«Από τον Πεντάλοφο Κοζάνης στην Ζαγορά Πηλίου»

ANTIGONH AFISA final
Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς

Μια αναδρομή στο χρόνο και στο έργο των Ζουπανιωτών μαστόρων, θα λάβει χώρα στη Ζαγορά Πηλίου σε μια μουσικοχορευτική παράσταση που διοργανώνεται το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 και ώρα 21:00 στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς με τίτλο: «Από τον Πεντάλοφο Κοζάνης στην Ζαγορά Πηλίου».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος» διοργανώνει μια ακόμα παράσταση, θέλοντας να μεταφέρει τους θεατές της, στο χρόνο και στο έργο των μαστόρων που εγκαταστάθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στην τοπική κοινωνία.
Προερχόμενοι από το Πεντάλοφο Κοζάνης (Ζουπάνι), έχτισαν σχεδόν παντού στα τουρκοκρατούμενα Βαλκάνια, όπου και έκαναν τα σπουδαιότερα έργα τους. Τα πιο αξιοθαύμαστα κτίσματα εξ αυτών ήταν σχολεία, γεφύρια και εκκλησίες, τα οποία βρίσκουμε κυρίως στην περιοχή του Πηλίου. Γράφοντας την αρχιτεκτονική τους ιστορία, σηματοδότησαν με την τέχνη τους την κοινωνία και την κράτησαν για τους ίδιους, χρησιμοποιώντας ορολογία στην δική τους διάλεκτο, τα Κουδαρίτικα, την γλώσσα των μαστόρων. Γνωστοί πρωτομάστορες ήταν οι Δήμος Ζηπανιώτης, Θεόδωρος Ζουπανιώτης, Μίλιος Ζουπανιοπολίτης κ.ά.
Στην μουσικοχορευτική παράσταση, την οποία επιμελήθηκε η χοροδιδασκάλα Αντιγόνη Ιωάννου, θα συμμετάσχουν πάνω από 80 χορευτές όλων των ηλικιών, τόσο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», όσο και του προσκεκλημένου Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου Κοζάνης. Τη παράσταση θα συνοδεύσουν με τις νότες τους, η ορχήστρα Παναγιώτη Ντίμτσιου από τον Πεντάλοφο Κοζάνης.
Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, υπό την αιγίδα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.