστιμα μετά το 2011 που επιβάλλονται για τα αυθαίρετα είναι σε απαγορευτικό βαθμό υψηλά, άρα δίνεται μεγάλο κίνητρο με την κατεδάφιση, να γλιτώσει κάποιος τα μεγάλα πρόστιμα.

Για τα νέα πρόστιμα συνεχίζεται η υπαγωγή για δύο χρόνια, το πρώτο εξάμηνο για νόμου μειώθηκαν σε ποσοστό 60-70%, ενώ για όσους κάνουν υπαγωγή αυτή την περίοδο έχουν επιπλέον μείωση 20% και δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2018, για να γίνουν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, ενώ για το επόμενο εξάμηνο προβλέπεται μείωση 10% και για το μεθεπόμενο επιβάρυνση 10% και 20% αντίστοιχα μέχρι να λήξει η δυνατότητα τακτοποίησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.